Címke: Permetezés

permetezés

A permetezés a legáltalánosabban elterjedt védekezési módszer a növényvédelemben, melynek során növényvédő szereket juttatnak ki szórással a növényekre. A növényvédő szereket vízben oldva vagy elkeverve, egyenletes elosztásban permetezőgép segítségével juttatjuk a növények föld feletti részeire, hogy gombaölő (fungicid), rovarölő (insecticid), gyomirtó (herbicid) hatásukat kifejthessék. A permetezés célja tehát, hogy a növények károsítóit elpusztítsuk, vagy azok elszaporodását megakadályozzuk. A műveletet az elsodródás veszélye miatt szélcsendes időben kell végezni, a megfelelő elővigyázatossági intézkedések alkalmazása és védőfelszerelések használata mellett.  A permetezés típusai: ködszerű, áztató és sugárszerű. A lemosó permetezés egyszerre több betegség, kártevő ellen is véd az ültetvényekben, melynek során bőséges lével, áztatás jelleggel a fa minden részét bevonjuk. A legáltalánosabban használt lemosó szerek a réztartalmú készítmények.  Az Agrofórum Online szakportálon, a Növényvédelmi előrejelzés rovatunkban és a Szakcikkeink között hasznos információkat talál a növényvédelemmel kapcsolatban. A Szaktanácsadás aloldalon pedig Ön is felteheti növényvédelemmel, ezen belül akár permetezéssel kapcsolatos kérdését, melyet elismert szakemberek fognak megválaszolni.

Szakcikkek / Növénytermesztés

Időszerű a terménytárolók preventív védelme – így végezzük el

2024. június 12.

Hogy a szántóföldön megtermelt, értékesítésre szánt terményeket kellő időben és megfelelő minőségben értékesíteni lehessen, valamennyi ideig raktároznunk kell azokat.

Szaktanácsadás

Hányféle készítményt lehet egyszerre egy permetlébe belekeverni?

2024. június 11.

Permetezni szeretnék kiskertemben, gombás betegségek és kártevők ellen egyaránt. Hányféle készítményt lehet egyszerre egy permetlébe belekeverni?

PR cikk / PR cikk

Generációváltás a drónos növényvédelemben – DJI Agras T25 és T50

2024. május 28.

Az európai piacra érkező drónokat 2022-ben mutatták be Kínában, és azóta is nagy népszerűségnek örvendenek.

Szaktanácsadás

Mikor kezdjem a permetezést burgonyabogár ellen?

2024. május 23.

Sok burgonyabogarat még nem láttam, nagy kárt sem csináltak még, meddig várjak a permetezéssel?

Szaktanácsadás

Melyik betegség okoz fekete foltokat a körtefa levelein?

2024. április 27.

A képeken látható körte minden évben ugyanazt a betegséget kapja el, más gyümölcsfáimon nem találkozom ezzel a problémával. A leveleken fekete folt jelenik meg, majd azokat felemészti. A képek alapján be lehet azonosítani a betegséget?

Szaktanácsadás

Mi lehetett a hiba a monília elleni védekezésben a kajszinál?

2024. április 18.

Kajszibarackfáim erősen moníliásak lettek, pedig rendszeresen permeteztem. A felsorolt permetezéseknél mi lehetett a hiba: rossz szerekkel végeztem, vagy nem megfelelő időben? Köszönöm válaszukat!

Szakcikkek / Gyümölcs

Permetezzünk: most veszélyeztet a tafrinás levélfodrosodás az őszibarackban

2024. április 14.

Az őszibarack a hazai gyümölcsfajok közül meglehetősen beteg növény, bár kórokozója igazán nincs sok. Ugyanakkor a kórokozók közül néhány, így pl. a tafrinás levélfodrosodás önmagában képes meghatározni nemcsak a termesztés sikerességét, hanem még az állomány létét is gyakorta veszélyeztetheti.

PR cikk / PR cikk

Drónokban rejlő lehetőségek: alkalmazások és azok feltételei az agráriumban

2024. április 9.

Ma már elmondható, hogy a jogi, hatósági szabályozás beérte a gyors technológiai fejlődést, így lehetővé vált nemcsak a szabályozott és biztonságos civil-, illetve hobbifelhasználás, hanem a jogszerű munkavégzés, szolgáltatás is ezekkel az eszközökkel.

Szaktanácsadás

Elvégezhető még az elmaradt monília elleni kezelés a kajszinál?

2024. április 9.

A kajszibarackfáimon elhagytam a harmadik monília elleni kezelést, mert azt hittem, hogy elfagytak, viszont tegnap tapasztaltam, hogy tele vannak a fák apró barackkezdeményekkel. Ilyenkor még el lehetne végezni az elmaradt kezelést Chorus gombaölő szerrel?