Ház, táj
Ház, táj

Gombagyűjtési szabályok I.

Gombagyűjtési szabályok I.

Agrofórum Online

Milyen alapvető szabályokat kell betartanunk, ha gombászni indulunk? Mikor és hol gyűjtsünk gombát? Mely területeken kerüljük a gombagyűjtést? A cikksorozat első részében ezekkel a kérdésekkel foglalkozunk.

Általános, írott és íratlan szabályok

Amennyiben árusítás vagy kereskedelmi forgalomba hozatal a célja a gombagyűjtésnek, illetve magántulajdonú erdőben szeretnénk gombát gyűjteni, minden esetben engedélyt kell kérni az illetékes erdőgazdálkodótól. Ilyen körülmények között számíthatunk arra, hogy a természetvédelmi őrszolgálat munkatársa átvizsgálja a kosarunkat, és kéri az engedélyünket is.

Magyarország védett természeti területein a természetvédelmi hatóság engedélye szükséges a gombaszedéshez (is)! Nem védett állami erdőkben egy személy 2 kg gombát szedhet egy nap alatt, külön engedély nélkül.

Hazánkban jelenleg 58 gombafaj (Magyar Mikológiai Társaság nyilvántartása alapján 2022 áprilisában) jogszabályi védelmet élvez, természetvédelmi értékük egyedenként 5.000 – 10.000 Ft is lehet! Szigorú büntetésre számíthat, aki védett gombafajt szed!

Fontos, hogy ne csak étkezési szempontból tekintsünk a gombákra, hiszen létfontosságú szerepük van az erdei életközösség működésében és működtetésében: lebontják a holt faanyagot, táplálékul szolgálnak az erdei állatoknak, gyökérkapcsolatban állnak az erdő fáival, és mindezzel nagymértékben hozzájárulnak a növények egészségéhez és az erdei tápláléklánc egyensúlyi működéséhez.

Mikor induljunk útnak?

Ha figyelünk az időjárásra és nyitott szemmel járunk az erdei ösvényeken vagy autózunk az erdőt átszelő utakon, akkor az év több szakaszában is eredményes gombagyűjtést szervezhetünk. Ilyenkor tavasszal akadhatunk rá az ízletes kucsmagombára, de találhatunk őzlábgombát vagy pöfeteget is.

A gombagyűjtés során is tartsuk be a természetjárás alapvető szabályait

A gombagyűjtés főszezonja a nyár végi időszak és az ősz első fele, de kellő csapadék és a spórák terjedésének, valamint a termőtestek fejlődésének megfelelő időjárás esetén az év bármely szakaszában találhatunk ehető gombafajokat.

Hol keressünk gombát?

Gombával sokféle élőhelyen találkozhatunk: fenyőerdőben, lombhullató erdőben, vegyes erdőkben, mezőn, legelőn, talajon, korhadt fán, fatuskón, kertekben és parkokban is. Amennyiben kosarunkat jó minőségű étkezési gombával szeretnénk megtölteni, akkor jó gombatermő helyeket kell keresnünk.

A fenyőerdőkben ilyenkor tavasszal viszonylag kevés gomba terem, ezért inkább nyár végén vagy ősszel érdemes felkeresni ezeket az erdőket. Keressünk fenyőtinórut, rizikét vagy fenyő-pereszkét!

Mindig alaposan nézzünk körül a holtfák környékén

Lombhullató erdőkben sok ehető gombát lelhetünk fel a savanyú talajú erdőrészeken. Ezekre a területekre jellemző, hogy kevesebb a lágy szárú aljnövényzet, és nagyobb arányban vannak jelen a különböző mohafajok. Tölgy- és bükkfák alatt mindig érdemes keresgélni. Megfelelő időben rókagombát és vargányát is találhatunk.

Legelőkön is érdemes keresgélni, ugyanis a trágyázott, tápanyagban bővelkedő talaj többféle ehető gombának biztosít életteret. Innen csiperkét és szegfűgombát vihetünk haza.

Akárhol járunk is, mindig alaposabban vizsgáljunk meg egy-egy kidőlt fát és korhadó fatuskót is. Számos ehető gombafaj terem meg rajtuk, például a laskagomba, vagy az én személyes kedvencem, a tuskógomba.

A lombhullató erdők gyakori lakója a tuskógomba

Hol NEM gyűjthetünk vagy NE gyűjtsünk gombát?

Ne menjünk gombászni mezőgazdasági és ipari területeken, és azok környezetében sem! Ezeken a területeken sokféle vegyszert alkalmaznak, ebből kifolyólag a környezetszennyezés mértéke is magas lehet.

Kerüljük az autópályák és forgalmas utak környékét, mert számos faj nagy mennyiségű nehézfémet képes megkötni a talajból és a levegőből is! Éppen ezért a városokban és környezetükben se menjünk gombászni a nagyobb mértékű légszennyezettség miatt!

Ne szedjünk gombát temetőben, elhagyott laktanya területén, szeméttelep közelében és ezekhez hasonló környezetben, mert a gombák képesek felszívni és elraktározni az élőhelyről származó káros anyagokat.

Mindezeken kívül fokozottan védett (természetvédelmi) területeken sem gombászhatunk, mert szigorúan tilos bármiféle erdei „termék” gyűjtése!

Mindezeken túl soha ne felejtsük el, hogy a természetben mi vendégek vagyunk – a mezőn, az erdőben és a hegyvidéki területeken is! A gombagyűjtési túrák során ne tapossuk szét a gombákat (még a férgeseket és beteg termőtesteket sem), és ne dúljuk fel az élőhelyüket! Tartsuk be a természetjárás alapvető szabályait is: ne szemeteljünk, ne hangoskodjunk, ne bántsuk a növényeket!

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Vegyünk részt a Fülemülék éjszakáján!

2024. május 19. 05:40

A május az énekesmadarak hónapja. A rigók, a vörösbegyek, a cinegék, a poszáták, a fülemülék véget nem érő koncertjét hallgathatjuk. Az est sztárjai viszont ilyenkor vitathatatlanul a fülemülék, akiknek a főszereplésével a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület programokat hirdetett.

Növényvédelmi célra használható anyagok, amiket a házikertben is bátran alkalmazhatunk - IV. rész

2024. május 14. 05:40

Milyen kártevők ellen vethető be a kertben a sör? Mire használhatjuk a mésztejet? Mennyi mindenre alkalmazhatjuk a mezei zsurló főzetét?

Növényvédelmi célra használható anyagok, amiket a házikertben is bátran alkalmazhatunk - III. rész

2024. május 12. 05:40

Hogyan tudjuk a kertben növényvédelmi célra felhasználni a gyümölcscukrot és a répacukrot? Mire jó a hagymakivonat és a hagymaolaj?

Növényvédelmi célra használható anyagok, amiket a házikertben is bátran alkalmazhatunk - II. rész

2024. május 8. 05:40

Ki gondolta volna, hogy a fűzfakérget nemcsak teába, a napraforgóolajat nemcsak a serpenyőbe, a konyhasót nemcsak ételízesítésre használhatjuk, hanem a növényvédelemben is?

Ismerjük meg a kertünkbe látogató madarakat! – A házi rozsdafarkú és az őszapó

2022. január 22. 04:36

Az elmúlt napokban és hetekben ismét a téli időjáráshoz méltó havazás, mínuszok és benépesült madáretetők köszöntenek minket reggelente. Ismerkedjünk meg az etetők ritkább vendégeivel is, hátha szerencsénk lesz hozzájuk! Mit kell tudni az őszapóról és a házi rozsdafarkúról?

Legyen saját fűszerkertünk - 5. rész

2020. április 4. 06:36

Hogyan nevelhetünk egészséges fűszernövényeket a saját kertünkben? Milyen környezeti igényei vannak a különleges ételek nem mindennapi fűszernövényeinek? Íme a koriander és a zamatos turbolya!

Szesszionátusok legelője

2018. november 2. 10:08

Tudja-e vajon száz ember közül csak egy is hogy mit jelent a fenti latin vagy angol eredetű szó: szesszionátus.

Mérgező gyomnövények II. – nadragulya, foltos bürök, kaukázusi medvetalp

2021. március 29. 04:39

Ne adjunk esélyt a mérgező gyomnövényeknek, hogy a kertünkbe kerülve vagy a tavaszi-nyári kirándulásaink alkalmával érintkezésbe kerüljünk mérgező hatóanyagaikkal. Ismerjük meg a leggyakrabban előforduló fajokat, hogy idejében felismerjük őket és megelőzhessük vagy hamar orvosolni tudjuk a bajt!