Miért lila a paprika termése?

Agrofórum Online

Kérem válaszukat: miért lila ősszel a paprika termése?

Aki válaszol:
Dr. Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

A zöldségnövények különböző növényi részein megjelenő lilulás gyakori probléma főként a kora tavaszi, illetve a késő őszi termesztési időszakban. Ez az elszíneződés tápanyaghiányra, a növények foszforhiányára vezethető vissza. A terméseken, különösen paprikánál tud ez látványos lilulás formájában megmutatkozni. A paprika mellett gyakran jelennek meg a tünetek paradicsom, saláta, uborka esetében egyaránt.

A hiánytünetek a terméseken gyorsan meg tudnak mutatkozni, de a leveleken is láthatóvá válhatnak tünetek, melyek az alsóbb leveleken láthatók elsőként. A foszforhiányos levelek kezdetben sötétzöld színűek, majd pedig kékes-szürke, lilás árnyalatúvá válnak. Az elváltozás a levélen nem minden esetben szembetűnő, hiszen a tünetek a levél fonáki oldalán erőteljesebben mutatkoznak meg. Súlyos hiány esetén a tünetek a színi oldalon, valamint egyre feljebb elhelyezkedő leveleken is láthatóvá válnak. A hiány következtében akár növekedésbeli visszamaradás, késői virágzás, a virágok kötődésének elmaradása is bekövetkezhet. Az elszíneződött levelek idővel le is hullanak, akár nagymértékű lombhullás, a növény teljes kopaszodása és elhalása is kialakulhat.

Az őszi és tavaszi időszakban, ahogyan fentebb is említettem gyakorta fordul elő a növényeken foszforhiány, akár annak ellenére is, hogy megfelelően volt tápanyaggal ellátva növényünk. Ebben az időszakban ugyanis úgynevezett relatív hiány lép fel, hiszen a növény nem képes valamely kialakult körülmény miatt a foszfor megfelelő mennyiségű felvételére. Általában ez a hidegebb időjárással van összefüggésben ősszel, hiszen az éjszakai lehűlés hatására, a hideg talajból (12-15 fok alatt) a növény nem tudja megfelelő mennyiségben felvenni a foszfort. A tavaszi időszakban ugyancsak a hideg időjárás, valamint a palánták fejletlen gyökérzete okozza a megjelenő hiánytüneteket a növényeken.

A terméseken megjelent tüneteket sajnos orvosolni már nem lehet. A foszfor mozgása a talajban eléggé lassúnak mondható, így ezt főként ősszel kell nagyobb mennyiségben kijuttatni, majd pedig a palántakorban szintén érdemes a gyökeresedés érdekében is legalább tápoldat formájában adagolni a növényeknek. A tenyészidőszakban a kiültetett zöldségnövényeink számára is javasolt legalább kéthetente tápoldat kijuttatása, ezzel ugyanis termékenységük, erőnlétük is hosszabb ideig fenntartható.

A házikertben is termeszthető spárga?

2023. február 26. 04:36

A kertben is termeszthető spárga? Ha igen, milyen feltételeket kell biztosítani a számára?

Hamarosan olcsóbb lesz a hazai termesztésű zöldség

2019. április 26. 08:46

Az import a paprikaféléknél, paradicsomnál és kígyóuborkánál a legjellemzőbb, de az árak már kezdenek összeérni. Jelenleg a boltokban megtalálható paprika és paradicsom 70-80 százalékban magyar, az arány május közepére 95 százalék fölé emelkedik.

Zöldségfélék alaptrágyázása során elkövetett néhány gyakori hiba

2020. október 29. 09:12

A szabadföldi zöldségfélék betakarítását követően, a termesztési szezont befejező munka az őszi szántás és a hozzá kapcsolódó alaptrágyázás.

Együnk-e rendszeresen instant leveseket vagy sem?

2024. november 10. 10:10

A ramen olcsó, finom és könnyen elkészíthető étel. Az ezt fogyasztó ázsiai emberek, jóval magasabb életkort élnek meg, mint mi európaiak.