Címke: Gomba

gomba

Agrárhírek / Életmód

Frissen szedett gombából készíthető kalóriaszegény finomságok

2024. május 4.

A gombát ezerféleképpen el lehet készíteni: grillezve is isteni, és apró tésztákba töltve, Wellington-bundában húsra simítva és tésztához kínálva petrezselymesen-tejszínesen, vagy fehérborban megpárolva, salátákba és rizsbe keverve.

Szakcikkek / Életmód

Nem állat, nem növény, tisztítja az érrendszert – vajon mi az?

2023. november 20.

Minden étrendbe beilleszthető, szuperélelmiszer a gomba. Nem véletlen, hogy a magyarok tányérján is egyre gyakrabban előfordul a sajátos ízvilágú alapanyag.

Szaktanácsadás

Hogy járjak el, ha hervad a paradicsom és a paprika a fóliasátorban?

2023. november 16.

Fóliasátorban több paprika- és paradicsomnövény is elhervadt, kipusztult. Rovart nem láttam sem a növények szárán, sem a gyökereiken. Egyiknek az üreges szárában belül fekete, kemény képződményeket találtam. Hogyan járjak el, mivel kezeljem ezeket a beteg növényeket? Felléphet-e tavasszal újra ott a betegség?

Szaktanácsadás

Miért alakultak ki apró fekete foltok a dísznapraforgón?

2023. november 2.

Dísznapraforgó növényeket neveltem, amiknek levelein szeptemberben apró fekete foltok nőttek, leveleik elszáradtak. A csatoltan küldött képen jól látszanak a tünetek. Mi okozta, lehet védekezni ellene?

Szaktanácsadás

Mikor és mivel végezzük a téli lemosó permetezést?

2023. október 23.

Mikor és mivel javasolják a téli lemosó permetezést házikertekben? Néhány gyümölcsfám van, pár tő szőlőm és néhány díszbokrom. Egyféle permetszert szeretnék csak használni, egyszerűsítve a munkát.

Szaktanácsadás

Mivel védekezhetek a szilva levelein látható apró, sötét foltok ellen?

2023. október 21.

Az utóbbi hetekben szilvafákon sok levél elsárgult és lehullott. Rajtuk apró, sötét pontokat látok a hátoldalukon. A már megszokott nagyobb foltok mellett, ezek az én kertemben újak. Mi lehet ez, mivel védekezhetek ellene?

Szaktanácsadás

Milyen betegség támadta meg a díszgalagonyát?

2023. szeptember 23.

Díszgalagonyafám levelein kis barna foltok vannak. Milyen betegség támadta meg? Tavasszal még virágzott és semmi baja nem volt. Nyár közepétől a leveleken pöttyök jelentek meg és gyorsan elszáradtak. A fa még él, próbálkozik új hajtásokkal és levelekkel, de évek óta ez történik.

Szakcikkek / Házikert

Hogyan védekezzünk a darazsak ellen?

2023. szeptember 12.

A darazsak ellen többféle megoldás létezik, akár csapdázással, akár egy speciális gombafaj kipermetezésével igen hatékonyan lehet ellenük védekezni.

Szaktanácsadás

Egy új betegség tünetei láthatók a platánfa fiatal hajtásain?

2023. szeptember 10.

Kertünk dísze egy magas platánfa a gyep közepén. Az utóbbi években egyre gyakrabban figyeltem meg rajta a fiatal hajtások leveleinek torzulását és elszáradását. Színe fehéres, nem sötét. Egy új betegségről van szó? Hogyan tudunk védekezni ellene?