Mivel védekezhetek a szilva levelein látható apró, sötét foltok ellen?

Mivel védekezhetek a szilva levelein látható apró, sötét foltok ellen?

Agrofórum Online

Az utóbbi hetekben szilvafákon sok levél elsárgult és lehullott. Rajtuk apró, sötét pontokat látok a hátoldalukon. A már megszokott nagyobb foltok mellett, ezek az én kertemben újak. Mi lehet ez, mivel védekezhetek ellene?

Aki válaszol:
Dr. Némethy Zsuzsanna, ny. egyetemi adjunktus

Kedves Kérdező!

A szilvafa levelein többféle betegség is okoz foltosodást. Gyakori a fómás, korábbi nevén koniotíriumos levélfoltosság, melynél a foltok 2-4 mm-es méretűek, kezdetben barnásak, később kiszürkülnek, majd a foltok kiesnek a levéllemezből. Hasonló méretű levéllyukacsosságot – kieső foltokat – idézhet elő a sztigmínás levélfoltosság is. Narancssárga, megvastagodott, levélszövetből kiemelkedő nagy foltok fejlődnek a polisztigmás gombafertőzés hatására. Ami tüneteket Ön leírt, azok a szilvarozsdára jellemzők.

A szilvarozsda betegséget 2 Tranzschelia gombafaj okozza, életmódjuk, kártételük azonos, csupán a gombatelepek mérete tér el kissé egymástól. A szilván kívül a kajszi- és őszibarackfákat is megtámadja. Tüneteik azonosak: a leveleken apró, tűhegynyi pontok vagy 1 mm-es foltok fejlődnek, amik a levelek színén sárga vagy zöld színűek, míg a fonáki oldalon barna vagy fekete, kezdetben a levél bőrszövete által fedett gombatelepek jelennek meg. A foltokból barna (uredo) majd nyár végére fekete (teleuto) spórák tömege szóródik ki. A foltok hatására a fertőzött levelek elsárgulnak, és idő előtt lehullanak, esetenként tömegesen. Gyakran mindkét gombafaj vegyesen fordul elő a fákon.

Rozsdatelepek a levél hátoldalán (fotó: a szerző felvétele)

Ez a rozsdagomba bár gazdacserés fejlődésű, megállapították, hogy a szilvaféléken és azzal rokon csonthéjasokon élő nyári és őszi spóráival tartja fenn magát, és azokkal telel át a lehullott leveleken. A gyümölcsfákra kerülő gomba a beteg, földre hullott levelekről fertőzi vissza a fát a vegetációs időszakban. Már nyár elején megjelenhet a gomba, és attól kezdve folyamatosan jelen van. Általában járványszerű fellépése nyár végétől várható.

A leírt életmódjából következik, hogy a védekezés alapja a fertőzött, jellegzetesen foltos, elsárgult, lehullott levelek folyamatos összegyűjtése és megsemmisítése. Ez a módszer házikertben könnyen végrehajtható. Nyár végén, amikor a kórokozó felszaporodik és erős lombfertőzése indul el, beavatkozás is szükséges lehet.

Erős szilvarozsda-fertőzés (fotó: a szerző felvétele)

Rozsda ellen a szilva virágfertőző moníliás betegségére javasolt és engedélyezett gombaölő szerek is hatásosak: Chorus (ciprodinil), Topas (penkonazol), Signum (boszkalid+piraklostrobin), Switch (ciprodinil+ fludioxonil). A felsoroltak felszívódó hatásúak és a szabad forgalmazási III. kategóriába tartozók. Az őszi lombhulláskor a szilvafa levelein élő kórokozók áttelelését azok összegyűjtésével majd komposztálásával meg tudjuk akadályozni. A fáról lehulló levelek megsemmisítése azok talajba forgatásával is megoldható, ahol a fák alatt nincs aljnövényzet.

Határidő-változásra kell figyelni a permetező drónok típusminősítése kapcsán

2022. május 16. 10:37

Az Agrárminisztérium új rendelete lehetővé teszi a permetező drónok típusminősítését, ezúttal a pótlási idő változására hívja fel a figyelmet a Nébih.

Szükséges a rózsát rovarölő szerrel permetezni?

2023. július 18. 04:36

Kell a kerti rózsát rovarölő szerrel permetezni?

Érdemes-e még permetezni a gyümölcsfák lombját?

2020. október 2. 09:47

 Szinte mindegyik fám levelei foltosak, azok sárgulnak is és korán lehullanak.

Fehérpenész, fóma, vetésfehérítő, kalászfuzáriózis – védekezni kell!

2018. május 9. 09:39

Az őszi káposztarepce elvirágzóban van. A növényvédelemben most elsősorban a becők védelmére kell összpontosítani. A kalászosok is védelemre szorulnak!