Miért nem növekednek a paprikapalánták?

Miért nem növekednek a paprikapalánták?

Agrofórum Online

Május közepén kiültetett paprikapalántáim miért nem növekednek?

Aki válaszol:
Dr. Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

A májusban kiültetett paprikapalántáknak a mostani időszakra már régen növekedésnek kellett volna indulniuk és emellett bő termést is kellene hozniuk. Több tényező is hozzájárulhat ahhoz, hogy a növények a kertünkben nem érzik jól magukat és ez növekedésbeli visszamaradásukban mutatkozik meg. Az elsők között a nem megfelelő ültetési helyet említeném meg. A paprika főként meleg, kellően napfénnyel ellátott területen érzi magát jól, a többi növény árnyékától távolabb. Túl sűrű ültetés, esetleg nagyobb fák árnyéka alatt a növényeket nem éri megfelelő mennyiségű napfény, mely a növekedésükhöz elengedhetetlen.

A talaj állapota, annak tápanyag-ellátottsága egyaránt befolyásoló tényező lehet. Az ültetés előtt érdemes nemcsak a talajt lazítani, annak szemcseméretét csökkenteni, hanem szerves vagy műtrágyával is a talajt feltölteni, a kezdeti növekedést ezzel serkenti. A tenyészidőszak további részében egyaránt érdemes legalább heti egy alkalommal tápoldat formájában a növények számára táplálékot nyújtani, melyből a növekedéshez főként a nitrogén az elengedhetetlen. A növények az ültetés utáni stresszt, általában két hét elteltével már kiheverik és gyökérnövekedésük mellett megindul szemmel látható fejlődésük is.

A jó fejlődéshez elengedhetetlen továbbá a tápanyagok és fény mellett a víz megléte is. A termések kineveléséhez, de a növekedéshez egyaránt rendszeres öntözésre, a talaj kiszáradásának kerülésére is szükség van. Nemcsak a talaj kiszáradása, hanem a túlöntözés egyaránt, a talaj levegőtlensége miatt is okozhat ilyen jellegű tüneteket. A növekedés visszamaradását a károsítók jelenléte is kiválthatja. A talajban élő pajorok, drótférgek, esetleg lótetű a gyökerek megrágása által csökkentik a növények kondícióját, a növények fejlődésben történő visszamaradását okozzák. Súlyos esetben nemcsak fejlődésük lassulásában, hanem a növények kiszáradásában, pusztulásában is megmutatkozik táplálkozásuk hatása. Első körben azt ajánlanám, hogy a növények körül a talajt alaposan kapálja át, majd pedig a vízpótlással egymenetben komplex hatóanyag-tartalmú tápoldatot is juttasson a növényeknek heti két alkalommal, legalább két héten keresztül.

Nagy bajba került egy termelő, szó szerint megnyílt a földje

2024. április 11. 10:10

Pontosan ez történt Szász-Anhalt tartományban egy gazdával. Errefelé szinte már rendszeresen akár 10 méter mély lyuk jelenik meg hirtelen a földeken. A veszélyes jelenségnek geológiai magyarázata van.

Rengeteg lyuk jelent meg a kertben. Melyik rovar okozhatja?

2023. május 14. 04:38

Szeretnék segítséget kérni Önöktől, ugyanis a kertben rengeteg (kb. 30 db) lyuk jelent meg a földben. Kb. 3 cm az átmérőjük. Egyik este pedig egy kb. 3 cm hosszú fekete bogár is megjelent előtte. De nem mozdult onnan. Jobb fotót egyelőre nem sikerült készítenem. Azt szeretném megtudni, hogy kárt tudnak-e tenni a veteményben vagy a kislányomban, ha a fűben játszik?

Mit is nevezünk talaj menti fagynak?

2022. december 8. 05:36

A fagy megnehezíti vagy lehetetlenné teszi a talajmunkálatok elvégzését, a talaj vízbefogadó képességét nagymértékben korlátozza.

Milyen növény a mángold? Mit érdemes tudni róla?

2023. február 14. 04:36

Azt hallottam, hogy nagyon egészséges és sokféleképpen elkészíthető a mángold. Milyen növény a mángold? Mit lehet tudni a termesztéséről?