Ház, táj

Fatüzelés: érvek és ellenérvek

Agrofórum Online

Érdemes, hasznos, tudatos döntés a fával való fűtés az otthonunkban? Milyen környezetvédelmi vonatkozásai vannak? Mitől függ a fatüzelés helyes gyakorlata?

Sok embertől hallani, hogy anyagi, környezetvédelmi, kényelmi vagy egyéb más megfontolásból nem élnek a fával való fűtés lehetőségével. Sok érvet és ellenérvet fel lehet sorakoztatni a témában, és számos tényező – köztük a vásárlás, a megfelelő tárolás, szárítás és felhasználás – közrejátszik abban, hogy a fatüzelés előnyeit vagy hátrányait sikerül-e érvényesítenünk.

Az alábbi összefoglaló a pro-kontra érvekkel segíthet végiggondolni, hogy milyen lehetőségeket rejt a fatüzelés, és milyen hátrányaival kell számolnunk.

A fatüzelés előnyeiA fatüzelés hátrányai
A fa megújuló energiaforrás: a felelős erdőgazdálkodásból származó, tüzelőanyagnak elszállított fa helyére fákat telepítenek.A nem megfelelő használat (pl.: nedves fával való fűtés) során csökken a fűtőérték, és több szennyezőanyag jut a levegőbe.
A fatüzeléssel biztosíthatja a háztartás a nem megújuló (fosszilis) energiahordozóktól való függetlenséget.A tűzifával való fűtés hatásfoka erősen függ a tűzifa minőségétől.
A fával való fűtés során környezetbarát tüzelőanyagot használunk.A faanyag tárolása és szárítása körülményesebb a többi tüzelőanyagéhoz képest (pl.: gáz, fabrikett).
A faanyag, amelyet eltüzelünk (és a megfelelő helyről vásároljuk), szén-dioxid-semleges*.Egyes tűzifa-fajták égetése során sok hamu keletkezik.
A többi tüzelőanyaghoz képest alacsonyabb a levegőterhelése (emissziója): mivel a fa nem tartalmaz ként, ezért a füstje sem tartalmaz a környezetre rendkívül káros kén-dioxidot.A megrendelt faanyag szállítása akkor gazdaságos, ha az otthonunkhoz minél közelebb vásároljuk meg a fát. Nagyobb távolságra történő szállítás drága és magasabb a környezetterhelése.
A többi tüzelőanyaghoz (pl. brikett, pellet) képest kedvezőbb ára van. 
Megfelelő előkészítés és feldolgozás mellett kényelmes és könnyű az alkalmazása. 
A fatüzelésre való teljes átállás esetén nincs dolgunk a gázszolgáltatással. 
Helyi szinten elérhető energiaforrás, így kisebb távolságokra való szállítás sem jelent nagy környezetterhelést. 
A helyi kitermelésből vásárolt tűzifa bevételi forrást jelent az erdőgazdaságnak. 
*A felelős erdőgazdálkodásból származó, fatüzeléshez használt faanyag szén-dioxid-semleges, vagyis pontosan annyi szén-dioxid keletkezik az égése során, mint amennyit növekedése alatt elnyelt.

A fatüzelés nem merül ki „pusztán” ennyiben, a fenti tényezőket is még tovább lehet bontani. Vegyük például a tudatos vásárlás fontosságát.

A fa megújuló energiaforrás – a felelős erdőgazdálkodásból származó, tüzelőanyagnak elszállított fa helyére fákat telepítenek

Ha a vásárolt tűzifa felelős erdőgazdálkodásból származik, a kitermelt fa helyére újabb csemetéket ültetnek, melyek újra képesek elnyelni a keletkezett szén-dioxidot, így ha ügyelünk a vásárláskor az eladó megválasztására, azzal támogatjuk a hazai felelős és fenntartható fakitermelést.

Egy másik nagyon fontos kérdés a károsanyag-kibocsátás. A fa eltüzelésekor számos tényező befolyásolja, hogy mekkora terhelésnek tesszük ki a környezetünket. A nem megfelelő tüzelőanyag használatának következményeképpen számos levegőszennyező anyag (pl.: szén-monoxid, nitrogén-oxid, nitrogén-dioxid, egyéb, az egészségre veszélyes anyagok) kerülhet a levegőbe. Ennek legfőbb okai a következők lehetnek:

  • nem megfelelő minőségű tüzelőanyag: nedves fa, vagy különböző anyagokkal kezelt (pl.: lakozott vagy préselt) faanyag;
  • megfelelő mennyiségű oxigén hiánya; a kémény esetleges hibája, dugulása; elégtelen füstelvezetés, vagy régi, karbantartás nélkül használatban lévő készülékek.

A cikksorozat további részeiben bővebben kitérünk a megfelelő minőségű tüzelőanyag fontosságára, de röviden itt is legyen szó arról, hogy a tűzifa használatakor a fa nedvességtartalma elsődleges jelentőségű.

Egy fa a kivágáskor 45-50%-os nedvességtartalmú, ami a nyári időszak során 18-25%-ig képes kiszáradni, és kb. 1 évnyi megfelelő tárolás esetén csökkenhet le a tüzeléshez alkalmas 10-20%-os nedvességtartalomra. A száradás üteme a fa fajtájától is függ.

A nem megfelelő tüzelőanyag használatának következményeképpen számos levegőszennyező anyag kerülhet a levegőbe

Nedves fával tüzelni nemcsak gazdaságtalan, de környezetkárosító is. A száraz fa fűtőértéke 15 MJ/kg, a frissen vágotté 7 MJ/kg körüli, mivel a fában rejlő energia jelentős része ilyenkor a fában lévő víz elpárologtatására megy el.

A következő cikkekben a tüzelőanyag vásárlásáról, a megfelelő tárolásról és szárításról, valamint a helyes felhasználásról lesz szó.

Kapcsolódó cikkek:

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Tökfélék mindenhol – a lopótök, a laskatök és a luffatök

2024. november 12. 05:40

A tökfélék között is nagy térigényűnek számít a lopótök, a laskatök és a luffatök. De nem ez az egyetlen különlegességük: mi mindent lehet készíteni a lopótökből, mi a különbség a laskatök és a fügelevelű tök között, és hogyan készíthető a luffatökből szivacs?

Mit jelent a hideg és a meleg komposztálás?

2024. november 5. 05:40

A komposztálás egy olyan eljárás, amely természetes biológiai folyamatokon alapul, és amelynek eredményeképpen humuszképző anyagok és szervetlen ásványi sók keletkeznek. Ezen belül megkülönböztetünk hideg és meleg komposztálást.

Őszi termések a lakás díszeire – díszítsünk a természet ajándékaival!

2024. október 29. 05:40

Csodálatos kirándulásokat lehet tenni az őszbe burkolózó erdőkben, mezőkön és az utak mentén számos kincsre bukkanhatunk. Ha tehetjük, gyűjtsünk mi magunk bogyókat, terméseket az asztali- és ajtódíszeinkre!

Körültekintésre int a Nébih: jelentősen megnövekedett a gombamérgezések száma!

2024. október 27. 05:40

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal ismételten felhívja a gombagyűjtők figyelmét, hogy minden esetben mutassák be gombaszakértőnek a begyűjtött gombafajokat!

A kolbásztérkép meghódítása

2019. július 9. 10:54

Ahány ház annyi kolbász, annyi hagyomány, és annyi érték … Mindig is bakancslistás tervünk volt, hogy egyszer ellátogassunk Békéscsabára, és egy nap alatt beszerző körút keretében végigjárjuk a nevesebb kolbászkészítők házát. Ellátogattunk tehát 7 neves kolbászkészítőhöz, hogy szerezzünk a hőn áhított kolbászokból.

Mindent a hunyorról

2019. február 26. 05:36

Akármikor eszembe jut, látom valahol vagy olvasok róla, mindig úgy érzem, körüllengi valami titokzatosság, valami varázslat ezt a növényt. Pár éve jött divatba, tudatosan keressük a kertészetekben, virágüzletekben. De mennyit tudunk róla pontosan? Íme a páratlan hunyor!

A növényvédelemben tényleg a vegyszer a legfontosabb?

2018. szeptember 6. 08:31

A növényvédelem nem a permetezéseknél kezdődik. Ez egy sokkal bonyolultabb folyamat.

Gombagyűjtési szabályok II.

2022. április 29. 04:38

Miből áll egy felkészült gombagyűjtő felszerelése? Milyen alapvető tudással vértezzük fel magunkat, mielőtt elindulunk? A következő áttekintés kezdő és tapasztaltabb gyűjtőknek is hasznos!