Házikert

Mi virágzik most? Márciusi kerti körkép

Agrofórum Online

Március közepén már igencsak éled a kert és sorra bújnak ki a virágok is földből, rügyekből, fakadnak a rügyek. Mi virágzik most, vagyis egy kis márciusi kerti körkép következik.

Idén újra igen enyhe telünk volt, bár még koránt sincs vége, sőt, március első heteiben még az éjszakai fagyok sem viccelnek. A virágzó hagymások viszont sorra bújnak ki, élednek az évelők a díszkertekben és az első vetések is elkezdődtek, természetesen szabadföldben.

Viruló virágágyások

Március elején már bimbósan állnak a kertben a kora tavaszi hagymásaink, mint a nárcisz, krókusz, de az íriszek fázósabbak, esetükben még csak a levelek kezdő bújását látjuk.

Ha eddig talajtakarást alkalmaztunk, akkor ne vegyünk még le az ágyásokról, mert igen hamar megfázhatnak a növények a hirtelen hidegtől. Hagyjuk csak ott a talajtakaró réteget még pár hétig, hiszen a tél nem múlt el teljesen, csak a csalóka nappali melegek elkezdték kihúzni a talajból a növényeket már.

Ugyanígy az évelőágyásban is bújnak a kedvenceink. Az őszirózsafélék, a menták, a friss leveleket hozó kakukkfüvek is sorra élednek újjá. Emellett láthatóan megmutatkozik már a kövirózsákon is az idei új növendékek sokasága is.

Kibújtak az egynyáriak? Akár el is fagyhat még!

Bár a növények jó érzékkel rendelkeznek, ha a kihajtásról van szó, mert biológiai óráik igen ügyesen rendezi a dolgokat a túlélésük érdekében, mégis sok egynyári elkezdett kibújni már a tavaly elpotyogtatott magokból. Ennek az a hátulütője, hogy az olyan egynyáriak, mint például az egynyári szarkaláb is az éjjel még visszaérkező akár -10 C fokos hidegeknek nem biztos, hogy ellen fog tudni állni. Ha ilyen esetben jót akarunk magunknak és a növényeinknek is, akkor az előrejelzések alapján ezekre a nagyon hideg éjszakákra takarjuk le őket fátyolfóliával.

Virágzó fák és cserjék, de még a gyümölcsfák is veszélyben lehetnek

Gazdálkodóknak nem kell bemutatni azt a problémát, amikor az igazán nagy hideg egyszercsak a teljes virágzás alatt betör és lefagy az azévi termés. Szerencsére már ezekre is vannak megoldások, akár a szélgépek, akár a speciális növénykondícionáló szerek, melyekkel legalább a negyede-fele termés megmenthető. Egyes készítmények akár a rejtett rügyekből is képesek másodvirágzást indukálni, saját tapasztalat, így azért nincs minden veszve ilyenkor.

Javában virágzik a húsos som, virágbimbó pattanás előtt van a japánbirs is a kertekben. Hetek óta vöröslenek a barackok vesszejei, így a virágzás is lassan annyira közeli lesz, hogy a fagyvédelemre fel kell készülni.

Az első konyhakerti vetéseknek is itt az ideje

Ha eddig húztuk a vetést, akkor most már mindenképpen szükséges elkezdeni. Akár magaságyással dolgozunk, akár más technológiával, a gyökérzöldségeket bizony már vetni kell, főleg a hosszú tenyészidejűeket, mint például a paszternák.

A hidegigényesebb, hidegtűrőbb fajok is vethetőek, mint a retekfélék és a borsót is nyugodtan elvethetjük.

A palántázás elkezdése is időszerű, kezdhetünk paprikával, paradicsommal is, vagy a lassabban cseperedő padlizsánnal. A tökfélékre még talán pár hetet várhatunk, hacsak nincs fagymentes sok helyünk, ahol nagyobb növényként is eltarthatók a palánták.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Az őszi krókusz szakszerű gondozása

2024. október 18. 13:10

Az őszi krókusz alkalmazkodott a hideg időjárási viszonyokhoz. A virágzás időzítése lehetővé teszi számára, hogy kihasználja a tavaszi és nyári csapadékot.

Milyen káros anyagoktól véd meg minket az anyósnyelv?

2024. október 17. 12:40

Az anyósnyelv az alacsony páratartalmat és a hűvös helyeket kedveli, mindemellett nagyon szívós, hálás szobanövény.

Hogyan érzékelnek a növények?

2024. október 17. 05:40

A növények esetében is sokfelé hallani és használjuk mi magunk is ezt a fogalmat, hogy a növények is éreznek. De mit is éreznek valójában?

Fűszernövények télen: ezt tegyük, hogy tavasszal újra hajtsanak!

2024. október 16. 11:40

A nyár folyamán jó néhány cserép fűszernövény összegyűjtésére volt lehetőség. Megmutatjuk, milyen igényeik vannak, hogy túléljék a telet.

Kerti kalendárium – májusi teendők a veteményesben

2022. május 7. 06:36

A május rendkívül izgalmas hónap a veteményesben! Kiültethetjük az összes palántánkat, vethetünk magról is számos növényt, felállíthatjuk a támrendszert a támasztékot igénylőknek, és időt kell hagynunk a gyomlálásra és a talajtakarásra is.

Mikor fejtrágyázzuk zöldségnövényeinket?

2019. június 9. 05:38

Szakcikkünk a trágyázás időzítésének és a tápanyagok megosztásának fontosságát ismerteti a szabadföldi zöldségtermesztésben.

Hogyan előzhető meg a palántadőlés?

2020. március 8. 09:24

Saját célra otthon nevelek palántákat hobbiszinten, és gyakran fellép a palántadőlés. Milyen vegyszer (növényvédő szer) mentes, nem mérgező anyagok vannak a kár megelőzésére?

Ezt a földet választottam II. rész

2019. szeptember 18. 04:36

A cikk rövid áttekintést kíván nyújtani arról, hogy milyen termesztőközegek – azon belül is földtípusok - állnak ma már rendelkezésünkre, melyiket válasszuk a növény tulajdonságai (pl.: örökzöld növényföld), termesztési helye (szobanövény-föld, balkonnövény-föld), illetve termesztési céljaink (pl.: palántaföld) tekintetében.