Hogyan előzhető meg a gyümölcsök moníliás rothadása?

Hogyan előzhető meg a gyümölcsök moníliás rothadása?

Agrofórum Online

Gyümölcsfáimon évről évre megjelenik a termések moníliás rothadása. Mit tehetek a probléma megelőzése érdekében?

Aki válaszol:
Dr. Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

A gyümölcsök rothadását több monilíniafaj, mint a Monilinia laxa, M. fructigena, M. fructicola is okozhatja. A fejlődő termések már korán, a kötődést követően megfertőződhetnek, de a fertőzésveszély egészen a szüreti időszak végéig fennáll. A betegség kezdetét a gyümölcsön apró, kerek barna folt jelzi. A foltok főként a kórokozó számára optimális, párás, valamint csapadékos időjárás esetén a termések nagyobb, akár egész felszínét beboríthatják.

A kórokozók az ép felületen nem, hanem sebzésen keresztül jutnak be a gyümölcsökbe. Kivéltelt képez a M. fructicola megjelenése, hiszen ez a gombafaj sebzés nélkül is képes a fertőzésre, valamint az egymás mellett növekvő és összeérő terméseknél egyaránt megfigyelhető terjedésük sebzések nélkül. Idővel a fertőzött termések teljes rothadása bekövetkezik, fokozatosan veszítenek nedvességtartalmukból, végezetül pedig szürkésfekete múmiává aszalódnak össze. Az ilyen termések egy része lehull, másik része pedig a fán marad mumifikálódott állapotban.

Moníliás alma

A betegség kialakulásának megelőzése érdekében kiemelt jelentősége van a védekezés megtervezésének. Először is a fán maradt beteg gyümölcsöket a szüret végeztével, vagy legalább a metszés alkalmával szükséges eltávolítanunk. A földre hullott terméseket is gyűjtsük össze és semmisítsük meg, vagy forgassuk a talajba, hiszen ezen beteg részekről indul el következő év tavaszán a fertőzés. A gomba fertőző képletei légmozgással vagy a víz segítségével kerülnek a gyümölcsök felületére. A bejutásukat elősegítő sebzések leggyakrabban rovarok által keletkeznek, de kialakulhatnak mechanikai sérülés, pl. fagy vagy jégeső hatására is. Ezért a vegetációs időszakban a kártevők elleni védekezés a gyümölcsökön megjelenő monília elleni védekezés egyik alapjának tekinthető.

A kémiai védekezés esetében több készítmény közül is választhatunk, előtte a kultúrában való alkalmazhatóságáról, élelmezés-egészségügyi várakozási idejéről tájékozódni szükséges (pl. pentiopirad, ciprodinil, fludioxonil, fenhexamid, réz-oxiklorid). A fertőzött fák kérgén, rákos sebein fennmaradó képletek ellen alapos, nagy lémennyiséggel végzett lemosó kezelés alkalmazása egyaránt elengedhetetlen a nyugalmi időszakban.

A károsító helyzet alakulása 2019-ben és várható következményei (13. rész)

2020. január 23. 10:36

Az áprilisi szárazság után a májusi csapadék hatására nemcsak a meggyen és cseresznyén, hanem a kajszin és szilván is tömegesen fertőzött a virág- és hajtásfertőző monília.

Veszélyben a kajszibarack!

2024. február 22. 14:40

Az idei tavasz meglehetősen hektikus, több melegrekordot is hozó és alapvetően csapadékban gazdag időjárása néhány növény esetében akut növénykórtani vészhelyzetet teremtett. Ebbe a csapdába szaladt bele a kajszibarack is.

A károsító helyzet alakulása 2019-ben és várható következményei (11. rész)

2020. január 15. 12:51

A cseresznyére és a meggyre már évek óta oly veszélyes, virágfertőző meggy monília szempontjából járvány közeli helyzet alakult ki a májusi csapadékos időben.

Kertészeti növényvédelmi előrejelzés: a cserebogarak jelentős rajzása várható

2023. április 26. 09:24

A kissé melegebb időjárás felgyorsította a növények fejlődését, de több kártevő és betegség is megjelent a korábbiak mellett.