A megdőlt szárú vöröshagyma már betakarítható?

Agrofórum Online

Kérem segítségüket a hagyma felszedésével kapcsolatban! A megdőlt szárú vöröshagyma már betakarítható?

Aki válaszol:
Dr. Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

A vöröshagyma érésének folyamatát, betakarításának közeledtét több külső jel is mutatja, ezek közül az egyik lehet pl. szárának megdőlése, hiszen ez a nyaki rész vízvesztése miatt következik be. További jel lehet még a levelek csúcsi részének száradása is. A dughagymáról történő szaporítás már március közepétől lehetséges, így a betakarítás akár már nyár közepére is eshet. Az érés idejét, vagyis a tenyészidőszak hosszát többek között befolyásolja a fajta tulajdonsága, de a termesztés módja is. Általában a tenyészidőszak 4-5 hónapig tart dughagymáról történő szaporítás esetében.

A hagymafejekben az érés során folyamatosan nő a cukor- és szárazanyag-tartalom, melyek megfelelő mennyiségben csak teljesen érett állapotban találhatók meg a hagymában. A külső jelek mellett a hagymafej vizsgálata is segíthet eldönteni a betakarítás idejét, hiszen a színes buroklevelek kialakulása, valamint a gyökerek száradásnak indulása egyaránt az érettség mutatói közé tartoznak. A fajtára jellemző méret és forma, valamint színezet egyaránt iránymutatásként szolgálhat. Fontos, hogy csak a megfelelően érett hagymát takarítsuk be, hiszen tartós tárolásra csak olyan fejek alkalmasak, melyek kellően érettek.

A felszedésre napos időt válasszunk, továbbá érdemes esős nap után pár napot várni a felszedéssel. A betakarított hagymát akár a területen is szikkaszthatjuk, de csapadékos időjárás esetében érdemes fedett helyen óvni a hagymákat a bevizesedéstől az esetleges újragyökeresedéstől. A szikkasztás után a fejek felületéről a talaj maradványai és egyéb szennyeződések könnyen távolíthatók el. A folyamattal elősegíthető továbbá a buroklevelek megvastagodása, ezzel hosszabb tárolhatóságuk is. A hagymák tisztítása során a válogatás is nagyon fontos feladat, hiszen a beteg, rothadás jeleit mutató, sérült fejek hosszabb ideig semmiképp sem tárolhatók, valamint a többi, egészséges hagymafej romlását is előidézhetik. Hosszabb ideig történő tárolásra csak olyan helyiség alkalmas, melynek hőmérséklete télen sem csökken le három fok alá, valamint jól szellőzik, páratartalma sem magas. A tárolás során is érdemes időnként a hagymákat alaposabban átvizsgálni, a rothadó darabokat kidobálni.

A napraforgó és a szója betakarítása - Állományszárítás és kipergéscsökkentés egy menetben, az Arysta ajánlásával

2018. augusztus 21. 18:05

A napraforgó és szója állományszárítása az elmúlt években egyre kevésbé megkerülhető technológiai elemmé vált. Ennek okai csak részben kereshetők a növények biológiai tulajdonságai között.

75 éve kezdődött a John Deere önjáró kombájnok gyártása

2022. augusztus 8. 07:36

A John Deere kombájnok sikertörténete az 55-ös modelltől az „X” sorozatig a műszaki innovációról, valamint a professzionális kereskedői hálózaton keresztül nyújtott magas színvonalú ügyféltámogatásról szól.

Hogyan készítsük fel a letermett veteményeskertet a télre?

2022. szeptember 28. 04:37

Szeretném megtudni, hogy hogyan készítsem fel a konyhakertemet a télre? Milyen teendőim lehetnek még az ősz folyamán?

Így lesz sikeres az őszi betakarítás

2023. augusztus 14. 11:10

Az egész évben lelkiismeretesen nevelt növényünket hatékonyan és kiváló minőségben kell betakarítani, amit egy nem kellően átszerelt kombájnnal nem tudunk kivitelezni.