Növénytermesztés
Fizetett tartalom

Mikrobiológiai készítmények alkalmazásának hatása a termőtalajra és a növényállományra

Az AÖP-ben (Agro-ökológiai Programban) szerepel a mikrobiológiai készítmények használata jó gyakorlatként, mely 2 ponttal támogatott:

A mikrobiológiai készítmények alkalmazása szántóföldi területen gyakorlat keretében a mezőgazdasági termelőnek a tárgyévben a mezőgazdasági üzem szántóterületének legalább 50%-án a talajéletet és a talajállapotot javító mikrobiológiai készítményeket kell alkalmaznia a vetés előtt, illetve vetéssel egy menetben kijuttatva és a talajba dolgozva, illetve a szármaradványokra kijuttatva, majd azokat a talajba dolgozva.

Ez azt jelenti, ha például a gazda a szántóföldi területének 50 %-án baktériumos talajoltást végez, akkor 2 ponttal elnyeri a teljes szántóföldi területére a támogatást. Ez kb. minimum 61, maximum 105 euró pénzösszeget jelent hektáronként.­*

Az alábbiakban vegyük sorba, milyen előnyöket tapasztal meg a gazdálkodó, ha a technológiát pontosan betartva mikrobiális talajoltást alkalmaz.

  • Tápanyag-utánpótlás, tápanyagszolgáltató képesség javulása
  • Talajszerkezet épülése, könnyebb művelhetőség
  • Vízmegtartóképesség növekedése
  • Erózió elleni védelem
  • Talajból fertőző patogén kórokozók visszaszorulása

Szervesanyag tartalom növekedése

A termőtalaj szervesanyagának megőrzésének, illetve növelésének alapja az, hogy a növényi maradványokat dolgozzuk vissza a talajba. A szármaradványokat szakszerűen kell kezelni beforgatás előtt. Ez azt jelenti, hogy szárbontó mikrobiológiai készítményeket kell alkalmazni. Ezen termékekben olyan mikrobák vannak, amelyek segítik a növényi részek gyors és hatékony lebontását. A celluláz, xilanáz, béta-glükozidáz enzimeket termelő baktériumtörzsek, illetve enzimes bontást végző gombák elkezdik a bontási folyamatokat.

Tápanyag-utánpótlás, tápanyagszolgáltató képesség javulása

A nitrogénellátás egy része a nitrogénkötő baktérium törzseknek (szabadon élő és gyökérhez kötötten élő törzsek) köszönhető. Szakirodalmak szerint 100-180 kg/ha N biztosítása is lehetséges, bár ez nagyban függ a talajtípustól, hőmérséklettől, talajnedvességtől is.

A foszfor és kálium tápelemeket a kötött formából a növények részére csak a mikroorganizmusok képesek feltárni. A talajoltó baktérium készítmények tartalmazzák a P és K mobilizáló baktérium törzseket. Így átlagosan 70-80 kg/ha foszfort és 20-30 kg/ha káliumot tudnak biztosítani a növényeknek.

Cinket, vasat, egyéb mikroelemeket és vitaminokat is szolgáltatnak egyes baktérium törzsek, ezek is megtalálhatók a baktérium termékekben.  

Talajszerkezet épülése, könnyebb művelhetőség

A talajszerkezet építésének támogatása ún. exopoliszacharidot (EPS-t) termelő törzsekkel történik.

Az EPS, egy nyálkaszerű anyag, mely segíti a talajaggregátumok képződését, így a talajszerkezet épülését. Emellett viszonylag nagy mennyiségű vizet képes tárolni, így a talaj pufferkapacitását, víz- és hőháztartását is javítja.

Vízmegtartóképesség növekedése

Összefügg a talajszerkezet javításával. Főként az exopoliszacharidok szerepe a jelentős.

Javasolt különböző mikrobiológai készítmények használatának integrálása a technológiai rendszerbe.

Emellett fontos a szerves anyag visszapótlás, a növényi maradványok szakszerű kezelése mikrobiológiai termékekkel és visszaforgatása a talajba.

Erózió elleni védelem

Törekedni kell a komplex hatás biztosítására, vagyis az egyéb technológiai műveleteket is javasolt használni a hatékonyság érdekében, például talajtakarás, forgatás nélküli vagy sekély művelés, stb.

Kulcstényező a talaj szerkezetének megőrzése és építése, a talaj hő- és vízháztartásának javítása a mikrobiológiai készítményekkel.

1. ábra: Vízerózió (Forrás: Sárszentlőrinc, 2021)

Talajból fertőző patogén kórokozók visszaszorulása

A patogén gombák visszaszorítására a sziderofórt termelő baktérium törzsek alkalmasak. Ugyanis a sziderofór megköti a vasiont, a környezet vashiányos lesz, ami a patogén gombák szaporodását gátolja, ugyanakkor a növények a kötött vasat fel tudják venni. A baktérium készítményekben is megtalálhatók a sziderofór termelő baktérium törzsek. Ide tartoznak többek között a Bacillus subtilis, Pseudomonas fajok is.

A 2. ábrán a bal oldali Petri csészében alternária (Alternaria alternata) patogén gombát tenyésztettek táptalajon (kontroll). A jobb oldali Petri csészében a szántóföldi dózisnak megfelelő mikrobiális készítménnyel történt a kezelés. Látható, hogy a gomba növekedése gátolt. 

Intenzív gyökérnövekedés és növényi fejlődés, javuló termésátlagok és hosszútávon kiegyenlítettség, jobb minőségű termés

A növényi hormont termelő baktérium törzsek képesek a gyökérnövekedés és hajtásfejlődés stimulálására. A vetés előtt kijuttatott baktérium készítmények a termésátlagok növekedését és a termésminőség javulását eredményezik. (Lásd Magyar Talajvédelmi Szövetség NÉBIH-hel közös több éves tartamvizsgálata)

3. ábra: Bal oldalon mikrobiológiai talajoltó készítménnyel kezelt búza, jobb oldalon a kezeletlen. Képen jól látható a növényi fejlődés a kezelés hatására.

További két génmódosított növény termesztését hagyja jóvá az EU

2024. október 17. 13:40

A géntechnológiával módosított növényekre vonatkozó engedélyek és meghosszabbított engedélyek tíz évig érvényesek.

Hurrikán után kellett betakarítani a kukoricát, ennyi maradt belőle

2024. október 14. 11:10

A talajon fekvő növényeket csak az egyik irányban vághatták, vagyis a tábla végén ismét vissza kellett menniük a kombájnoknak a terület túlsó végére.

20 érdekesség a burgonyáról

2024. október 7. 16:10

Magyarországra német közvetítéssel került a krumpli, így lett Grundbirnéből (földikörte) krumpel, majd krumpli. De mi mást tudunk még a burgonyáról?

Lézerfénnyel riasztják a madarakat, meggyőzőek az eredmények

2024. október 3. 08:10

A lézerpályák összetettsége miatt a madarak a program mintáját nem tudják könnyen megszokni, így a fenyegetés dinamikus jellege hosszú távon fennmarad.

Baktériumtrágyák tavaszi használata

2018. március 22. 19:18

Sipos János kérdése: Olvasom a baktériumtrágyák ajánlásait, de nem találtam útmutatót tavaszi használatra gabonában, állományban. Kezdő vagyok, kipróbálnám. Hallottam jó és rossz véleményt is.

Az újraéledő termőföld a KAP 2020 tükrében

2020. február 6. 11:47

Ennek a munkának az a célja, hogy a gazdák, növénytermesztők érdekeit és a környezettudatos gazdálkodást szem előtt tartva, az új információk, technológiai ismeretek, kutatási anyagok mindenki számára elérhetővé és használhatóvá váljanak, ezzel segítve a termelő agrár szektor tevékenységeit.

A magyar termőföld nemzeti kincs... megóvása közös érdek

2023. február 9. 07:36

Az eseményen szó esett talajaink általános állapotásról, és a talajkondíció javításának lehetőségeiről.

Miért kell a termőtalajokról szakmai kerekasztal megbeszélést tartani?

2017. június 30. 10:01

A rendezvény megtartását a Magyar Talajbaktérium-gyártók és -forgalmazók Szakmai Szervezete kezdeményezte.