Hogyan előzhető meg a gyümölcsök moníliás rothadása?

Agrofórum Online

Gyümölcsfáimon évről évre megjelenik a termések moníliás rothadása. Mit tehetek a probléma megelőzése érdekében?

Aki válaszol:
Dr. Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

A gyümölcsök rothadását több monilíniafaj, mint a Monilinia laxa, M. fructigena, M. fructicola is okozhatja. A fejlődő termések már korán, a kötődést követően megfertőződhetnek, de a fertőzésveszély egészen a szüreti időszak végéig fennáll. A betegség kezdetét a gyümölcsön apró, kerek barna folt jelzi. A foltok főként a kórokozó számára optimális, párás, valamint csapadékos időjárás esetén a termések nagyobb, akár egész felszínét beboríthatják.

A kórokozók az ép felületen nem, hanem sebzésen keresztül jutnak be a gyümölcsökbe. Kivéltelt képez a M. fructicola megjelenése, hiszen ez a gombafaj sebzés nélkül is képes a fertőzésre, valamint az egymás mellett növekvő és összeérő terméseknél egyaránt megfigyelhető terjedésük sebzések nélkül. Idővel a fertőzött termések teljes rothadása bekövetkezik, fokozatosan veszítenek nedvességtartalmukból, végezetül pedig szürkésfekete múmiává aszalódnak össze. Az ilyen termések egy része lehull, másik része pedig a fán marad mumifikálódott állapotban.

Moníliás alma

A betegség kialakulásának megelőzése érdekében kiemelt jelentősége van a védekezés megtervezésének. Először is a fán maradt beteg gyümölcsöket a szüret végeztével, vagy legalább a metszés alkalmával szükséges eltávolítanunk. A földre hullott terméseket is gyűjtsük össze és semmisítsük meg, vagy forgassuk a talajba, hiszen ezen beteg részekről indul el következő év tavaszán a fertőzés. A gomba fertőző képletei légmozgással vagy a víz segítségével kerülnek a gyümölcsök felületére. A bejutásukat elősegítő sebzések leggyakrabban rovarok által keletkeznek, de kialakulhatnak mechanikai sérülés, pl. fagy vagy jégeső hatására is. Ezért a vegetációs időszakban a kártevők elleni védekezés a gyümölcsökön megjelenő monília elleni védekezés egyik alapjának tekinthető.

A kémiai védekezés esetében több készítmény közül is választhatunk, előtte a kultúrában való alkalmazhatóságáról, élelmezés-egészségügyi várakozási idejéről tájékozódni szükséges (pl. pentiopirad, ciprodinil, fludioxonil, fenhexamid, réz-oxiklorid). A fertőzött fák kérgén, rákos sebein fennmaradó képletek ellen alapos, nagy lémennyiséggel végzett lemosó kezelés alkalmazása egyaránt elengedhetetlen a nyugalmi időszakban.

Miért száradnak el a vérszilva levelei?

2023. június 6. 04:38

5 éves kis vérszilvafánkon száradnak el a levelek. Teljesen összepöndörednek, zsugorodnak és szétmorzsálódnak. A még meglévő levelek is konyultan csüngnek lefelé. Kb. egy hónapja kezdődött és egyre rosszabb a helyzet. A képen látható rovart találtuk egy levélen, de zöld tetveket nem látunk.

Lefékezhető-e még a moníliás betegségek további terjedése? Érdemes, kell-e még permetezni ellenük?

2021. május 25. 12:20

Három monília gomba faj fertőzi a csonthéjas gyümölcsfáinkat. A károsításuk helyét, felismerhetőségüket a következő táblázat foglalja össze:

Soha nem tudtam még termést szüretelni a birsfáról - mi lehet a baja?

2024. június 1. 04:38

Birsfámról, mely már 6. éves, eddig még nem szüreteltem termést. Szépen virágzik a fa, termések is elkezdődnek fejlődni, és néhány cm-es állapotukban leesnek. Ezzel együtt a virág körüli levelek is elhalnak. Mi lehet a baja, hogyan tudom megvédeni a birsalmákat?

Hogyan menthető meg a moníliás meggyfa?

2020. május 4. 14:27

Nagy méretű, öreg meggyfa teteje erősen monília fertőzött a szárazság és a virágzásban és sziromhullás után elvégzett permetezések ellenére is. Valószínűleg azért, mert ott vannak olyan régebbről ott maradt beteg ágak melyek nehezen hozzáférhetőek metszéskor. Annyi lenne a kérdésem, hogy ilyen esetben van még értelme felszívódó készítménnyel kezelni, lehet gátolni a továbbterjedést? Ha csak a mechanikai eltávolítás marad, ami jelen esetben egy ifjítással érne fel, mikor célszerű megejteni? Szüret után, vagy nyugalmi időszakban?