Házikert

Hogyan válasszunk robotfűnyírót?

Agrofórum Online

A fűnyíró választása nagy körültekintést igényel, bár ezt kevesen tudják. Nem feltétlenül igaz, hogy a legdrágább a legjobb, de az sem, hogy minden olcsó vacak. Nézzük viszont meg, mi kell ahhoz, hogy robotfűnyírónk lehessen a kertben?

A szép gyephez egy jó minőségű pengével rendelkező és jó vágási magasságú fűnyíróra lesz szükségünk. De manapság egyre divatosabb a robotfűnyíró. Hogyan és miként válasszunk robotfűnyírót, és minek kell megfelelni a kertben ahhoz, hogy hatékonyan tudjon dolgozni?

Még a vakond ellen is jó?

Egyre több kertben tapasztaljuk, hogy a robotfűnyírók azzal, hogy szinte egész nap a kertet járják és nyírják a füvet, a vakondokat is kiűzik a kertből. A robotfűnyíró tehát ebből a szempontból egy járulékos előnnyel is bír, ami inkább tapasztalati úton fog megmutatkozni.

Egyenes talaj kell a robotfűnyírónak

A robotfűnyíróhoz a gyepfelületnek célszerűen pázsitminőségűnek és egyenletesnek kell lennie. Ennek az az oka, hogy a vágási magasság sok gyártmánynál igen alacsony (szakmailag talán azt mondanám, hogy a legalacsonyabb, amivel még érdemes vágni), és így a legkisebb egyenetlenségeket sem szereti munka közben.

Tehát mielőtt belevágunk a robotfűnyíró vásárlásba, érdemes a vágandó felületet ezzel a szemmel is végignézni, hogy egyáltalán tereprendezésileg alkalmas lesz-e a terület rá vagy sem.

A robotfűnyíróhoz a gyepfelületnek célszerűen pázsitminőségűnek és egyenletesnek kell lennie (fotó: Pixabay)

Egybefüggő felületek és jól elhatárolt ágyások

A növényeket, ágyásokat, fákat határolóhuzal kihúzásával tudjuk megoldani. Ehhez viszont célszerűen arra lesz szükség, hogy jól körülhatárolható legyen minden virágágyás, veteményes. Minél több pici szigetszerű egységet alkottunk a kertben, annál macerásabb lesz a robotfűnyírónak a telepítése is.

Legyen egy bázishely, ahova majd minden munka után visszatér a fűnyíró és tudja tölteni saját magát.

Emellett van egy vezetőhuzal is, ami visszavezeti a fűnyírót a töltőállomásra.

A huzalok kihelyezése minden gyártmánynál más és más, a telepítési leírásban viszont részletesen benne lesz minden szükséges információ.

A legfontosabb rész: programozás

A programozás segítségével biztosak lehetünk abban, hogy csíkmentes gyepfelületet kapunk. A program beállítása során figyelmet kell fordítani arra, hogy a robotfűnyíró különböző irányokból nyírja a füvet, ezért szabálytalan fűnyírási rendszerrel működik. Ezzel a módszerrel érhető el a legszebb vágási végeredmény. Mindenképpen érdemes szakemberre bízni a beállítást, hiszen az egyszeri profi beállítás után nincs szükség további programozási feladatok elvégzésére!

– vallja az ANDL Kft. szakembere.

Egységes gyepfelület a másik titok

Nem mondom, hogy természetesebb hatású gyep esetében a robotfűnyíró működtetése lehetetlen, de fontos tudni, hogy igazán szép pázsitot igazi pázsithoz való fűkeverékkel vagy gyepszőnyeggel lehet elérni. A természetes gyepeknél az is nehézség, hogy eltérő szárvastagságokat kell a pengéknek vágni, ami akadozott működéshez vezethet, sokkal több odafigyelést és késélezést eredményezhet, mint egy homogénebb gyepfelületnél.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Az őszi krókusz szakszerű gondozása

2024. október 18. 13:10

Az őszi krókusz alkalmazkodott a hideg időjárási viszonyokhoz. A virágzás időzítése lehetővé teszi számára, hogy kihasználja a tavaszi és nyári csapadékot.

Milyen káros anyagoktól véd meg minket az anyósnyelv?

2024. október 17. 12:40

Az anyósnyelv az alacsony páratartalmat és a hűvös helyeket kedveli, mindemellett nagyon szívós, hálás szobanövény.

Hogyan érzékelnek a növények?

2024. október 17. 05:40

A növények esetében is sokfelé hallani és használjuk mi magunk is ezt a fogalmat, hogy a növények is éreznek. De mit is éreznek valójában?

Fűszernövények télen: ezt tegyük, hogy tavasszal újra hajtsanak!

2024. október 16. 11:40

A nyár folyamán jó néhány cserép fűszernövény összegyűjtésére volt lehetőség. Megmutatjuk, milyen igényeik vannak, hogy túléljék a telet.

A Kubota tudja, hogy a sikerhez többre van szükség egy erős traktornál

2022. március 18. 07:41

Magyarországon a Kubota elsősorban a professzionális mezőgazdasági és kompakt traktorjairól, valamint ipari és lakossági fűnyíróiról ismert. Azonban beszéljünk akár a nagy és erős M7003-as, a sokoldalú LX, vagy a vadonatúj KR robotfűnyíró szériáról, mindegyikben közös a minőség és a megbízhatóság. Ezt támasztja alá az a tény is, hogy az országban a Kubota egyedülálló módon 5 év gyártói garanciát vállal a motoros gépekre.

Bővül a robotfűnyírók piaca

2021. március 18. 06:38

A robotfűnyírók hazai piaca dinamikusan nő, de a nyugat-európai országokhoz képest a termék elfogadottsága jelenleg még alacsonyabb

A robotoké a jövő a kertápolásban?

2023. június 22. 09:51

Míg a skandináv országokban szinte minden kertben robotok végzik a fűnyírást, addig Magyarországon még gyerekcipőben jár a kerti robotizáció.

Nem szeretjük, de muszáj! - A fűnyírás az egyik legkevésbé kedvelt kerti munka

2023. június 17. 06:39

A magyarok kertgondozási szokásait mérte fel a kültéri elektromos termékeket gyártó svéd cég, a Husqvarna.