Házikert
Házikert

Hogyan szaporítsunk magról galagonyát?

Hogyan szaporítsunk magról galagonyát?

Agrofórum Online

A Galagonya egy rendkívül mutatós, vadregényes hangulatot árasztó tövises cserje, vagy kis fa, amelynek szemet gyönyörködtető piros termését a népgyógyászat előszeretettel alkalmazza a szív erejének javítására.

Az alábbiakban megtudhat mindent, amit a galagonya magról történő neveléséről tudni érdemes (emellett azonban szaporítható dugványozással, gyökérdugványokkal, alvószemzéssel is. Ezek egyébként gyorsabb és egyszerűbb módszerek, ráadásul a magról szaporított növény nem biztos, hogy az anyanövény minden előnyös tulajdonságát örökölni fogja – a szerk).

A galagonya nemzetség rendkívül fajgazdag (egyes szerzők szerint a fajok száma több mint ezer!), sok az átmeneti és hibrid alakja, változata. A Kárpát-medencében négy faj őshonos: az egybibés galagonya, a fekete galagonya, a rózsaképű galagonya és a cseregalagonya.

Begyűjtése

A skarlátvörös almatermést (amely a vacok megduzzadásával keletkezik) október elejétől érdemes begyűjteni. Ha túl korán szedi le őket, fennáll a veszélye, hogy még éretlenek lesznek. A termést közvetlenül a fáról szedje le úgy, hogy a termés alatti szárat megfogja és kissé lefelé húzza. Így nem sérülnek a fa azon részei, amelyek tovább nőnek. Ezzel a módszerrel rövid idő alatt nagy mennyiségű termést lehet begyűjteni.

Tárolás és feldolgozás

Galagonya termése vödrökben vagy kosarakban egy-két hétig tárolható, feltéve, hogy hűvös, száraz helyen tároljuk.

A galagonya talán az egyik legkönnyebben kimagozható almatermés. A feldolgozásához szükség van egy vagy két vödörre, egy lapos aljú rúdra (például egy régi, lefűrészelt ásónyélre), egy szitára vagy szűrőre, valamint tiszta vízre (slagra vagy vizes kancsóra). A terméseket összetörjük, pépesítjük, majd a szitán keresztül szétválasztjuk a hátramaradt törmeléket és a magokat. Az átmosási folyamatot meglehet, 2-3 alkalommal is meg kell ismételni, mire minden habmentes és tiszta lesz, és a nehéz életképes magok az edény aljára süllyednek. A hátramaradt törmeléket szűrje le és dobja a komposztálóba.

Előkezelés

A kinyert magvakat egyenlő részben keverje össze homokkal vagy homok-komposzt keverékkel (ezeknél a magvaknál a keverékhez adott komposzt segíthet megszakítani a nyugalmi állapotot). Használjon 50% növényi trágyát vagy tőzegmentes komposztot és 50% homokot. Minden maréknyi maghoz adjunk két-három maréknyi keveréket. Válasszon egy olyan edényt, amelyben elfér ez a mag-homok keverék (és egy kicsit több), és tegyen egy réteg követ az aljára. Fedje be a köveket homokkal. Erre helyezze rá a mag-homok keveréket, és fedje be 2-3 cm homokkal. Címkézze fel a cserepet, és állítsa árnyékos helyre a szabadban.

A cserépnek másfél évig kell kint maradnia. Itt már türelemre van szükség! Öntözze meg a cserepet, ha a kiszáradás jeleit mutatja, és védje meg a madaraktól és egerektől, ha azok felfedezik a magvakat. A magokat a begyűjtést követő második tavasszal vessük el – a galagonya magja mélyen nyugvó állapotban van, így sok időre van szüksége ahhoz, hogy növekedésnek induljon.

Kihelyezés

A gyűjtést követő második év február elején ellenőrizze a csírázás jeleit. Ha a magok kb. 10%-a a csírázás jeleit mutatja, akkor készen állnak a kiültetésre.

Egy 1 literes cserépbe három magot kell elültetni, és legfeljebb 10 mm vastag komposzttal vagy szemcseszóróval kell befedni. Finoman tömörítsük és öntözzük meg. A magágyba meglehetősen sűrűn szórjuk ki a magokat – a magok között kb. 5 mm legyen a távolság. Egy hengerrel vagy deszkával nyomjuk meg, hogy a magokat jól a talajba nyomkodjuk. Fedjük be 5-10 mm szemcsés földdel.

Öntözés

A galagonya termesztése nem különösebben bonyolult, de gondoskodjunk arról, hogy mindig nedvesen legyen tartva a földje.

Nevelés

Ne felejtse el eltávolítani a gyengébb palántákat, hogy a legerősebbek maradjanak meg, amennyiben konténerben termeszti őket.

A galagonya termesztésénél az egyetlen probléma a lisztharmat lehet. A kockázat csökkenthető a megfelelő higiéniai szabályok betartásával – ne nyúljon a növényekhez, ha azok nedvesek, és ne öntözze a lombozatot túl későn a nap folyamán. Mindkét intézkedés segíthet megelőzni a fertőzést. Ha mégis megjelenik a lisztharmat, gyorsan kezelje gombaölő szerekkel, lehetőleg bio készítményekkel.

Ettől eltekintve a galagonya gyorsan nő, és az első vagy a második év után készen áll a kiültetésre.

Ültetés

Alaposan készítse elő az ültetés helyét, távolítsa el a gyomokat és a füvet, és készítsen egy olyan nagy gödröt, amelybe a gyökérlabdát be tudja helyezni. Óvatosan tegye a gödörbe, ugyanolyan mélyre, mint amilyen mélyen a cserépben volt, és tömörítse a talajt. Sövény ültetésénél alternatív megoldásként ásson árkot úgy, hogy méterenként legalább 8 palánta kerüljön bele.

A cikket fordította: Ordódy Eszter

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Ragyogóan szép balkonnövények, amelyek a méheket is vonzzák

2024. május 20. 16:10

A beporzók munkája a biológiai sokféleség egyik kulcseleme. Ültessünk olyan virágokat a balkonra, amelyek vonzzák a méheket, lepkéket és társaikat!

Így „háborúzhat” sikerrel a meztelencsigák ellen

2024. május 18. 10:10

A meztelencsigák, ha számukra kellemes veteményest vagy virágágyást találnak, addig maradnak, amíg mindent fel nem falnak.

A könnyezőpálma tartása és gondozása a lakásban

2024. május 15. 16:10

Mivel egy alapvetően Mexikóból származó növényről beszélünk, így nem meglepő módon szereti a napsütést és a meleget.

Dália: kezdő kertészeknek is ajánlott!

2024. május 14. 07:10

A dáliák termesztése kiváló lehetőség a kertészkedés alapjainak megtanulására, mivel a kezdők is megismerhetik általa a növények általános gondozási igényeit.

Amit a palástfűről tudni érdemes

2023. március 2. 13:12

A közönséges palástfű (Alchemilla monticola) a rózsafélék családjába tartozó évelő növény, amelyet a középkor óta gyógynövényként hasznosítanak.

A borsmenta szárítása, fagyasztása és tartósítása

2022. október 7. 13:32

A borsmentát könnyű tartósítani, így aromás frissítő ízét télen is élvezhetjük.

Hogyan neveljük a varjúhájat?

2022. december 19. 12:32

A varjúhájnak mindene megvan, amire egy szépséges növénynek csak szüksége lehet. Ennek az évelő növénynek ugyanis dekoratív hengeres levelei és meseszép csillag alakú virágai vannak, amelyek nyár közepétől őszig nyílnak. Könnyen gondozható növény, ráadásul a beporzók is kedvelik.

Hogyan neveljünk japán borbolyát?

2022. december 31. 07:34

A japán borbolya (Berberis thunbergii) egy szemet gyönyörködtető tövises lombhullató cserje, amely felfelé álló látványos ágrendszerrel dicsekedhet.