Házikert

Mikor vigyem be a leandert?

Agrofórum Online

A leanderrajongók klasszikus kérdése augusztustól egészen novemberig, hogy vajon mikor vigyük be a leandert, és egyáltalán be kell-e vinni?

Sok leanderem volt, sőt még a szüleim kertjében is rendszeresen volt leander, hatalmas dézsákban. A leander egy mediterrán növény, és bár enyhe teleken, leásva a dézsát a talajba, akár át is telelhet (illetve vannak egészen fagytűrők is), de a legtöbb esetben érdemes teleltetni.

A leander teleltetése

A leandert minél nagyobb, annál nehezebb becipelni a teleltetőbe, így ha nagy dézsába kell már átültetni tavasszal, akkor nagyon praktikus füles és/vagy gurulós dézsákat is lehet már kapni, ami nagyban meg fogja könnyíteni a dolgot ősszel.

A leandernek a 15 Celsius-fok alatti teleltetés ideális, de fagypont felett legyen és lehetőség szerint fényes garázsban, pincében vagy teleltetőben tartsuk a téli időszakban.

Az öntözés elég havi egyszer, főleg, ha 15 Celsius-fokhoz közel van a tartási hőfok, mert könnyen megindulhatnak a friss hajtások, ami a pajzstetvek nagy kedvencévé válik hamar.

A leandernek a 15 Celsius-fok alatti teleltetés ideális (fotó: Pexels)

Miért kérdés ilyenkor a leander beköltöztetése?

A leandert általában az első fagyoknál (fagy után) szokás bevinni csak a teleltetőbe. Ennek az az oka, hogy így a leveleken, érzugokban, hajtásokon lévő kártevők lefagynak és a teleltetéskor már a növényvédelemmel is kevesebb bajunk lesz.

A leander alapvetően -1-2 Celsius-fokig, de akár átmenetileg -5 Celsius-fokig is bírja a hideget, az edzi a növényeket. Természetesen tartós fagyban már ne legyenek kint, de első pár alkalommal, hogy az áttelelni készülő kártevőket is megcsípje a hideg, az még jót is tesz a növénynek növényvédelmi szempontból.

Milyen a jó teleltetőhely?

A jó teleltetőhely fagymentes, maximum 15 Celsius-fokig melegszik fel télen, de közben világos hely. Míg egy muskátlit lehet sötétben teleltetni, sőt érdemes is, addig a leandereket és más mediterrán növényeket eredményesebben lehet teleltetni, ha elegendő fény van a növényeknek.

Öntözés szempontjából az lesz a fontos, hogy a pára ne tudjon a helyiségben megülni, időnként szellőztethető legyen. Így elkerülhetők a kórokozók általi fertőzések is. A teleltetőhely ne huzatos legyen, hanem csak szellőztethető. Így ha csak garázsunk van, akkor a növényeket lehetőség szerint úgy helyezzük el, hogy az ajtónyitásoknál lévő hirtelen fagyos hideg ne sokkolja a növényeinket.

Kiemelt kép: Pexels

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Milyen káros anyagoktól véd meg minket az anyósnyelv?

2024. október 17. 12:40

Az anyósnyelv az alacsony páratartalmat és a hűvös helyeket kedveli, mindemellett nagyon szívós, hálás szobanövény.

Hogyan érzékelnek a növények?

2024. október 17. 05:40

A növények esetében is sokfelé hallani és használjuk mi magunk is ezt a fogalmat, hogy a növények is éreznek. De mit is éreznek valójában?

Fűszernövények télen: ezt tegyük, hogy tavasszal újra hajtsanak!

2024. október 16. 11:40

A nyár folyamán jó néhány cserép fűszernövény összegyűjtésére volt lehetőség. Megmutatjuk, milyen igényeik vannak, hogy túléljék a telet.

Mikor indul a „hivatalos” madáretetési szezon?

2024. október 16. 08:40

A madáretetők felállítására a szakemberek azt javasolják, hogy októberben kerüljön sor, amikor általában már szűkösebbé válnak a táplálékforrások.

Szerencsebambusz, ami nem is bambusz

2022. október 23. 08:37

Nem bambuszféle? Akkor mi is valójában a kereskedelemben kapható szerencsebambusz?

Áprilisi magaságyás: mit vessünk most?

2021. április 15. 09:27

Akár kezdő magaságyásosak, akár már gyakorlottak vagyunk ebben, van pár tavaszi magaságyással kapcsolatos teendőnk. De akár a vetést is elkezdhetjük benne, ha van időnk rá.

Kerti kalendárium – teendők a házikertben

2020. június 30. 11:58

A hosszú, kihívásokkal teli hetek után a június talán pozitív változásokat hozott. Használjuk ki a szép időt a kertben, örvendeztessük meg magunkat és a növényeket is az eredményes kerti munka örömével! Lássuk, milyen teendők várnak minket júniusban!

A nyár második felében ültethető zöldségek és fűszernövények

2022. augusztus 2. 15:36

A nyár vége ideális időszak a második vetésre.