Mi legyen a tűzelhalás tüneteit mutató hajtásokkal?

Mi legyen a tűzelhalás tüneteit mutató hajtásokkal?

Agrofórum Online

A tűzelhalás tüneteit fedeztem fel gyümölcsfáimon. Mit kell tennem a fertőzött hajtásokkal?

Aki válaszol:
Dr. Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

A tűzelhalással (Erwinia anmylovora) fertőzött beteg hajtásokat nem nehéz felismerni, jellegzetes pásztorbot szerűen visszahajló, megfeketedő hajtásvégeiről, melyen a levelek is fennmaradnak. A fák ellenőrzését sziromhullást követően, majd az intenzív hajtásnövekedések idején célszerű újra elvégezni. A beteg növényi részeket lehetőség szerint minél hamarabb el kell távolítani fáinkról. Ezt úgy tegyük meg, hogy a tünetmentes részből is legalább egy 50 cm hosszúságú szakaszt levágunk. A levágott, beteg növényi darabokat a munka végeztével mihamarabb össze kell gyűjteni és meg kell semmisíteni. A vágóeszközöket minden metszést követően, a továbbfertőzés megelőzése érdekében le kell fertőtleníteni (pl. hypo).

A tünetek nemcsak a hajtásokon, hanem a virágokon is kialakulhatnak, ezt a csészeleveleken kocsányon vizes foltok jelzik, melyek következtében a virágok barnulnak, feketednek. A beteg gyümölcsök fonnyadnak, mumifikálódnak, de az ágon maradnak. Párás és meleg időjárás esetén baktériumnyálka-cseppek a fertőzött növény bármely részén megjelenhetnek. A vegetáció második felében az idősebb fás részeket sem árt figyelni, ezeken ugyanis a fertőzés helyén besüppedt, lilás színű kéregelhalások, sebek keletkeznek, valamint gyakori a kéreg felrepedése az egészséges és beteg szövetek határán.

Tűzelhalás fertőzés

Telelése, a fás részeken kialakult sebzéseken lehetséges, majd tavasszal a virágzási időszakban indul szaporodásnak, melynek kedvez a magas páratartalom és hőmérséklet, valamint az enyhén csapadékos időjárás. A kórokozó növényre jutása rovarokkal, madarakkal, széllel, esővel, öntözővízzel, légárammal, metszőollóval és virágporral is lehetséges. Növénybe való bejutása elsősorban a sérüléseken keresztül történhet, de a légzőnyílásain keresztül is megfertőződhet a növény.

Virágzásban mindenképpen érdemes védekezzünk engedélyezett készítménnyel (rézoxiklorid, réz-hidroxid). Emellett a szakszerű metszés, a vízhajtások eltávolítása, az átpermetezhető koronaforma, az optimális hajtássűrűség és a kiegyensúlyozott tápanyagellátás is segítenek a fertőzés kialakulásának megakadályozásában.

Lehet januárban facsemetét ültetni?

2023. január 6. 04:36

Lehet a napokban facsemetét ültetni? A szakkönyvek novemberig és márciustól javasolják. Jelenleg ideiglenesen fektetve elástam őket. Metszési munkák is végezhetők a gyümölcsfáknál? Érdemes-e már most a metszést elkezdeni?

Hogyan menthetem meg az almafát a farontó gombától?

2022. november 5. 04:36

A csatolt képen látható, hogy egy termőkori jonathan almafám vázágán farontó gomba telepedett meg. Szeretném a fát megmenteni a károsodástól. Hogyan távolítsam el, mivel védjem meg a keletkezett sebet? Igényel-e további kezelést, védelmet? Ha igen, mit?

Sok lesz az alma, ha így metszik meg a fát - Az alma szakszerű metszése (I. rész - karcsú orsó)

2019. március 21. 08:39

A termőkorú almafákon a termőrészekkel jól berakódott két-három éves termőgallyak a legértékesebbek.

Gyümölcs Videó

Mire ügyeljünk a rózsák metszésekor?

2024. március 11. 04:37

Kérem a segítségüket! Hogyan metsszem meg helyesen a rózsát? Mire ügyeljek?