Robot fejőgép, agrárvilágítás, nyakfogó… – Hat állattenyésztési innováció Hódmezővásárhelyről

Robot fejőgép, agrárvilágítás, nyakfogó… – Hat állattenyésztési innováció Hódmezővásárhelyről

Agrofórum Online

A magyar állattenyésztő szakma legnagyobb, legrangosabb eseményét rendezték meg Hódmezővásárhelyen május 8. és 10. között. Az Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napokon ezúttal is számos fajtabemutató és showbírálat várta az érdeklődőket a baromfiktól a hús- és tejelő marhákig, de traktorokból, takarmánykezelő gépekből és egyéb technológiai eszközökből sem volt hiány.

A szervezők pedig ezúttal is díjazták a legújabb állattenyésztési és állattartási innovációkat méghozzá több kategóriában. Az agrárinformatika és tartástechnológia kapcsán a megosztott helyezéseknek köszönhetően a szakmai zsűri összesen hat fejlesztést emelt ki. Most ezeket mutatjuk be.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Exkluzív interjú Nagy István agrárminiszterrel

2018. június 10. 19:48

Nagy István agrárminiszter az Agrofórum kérdéseire válaszolt. Témák: Mosonmagyaróvár, az alma mater - Generációváltás - Osztatlan közös földtulajdon - Öntözés - Fehérjeprogram - Jövőbe tekintés. Riporter: Bódis László - Operatőr-vágó: Gribek Dániel

A hívószó 2023-ban: a takarékosság

5:04

A hívószó 2023-ban: a takarékosság

2023. augusztus 23. 12:40

A Karintia Kft. a szója-, illetve gabonavetőmag-piac megkerülhetetlen szereplőjévé vált. A szója hazai vetésterülete, illetve a 2023-as kilátások kedvező színben tüntetik fel a kultúrát. A klímaváltozás okozta szélsőséges időjárási események, a gazdasági környezet hektikussága azonban a gabonafajta-választást jelentősen befolyásolják.

Újdonság: kalászosok szemenkénti vetése a gyakorlatban

2021. május 1. 08:12

Szemenkénti vetőgép juttatta a talajba az őszi búza vetőmagot Bükön és Mosonmagyaróváron. Az új, ám például Németországban már évek óta alkalmazott technológiához speciális adagolót is fejlesztettek, amivel a kalászosokat is - a kukoricához vagy éppen a napraforgóhoz hasonlóan - szemenként lehet elvetni.

Hatékony is lehet a fenntarthatóság? - John Deere gépek a talajvédelmi bemutatón

2022. június 15. 17:13

Talajvédelmi technológiai megoldásokkal, a szélsőséges környezeti viszonyoknak is jobban ellenálló fajtákkal, és jövőbemutató megoldásokkal várta a termelőket a KITE Zrt. a mezőfalvai NAK Szántóföldi Napokon. Hogyan lehet hatékony a fenntarthatóság? - többek között erre a kérdésre próbáltak választ adni a vállalat szakemberei a Green Deal kapcsán is.

Édesburgonya: egy igen takarékos és hasznos növény - még a homoktalajokon is

3:56

Édesburgonya: egy igen takarékos és hasznos növény - még a homoktalajokon is

2023. október 31. 10:10

Az édesburgonya, vagy batáta, Magyarországon egyelőre új kultúrának számít. A trópusi származású növény sok napfényt és meleget igényel. Miután a talaj tömörödöttségére igen érzékeny, az Ásotthalom-környéki, laza szerkezetű homoktalajokon kiválóan termeszthetőnek bizonyul... A terület adottságait kihasználva vágott bele a kultúrnövény termesztésébe a Bivalyos Tanya családi gazdaság is, ahol immár több mint 30 éve folyik sikeres batátatermesztés, és amely mára Magyarország vezető édesburgonyaszaporítóanyag-előállítójává nőtte ki magát.

Az ipari paradicsomtól a hajtatott paprikáig - Zöldségágazati évértékelő 2019

2020. január 30. 20:09

Összességében fejlődő pályán van egy veszélyes zöldségtermesztés, ami a klímaváltozás és a nehéz piaci viszonyok közé esik, mivel a vállalkozás fennmaradása vállalkozásként történik. Általánosságban elmondható, hogy a 2019-es években, májusi hűvös és egy szabad szabad kultúrát szem előtt tartva, miután a borsónak inkább kedvezett a csapadékosabb, hidegesebb időjárási.

No till, direktvetés? Esetleg mechanikus gyommentesítés? Megoldások a Lemkentől

4:00

No till, direktvetés? Esetleg mechanikus gyommentesítés? Megoldások a Lemkentől

2023. december 11. 08:40

A 2023-as Agritechnica nemzetközi agrárgépészeti szakkiállítás kiállítója volt a Lemken is. Mint minden gyártó, amely nem vett részt az előző kiállításon, úgy a Lemken is az elmúlt négy év újdonságait tárta az érdeklődők elé. A sekélyművelés munkagépein keresztül, a jövő fejlesztéseinek gerincét képező autonóm fejlesztésekig számos megoldás színezte a gyártó standját.

Drónok, gépek és kalászos gabonák - Karintia Jamboree Rábahídvégen

04:12

Drónok, gépek és kalászos gabonák - Karintia Jamboree Rábahídvégen

2019. július 2. 10:18

Rendkívül sikeres, sok termelőt megmozgató Jamboreet tartott a Karintia Kft. Rábahídvégen június elején. A kalászosokra összpontosító szakmai rendezvényen a vasvári székhelyű cég legújabb fajtáival is megismerkedhettek a gazdálkodók.