Miért sárgulnak és barnulnak a fiatal szivarfa levelei?

Miért sárgulnak és barnulnak a fiatal szivarfa levelei?

Agrofórum Online

Fiatal szivarfám levelei, amint az a csatolt képen is látható, erősen sárgulnak, a levelek szélei barnulnak is. Hogyan menthetem meg?

Aki válaszol:
Dr. Némethy Zsuzsanna, ny. egyetemi adjunktus

Kedves Kérdező!

A képen egy gömb koronájú szivarfa (Catalpa bignonioides ‘Nana’) látható. Tudni érdemes a gömb szivarfáról, hogy viszonylag alacsonyan marad a koronája, nem nő magasra, 3-5 méter szélességűre terebélyesedik. Metszés nélkül is megtartja gömb, lapított gömb alakú koronaformáját. A törzsére 2-2,5 méter magasan oltják koronáját, a törzsről előtörő oldalhajtásokat megjelenésük után folyamatosan el kell távolítani. Tápanyagban gazdag, meleg, napos helyet szereti, száraz időjárásnál rendszeres vízpótlást igényel. Talajban nem nagyon válogat, egyedül a nagyon kötött talajt nem kedveli.

A fa alanya, azaz a törzse normál növekedésű szivarfa, melyre egy törpe, bokros növekedésű szivarfafajtát oltanak, annak levelei nagyok, szép zöldek, és hajtásai általában nem fejlesztenek virágot. Emiatt nőnek lassan és korlátozottan a ráoltott korona hajtásai, és marad a fakorona mérete közel állandó.

Sárgul a szivarfa lombja

A képen látható korona levelei tápanyaghiányt mutatnak, valószínűleg vas-, magnézium- és káliumhiánya is van a fának. Bár ültetéskor feltöltötte marhatrágyával az ültetési gödröt, azóta nem kapott tápanyagot leírása szerint. A rendszeres, alkalmankénti 30-40 literes öntözővíz segítette a fa begyökeresedését, de kimosta a talajból a tápanyagot. Semmiképpen sem egyes tápelemek pótlása a cél, hanem összetett, komplex, sok tápelemet tartalmazó műtrágyával lássa el a fa talaját. Olyan készítmény megfelelő, aminek a nitrogén (N), foszfor (P) és kálium (K) tartalma közel azonos, tehát egyensúlyban vannak, és mellettük a mikroelemek mennyisége is magas. Trágyázásra a levelek lehullása után kerüljön sor, előbb ne, hagyni kell a fa hajtásainak beérését, megfásodását, ami a faggyal szembeni ellenállóságuk alapja. Későbbiekben minden évben tél végén töltse fel a gyökerek körüli talajtömeget tápanyaggal. Természetesen szerves trágya is megfelelő erre a célra beásva a gyökérzethez.

Jelen állapotban lombpermetezéssel nem javaslok tápanyagot kijuttatni, már olyan állapotban vannak a levelek, hogy nem képesek azt felszívni. Csak a zöld színű, klorofillt tartalmazó levelek alkalmasak a tápanyagok felszívására és hasznosítására. Viszont jövő évtől, amint kifejlődnek az új levelei, 2 hetente Wuxal szuper folyékony műtrágya 0,3-0,4%-os oldatával javaslom a fa lombpermetezését május és augusztus vége között.

A levélszéli elhaláshoz az erős UV-sugárzás is hozzájárulhatott. Azok a levelek, melyek színanyagai lecsökkentek, színük sárga vagy fehéres, fokozottan érzékenyek a nap égető hatásával szemben.

Napraforgó, repce, és szója tápanyag-utánpótlása Yara termékekkel

2023. január 30. 06:36

A vetésszerkezetben bekövetkező változások egyértelmű nyertesei az olajos növények lettek. Ezen növények vetésterülete gyakorlatilag közelít a kukoricáéhoz.

Az ENSZ azon dolgozik, hogy garanciákat nyújtson Oroszországnak

2023. szeptember 8. 13:10

Az orosz külügyminisztérium szerdán "újabb adag ígéretnek" nevezve utasította el az ENSZ-terveket a fekete-tengeri megállapodás újjáélesztéséről.

amazoN és titaN: a műtrágya helyettesítés témája még egyszer!

2022. február 15. 10:05

A Biovéd 2005 Kft. decemberben szakmai cikksorozattal kezdte el bemutatni biológiai nitrogénpótló rendszerét. Ez három, elsősorban nitrogénkötést szolgáló, nedvesíthető por (WP) formulázású baktérium készítményből áll:

Hatékonyabb tápanyaghasznosítás a növénytermesztésben

2020. április 15. 13:31

A modern mezőgazdaság legnagyobb kihívása a környezetvédelem és a költséghatékonyság szempontjainak összehangolása a növénytermesztésben. A növények tápanyagellátása és maguk a tápanyagok nagyon fontos szerepet játszanak ebben a kérdésben. A megfelelő tápanyagoknak megfelelő időben történő kijuttatása az adott kultúrához az adott termőhelyen – ez a szükségleteken alapuló tápanyagellátás művészete.