Hogyan virágoztassuk az amarillisz hagymákat?

Hogyan virágoztassuk az amarillisz hagymákat?

Agrofórum Online

Hogyan virágoztassam az ajándékba kapott amarillisz hagymákat?

Aki válaszol:
Dr. Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

Az amarillisz eredetileg Dél-Amerika száraz és hűvös vidékeiről származó növényfaj. Abban hasonlít a tulipánhoz és a nárciszhoz, hogy eredeti élőhelyén a hűvös és száraz évszakot gumóként éli túl a föld alatt és csak akkor kezd kihajtani, amikor a hőmérséklet is enyhül. Nálunk az amarillisz virágzási ideje szinte pontosan karácsonyra és újévre esik, feltéve, ha időben el vannak ültetve hagymái. Fagyérzékenysége miatt az amarillisz csak cserépben nevelhető, ehhez a legjobb, ha a virághagymákat közepes tápanyagtartalmú talajba helyezzük, amelyben nem tud felesleges víz felhalmozódni. Erre alkalmas lehet normál virágföld és homok keveréke is. Az amarillisz edényének alján mindenképpen legyen vízelvezető nyílás, mert a hagyma, ha elvizesedik, könnyen rothadásnak indulhat.

Ültetés előtt ellenőrizzük az amarillisz gyökereit, és ollóval vágjuk le az esetlegesen elhalt részeket. Ezután kerüljenek a hagymák a legvastagabb részükig a talajba, míg a felső fele pedig lógjon ki a talajból. Az edény csak valamivel legyen nagyobb a hagymánál, a lényeg az, hogy ne boruljon fel, stabilan álljon benne a növény, még a virágzásakor is. Jól nyomkodjuk körbe a talajt ültetés után, hogy a nagy növényt kihajtáskor szilárdan tudja tartani és ne essen ki a cserepéből. A frissen ültetett amarilliszt alaposan öntözzük meg, és tegyük több hétre sötét és hűvös, kb. 18 Celsius-fokos helyre, amíg el nem kezd kihajtani. Ez akár négy hetet is igénybe vehet, mely alatt fontos, hogy a növényeket ne öntözzük! A sötét körülmény akár egy süveg alakúra hajtogatott újságpapírral is kivitelezhető, de akár egy szekrénybe is behelyezhetők a növények. A kihajtás után, vagyis amikor a virágszár eléri kb. a 15 cm-es nagyságot, ezután helyezzük át egyedeit világos helyre és rendszeres öntözés mellett a tápoldatozását is kezdjük meg.

A virágzás után se hagyjuk magukra növényeinket, ápoljuk őket tovább egész évben, még akkor is, ha már csak leveleik látszanak, hiszen némi gondoskodással e hagymák következő év őszén újra virágoztathatók.  

Mitől lett foltos a borostyán levele?

2019. november 22. 04:37

Á. Edit kérdése: A temetőben a sírokra futtatott borostyán levelein foltosodás jelentkezett. Mi károsíthatja a borostyánt?

Parlament előtt az agrár salátatörvény

2023. november 17. 15:40

A termőföldek fokozott védelmét, az öntözéses gazdálkodás támogatását és az adminisztrációs terhek csökkentését szolgálja az agrártárgyú törvények módosítása – közölte Nagy István agrárminiszter.

Miért növesztett furcsa alakú hajtásokat a kaktusz?

2023. január 12. 04:36

Kaktuszom furcsa alakú hajtásokat növesztett: vékonyak és világoszöldek. Miért ilyenek, hogyan tudom helyrehozni a problémát?

Miért nem virágzik a szerelemvirág?

2023. szeptember 8. 11:40

A szerelemvirág kertben dézsába ültetve, de ágyásokba csoportosan ültetve is nagyon szép, ha biztosítjuk számára a megfelelő körülményeket.