Kérem segítségüket a hagyma felszedésével kapcsolatban! A megdőlt szárú vöröshagyma már betakarítható?
Aki válaszol:
Dr. Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos
Kedves Kérdező!
A vöröshagyma érésének folyamatát, betakarításának közeledtét több külső jel is mutatja, ezek közül az egyik lehet pl. szárának megdőlése, hiszen ez a nyaki rész vízvesztése miatt következik be. További jel lehet még a levelek csúcsi részének száradása is. A dughagymáról történő szaporítás már március közepétől lehetséges, így a betakarítás akár már nyár közepére is eshet. Az érés idejét, vagyis a tenyészidőszak hosszát többek között befolyásolja a fajta tulajdonsága, de a termesztés módja is. Általában a tenyészidőszak 4-5 hónapig tart dughagymáról történő szaporítás esetében.
A hagymafejekben az érés során folyamatosan nő a cukor- és szárazanyag-tartalom, melyek megfelelő mennyiségben csak teljesen érett állapotban találhatók meg a hagymában. A külső jelek mellett a hagymafej vizsgálata is segíthet eldönteni a betakarítás idejét, hiszen a színes buroklevelek kialakulása, valamint a gyökerek száradásnak indulása egyaránt az érettség mutatói közé tartoznak. A fajtára jellemző méret és forma, valamint színezet egyaránt iránymutatásként szolgálhat. Fontos, hogy csak a megfelelően érett hagymát takarítsuk be, hiszen tartós tárolásra csak olyan fejek alkalmasak, melyek kellően érettek.
A felszedésre napos időt válasszunk, továbbá érdemes esős nap után pár napot várni a felszedéssel. A betakarított hagymát akár a területen is szikkaszthatjuk, de csapadékos időjárás esetében érdemes fedett helyen óvni a hagymákat a bevizesedéstől az esetleges újragyökeresedéstől. A szikkasztás után a fejek felületéről a talaj maradványai és egyéb szennyeződések könnyen távolíthatók el. A folyamattal elősegíthető továbbá a buroklevelek megvastagodása, ezzel hosszabb tárolhatóságuk is. A hagymák tisztítása során a válogatás is nagyon fontos feladat, hiszen a beteg, rothadás jeleit mutató, sérült fejek hosszabb ideig semmiképp sem tárolhatók, valamint a többi, egészséges hagymafej romlását is előidézhetik. Hosszabb ideig történő tárolásra csak olyan helyiség alkalmas, melynek hőmérséklete télen sem csökken le három fok alá, valamint jól szellőzik, páratartalma sem magas. A tárolás során is érdemes időnként a hagymákat alaposabban átvizsgálni, a rothadó darabokat kidobálni.