Miként előzhetem meg, hogy „barna borzalmakká” váljanak a szőlőfürtök?

Agrofórum Online

A kertemben lévő, két általam ismeretlen nevű szőlőfajta idei várható terméséről egy-egy fényképét mellékelek. Több, mint tíz évi termesztés során, még ennyire szörnyű szőlőfürtöket nem láttam. Úgy 3-4 hét alatt változtak normálisnak látszó fürtökből a képeken látható borzalmakká. Milyen módon és egyáltalán, meg lehetett volna akadályozni a probléma kialakulását?

Aki válaszol:
Dr. Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

A szőlőt sajnos számos kórokozó fertőzheti, melyek nemcsak a leveleken, hajtásokon, vesszőkön, hanem a terméseken, bogyókon is kiválthatnak tüneteket jelenlétükkel. E kórokozók akár külön-külön, de együtt megjelenve is képesek komoly károkat okozni szőlőinken. A küldött képeken sajnos teljesen jól sem a fürtökön, sem pedig a leveleken megjelenő tüneteket nem láthatom. Leggyakrabban viszont a lisztharmat, a peronoszpóra és a botritisz, de egyes évjáratokban a fakórothadás, illetve a feketerothadás veszélyeztetheti a szőlő fürtjeinek egészségét. Lisztharmat esetében az érő bogyókon lisztes bevonat jelenik meg, majd azok ennek hatására gyakran fel is repedhetnek, majd beszáradnak vagy elrohadnak, ilyen felrepedt bogyókból mintha egy-két darabot látnék a fürtökben. A leveleken is talán láthatók e betegségre utaló tünetek.

Peronoszpóra fertőzésnél az érés előtti időszakban a bogyók kocsányuk felől szürkésen, majd barnásan töppednek, végül összeszáradnak. Közelebbről megnézve néhány bogyón ennek kezdeti tünetei is láthatók. Peronoszpóra esetében a leveleken is jellegzetes foltosodás lép fel, melyek kezdetben a levél színi oldalán olajfoltok formájában mutatkoznak meg, de idővel a foltok barnulása és beszáradása, fonáki oldalon pedig fehér színű jellegzetes gyep egyaránt kialakul.

Tönkrement szőlőfürtök a tőkén (fotó: a kérdező felvétele)

A bogyón látott tüneteket még a koniellás fakórothadás kórokozója is kiválthatta, mely betegség nem minden évben jelenik meg a szőlőn, viszont olykor jelentős terméskiesést tud eredményezni. Meglepetésszerű károkat magas hőmérsékletnél, kb. 25-30 fok között tud okozni, ha megfelelő mennyiségű csapadék, vagy nedvesség áll rendelkezésére. Leggyakrabban az érő bogyókat fertőzi meg, azokon pedig a kocsány felől indul meg a fakó-sárgára, kissé barnásra történő elszíneződés (fehér fajtáknál), míg a kékszőlő fajták esetében leginkább fakó-barnára színeződnek a bogyók.

Beteg szőlőfürtök (fotó: a kérdező felvétele)

A botritisz ezen tünetek kialakulását nem okozhatta, hiszen a botritisz nyomán, a bogyókon szürke színű gyep megjelenése is kialakul. A feketerothadásra ugyancsak nem jellemzők a tünetek, hiszen e betegség végezetül a bogyók teljesen feketén történő elhalását okozza.

A tünetek kialakulásának megakadályozása természetesen megfelelő növényvédelem mellett megoldható lett volna, hiszen a szőlőt a fent említett betegségek a nyár folyamán, még az érés előtt is képesek megbetegíteni. Arra hajlamosító tényezők meglétekor – mely kórokozók esetében általában a hosszan tartó nedvesség, csapadék meglétét jelenti – érdemes kémiai védekezéssel megelőzőleg permetezni. A szőlő esetében minden fent említett kórokozóra hatékony védelmet nyújtanak a penkonazol, azoxistobin, ciprodinil, fludioxonil, cerevisane hatóanyagok. Az érés előtti időszakban azonban az élelmezés-egészségügyi várakozási időt minden esetben be kell tartani, erre tekintettel kell lenni!

Kiemelt kép: a kérdező felvétele

Metszés tavasztól télig I. rész – mit metsszünk télen?

2019. január 30. 04:36

A fás szárú növények nyugalmi állapotban végzett metszése általában a vegetatív fejlődést segíti (leveles hajtások erőteljes növekedése), a nyár közepén végzett művelettel az erőteljes növekedésű hajtások fejlődését megállítva a generatív fejlődés lesz túlsúlyban (bőséges virágzást indukálunk).

Adottságok és nehézségek a Pécsi borvidéken

2022. október 13. 06:34

A Pécsi borvidékről és egy ottani borászról igyekszem minél többet elmesélni.

A károsító helyzet alakulása 2019-ben és várható következményei (17. rész)

2020. február 5. 11:02

A szőlőtermesztők számára kihívásokkal teli 2019 után, az idén is fel kell készülni arra, hogy az időjárás alakulásától függően bármelyik kórokozó vagy kártevő okozhat meglepetéseket, amire már most fel kell készülni lelkiekben és szakmai téren egyaránt.

Egy szőlőfajta története - Teutonoktól a Rizling nemzedékig

2019. április 28. 06:34

A fajta népszerűségének és sikerének fenntartása érdekében a Német Borászati Intézet létrehozta a „Rizling nemzedék” elnevezésű szervezetet, amely a 35 évesnél fiatalabb gazdákat buzdítja a rizling kultúra fejlesztésére, ápolására.