Érdemes, hasznos, tudatos döntés a fával való fűtés az otthonunkban? Milyen környezetvédelmi vonatkozásai vannak? Mitől függ a fatüzelés helyes gyakorlata?
Sok embertől hallani, hogy anyagi, környezetvédelmi, kényelmi vagy egyéb más megfontolásból nem élnek a fával való fűtés lehetőségével. Sok érvet és ellenérvet fel lehet sorakoztatni a témában, és számos tényező – köztük a vásárlás, a megfelelő tárolás, szárítás és felhasználás – közrejátszik abban, hogy a fatüzelés előnyeit vagy hátrányait sikerül-e érvényesítenünk.
Az alábbi összefoglaló a pro-kontra érvekkel segíthet végiggondolni, hogy milyen lehetőségeket rejt a fatüzelés, és milyen hátrányaival kell számolnunk.
A fatüzelés előnyei | A fatüzelés hátrányai |
A fa megújuló energiaforrás: a felelős erdőgazdálkodásból származó, tüzelőanyagnak elszállított fa helyére fákat telepítenek. | A nem megfelelő használat (pl.: nedves fával való fűtés) során csökken a fűtőérték, és több szennyezőanyag jut a levegőbe. |
A fatüzeléssel biztosíthatja a háztartás a nem megújuló (fosszilis) energiahordozóktól való függetlenséget. | A tűzifával való fűtés hatásfoka erősen függ a tűzifa minőségétől. |
A fával való fűtés során környezetbarát tüzelőanyagot használunk. | A faanyag tárolása és szárítása körülményesebb a többi tüzelőanyagéhoz képest (pl.: gáz, fabrikett). |
A faanyag, amelyet eltüzelünk (és a megfelelő helyről vásároljuk), szén-dioxid-semleges*. | Egyes tűzifa-fajták égetése során sok hamu keletkezik. |
A többi tüzelőanyaghoz képest alacsonyabb a levegőterhelése (emissziója): mivel a fa nem tartalmaz ként, ezért a füstje sem tartalmaz a környezetre rendkívül káros kén-dioxidot. | A megrendelt faanyag szállítása akkor gazdaságos, ha az otthonunkhoz minél közelebb vásároljuk meg a fát. Nagyobb távolságra történő szállítás drága és magasabb a környezetterhelése. |
A többi tüzelőanyaghoz (pl. brikett, pellet) képest kedvezőbb ára van. | |
Megfelelő előkészítés és feldolgozás mellett kényelmes és könnyű az alkalmazása. | |
A fatüzelésre való teljes átállás esetén nincs dolgunk a gázszolgáltatással. | |
Helyi szinten elérhető energiaforrás, így kisebb távolságokra való szállítás sem jelent nagy környezetterhelést. | |
A helyi kitermelésből vásárolt tűzifa bevételi forrást jelent az erdőgazdaságnak. |
A fatüzelés nem merül ki „pusztán” ennyiben, a fenti tényezőket is még tovább lehet bontani. Vegyük például a tudatos vásárlás fontosságát.
Ha a vásárolt tűzifa felelős erdőgazdálkodásból származik, a kitermelt fa helyére újabb csemetéket ültetnek, melyek újra képesek elnyelni a keletkezett szén-dioxidot, így ha ügyelünk a vásárláskor az eladó megválasztására, azzal támogatjuk a hazai felelős és fenntartható fakitermelést.
Egy másik nagyon fontos kérdés a károsanyag-kibocsátás. A fa eltüzelésekor számos tényező befolyásolja, hogy mekkora terhelésnek tesszük ki a környezetünket. A nem megfelelő tüzelőanyag használatának következményeképpen számos levegőszennyező anyag (pl.: szén-monoxid, nitrogén-oxid, nitrogén-dioxid, egyéb, az egészségre veszélyes anyagok) kerülhet a levegőbe. Ennek legfőbb okai a következők lehetnek:
- nem megfelelő minőségű tüzelőanyag: nedves fa, vagy különböző anyagokkal kezelt (pl.: lakozott vagy préselt) faanyag;
- megfelelő mennyiségű oxigén hiánya; a kémény esetleges hibája, dugulása; elégtelen füstelvezetés, vagy régi, karbantartás nélkül használatban lévő készülékek.
A cikksorozat további részeiben bővebben kitérünk a megfelelő minőségű tüzelőanyag fontosságára, de röviden itt is legyen szó arról, hogy a tűzifa használatakor a fa nedvességtartalma elsődleges jelentőségű.
Egy fa a kivágáskor 45-50%-os nedvességtartalmú, ami a nyári időszak során 18-25%-ig képes kiszáradni, és kb. 1 évnyi megfelelő tárolás esetén csökkenhet le a tüzeléshez alkalmas 10-20%-os nedvességtartalomra. A száradás üteme a fa fajtájától is függ.
Nedves fával tüzelni nemcsak gazdaságtalan, de környezetkárosító is. A száraz fa fűtőértéke 15 MJ/kg, a frissen vágotté 7 MJ/kg körüli, mivel a fában rejlő energia jelentős része ilyenkor a fában lévő víz elpárologtatására megy el.
A következő cikkekben a tüzelőanyag vásárlásáról, a megfelelő tárolásról és szárításról, valamint a helyes felhasználásról lesz szó.
Kapcsolódó cikkek: