Most még megmetszhetem a ribiszkét?

Agrofórum Online

Kérem tájékoztatásukat arról, hogy most még megmetszhető-e a ribiszke?

Aki válaszol:
Dr. Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

Igen, ugyanis a ribiszkék metszésére a lombhullástól egészen a kihajtásig, vagyis októbertől kb. március végéig sort keríthetünk. A ribiszke esetében is, mint minden más gyümölcsfajnál, a metszéssel célunk az erőteljes növekedés, a termőfelület, a kellően megvilágított korona kialakítása, mely által termőegyensúlya is fenntartható. Metszését ezért minden évben szükséges elvégezni legyen szó akár piros vagy fekete ribiszkéről. Azt azonban jobb, ha tudjuk, hogy a két faj, egymástól eltérő élettani sajátosságai miatt metszés tekintetében is különböznek egymástól.

A piros ribiszke fás részei kb. 4-5 éves korukig termőképesek, majd lassacskán legyengülnek, egyre kevesebb és apróbb gyümölcsöket teremnek. A metszés során tehát az idősebb vesszők szakaszos eltávolítására van szükség, valamint a fiatal hajtások közüli válogatásra. A folyamatot kezdjük a betegség tüneteit mutató, valamint gyenge, befelé növő részek tőből való eltávolításával. Az előző éves fiatal hajtásokon az idén már bő termés várható, melyek elágazásainak visszametszésével bokros növekedés indukálható, valamint a következő év terméseinek képződését elősegítő termőnyársak kialakulása.

A fekete ribiszke termőrészei viszont csak rövid ideig életképesek, a letermett vesszői a következő évben már alig teremnek, ezáltal e részei értéktelennek számítanak. A terméshozás szempontjából az éves vesszők mondhatók értékesnek, hiszen ezek oldalrügyeiből képződnek gyümölcsei. A metszés során tehát fokozatos fiatalítást kell végezni, a több éves részek cseréjének, évenkénti megújulásának elősegítése érdekében. A bokor kialakítású fekete ribiszkére jellemző, hogy metszés hiányában nagyon hamar elsűrűsödik és megöregedik az évek során fejlődő tővesszőkből kialakuló gallyak miatt. A metszés tehát egyrészt ritkításból és ifjításból áll. A munka kezdetekor először a beteg és sérült, majd pedig a keresztbe növő és sűrítő részek kerüljenek eltávolításra. A termő bokrokon az elöregedett részeket fokozatosan távolítsuk el, évente kb. ötödrészük kerüljön kivágásra, lehetőleg minél kisebb csonk meghagyásával.

Mit tehetünk a meggy optimális terméskötődése érdekében?

2019. február 27. 04:36

N. László kérdése: A kertemben 10 darab meggyfa található. Terméskötődésre milyen permetszert alkalmazhatok?

Alanyt is válasszunk, ne csak fajtát!

2019. november 4. 13:06

A gyümölcsfák minden tulajdonságát az alany és a fajta együttesen határozza meg. Nemcsak a faméretet befolyásolja az alany, hanem minden növekedési és fejlődési jellemzőt, a gyümölcsök méretét, minőségét, érési idejét, sőt még az őszi lombhullás időpontját is.

Mi rágja a füge leveleit?

2019. május 18. 05:18

K. Balázs kérdése: Fügefám levelein rágásnyomokat és világos színű fekete szemölcsös hernyókat találtam. Mi ez a kártevő és mit tehetek ellene?

Biotermesztés: Nincs más út!

2018. október 29. 10:03

Az általunk fogyasztott élelmiszerek úgynevezett E-anyagokkal, tartósítószerekkel vannak tele, azaz egészségtelenül táplálkozunk, amelyet megtetézünk az agyon cukrozott üdítőitalok fogyasztásával is. A biotermesztés, illetve a bioélelmiszerek fogyasztása egyenlő az egészséges táplálkozással.