Mitől sárgulnak a zöldségek levelei?

Agrofórum Online

Kertemben foltokban sárgulás lépett fel a zöldségnövényeken. Tápanyaghiány okozza a tüneteket vagy valami más lehet a probléma?

Aki válaszol:
Dr. Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Érdeklődő!

A növények sárgulásának számtalan oka lehet, ide tartoznak többek között pl. a nem megfelelő környezeti körülmények, vízellátás, valamint a növényeken kárt okozó rovarok és kórokozók jelenléte is. Első körben arról kellene meggyőződni, hogy a fent említett okok kiválthatják-e a sárgulást, a növényeket át kellene vizsgálni, azok kártevő és kórokozó mentességéről érdemes lenne meggyőződni. A rovarok károsításának, szívogatásának hatására ugyanis gyakran következik be levélsárgulás, akárcsak a kórokozók megtelepedése nyomán. A tápanyaghiányok okozta tünetek is sokszor sárgulásban mutatkoznak meg, azok elkülönítése pedig a megjelenés elsődleges helye és módja alapján lehetséges.

A nitrogénhiány okozta elváltozások a növény alsóbb levelein jelennek meg először, melyek az egész levél ereket is érintő halványulásában mutatkoznak meg. A sárgulás után a levélelhalás, majd lehullás is bekövetkezik. További látható tünet még a növények fejlődésében, növekedésben történő visszamaradás egyaránt. A magnéziumhiány következtében a levelek széle vagy a levél nyele felől indul a sárgulás, mely a növény alsóbb vagy közepe tájékán elhelyezkedő leveleit érinti. A sárgulás fokozatosan halad a növényen belül felfelé, a levélen pedig az erek irányába, viszont az erek megtartják zöld színüket. A kálium okozta hiányok tünetei az idős leveleken mutatkozik meg kezdetben, melyek sárgulása a csúcsi része irányából következik be. Terjedése nyomán a levélcsúcs majd a levélszél nekrózisa idővel egyaránt megjelenik. 

A vashiány okozta klorózis a növények csúcsi részén, fiatal hajtásain okoz elsőként elváltozást. Kezdetben sárgulás, majd szinte kifehéredés látható a levélen, de eközben a levélerek zöld színezetüket megtartják. A vashiányhoz hasonló a cinkhiány tünete is, viszont ennek kialakulását kíséri a levelek keskeny és apró megjelenése. A fent említettek figyelembe vételével tehát alapos átvizsgálás után lehet csak eldönteni a növények sárgulásának okát. Amennyiben ténylegesen tápanyag vagy tápanyagok hiánya okozza az elváltozást gyors segítséget nyújthat a célzott lombtrágyázás, melyet érdemes talajon keresztüli, pl. oldott tápanyagok kijuttatásával is kiegészíteni. Hosszú távú megoldást viszont csak az ültetés előtti tápanyag-feltöltéssel és a rendszeres tápanyagpótlással érhetünk el.

Vetőmagkezelési eljárások a zöldségtermesztésben

2020. február 10. 04:36

Az utóbbi években egyre több csávázásra használható hatóanyag engedélye került megszüntetésre, így nagyon leszűkült a felhasználható hatóanyagok köre.

Idén több hajtatott zöldséget takaríthatnak be a termelők

2018. április 23. 11:53

A magyar primőráru több szempontból jobb az importnál: a frissesség mellett a belföldön termelt fajták döntő többsége megfelel a magyar fogyasztói elvárásoknak és élelmiszerbiztonsági szempontból is megbízhatóbbak

Hogyan válasszunk a fajták közül, ha zöldségeket termesztenénk?

2025. február 10. 04:37

Szeretnék palántát nevelni, de minden zöldségfaj esetében rengeteg fajta kapható. Hogyan válasszak a fajták közül?

Milyen zöldségek valók az őszi magaságyásba?

2024. szeptember 17. 08:10

Mit ültessünk a következő napokban a kiürült magaságyásba? Az ajánlott zöldségekkel télig friss vitaminforrást biztosíthatunk a családnak.