Mitől barnult meg a birsalma terméshúsa?

Agrofórum Online

Szép birsalmáim belseje megbarnult, mi okozza ezt? Talán gombás betegség? Permeteznem kellett volna?

Aki válaszol:
Dr. Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

A birsalma terméshúsának barnulását több tényező egyaránt kiválthatja. Az ilyen termésekre általában az jellemző, hogy bár kívülről többnyire semmilyen tünet nem látható a gyümölcsön, azt felvágva húsának nagyobb vagy kisebb arányú barnulását tapasztaljuk. A barnulás mértéke és árnyalata is változó, akár lehet sötétebb, de világosabb megjelenésű egyaránt, akár részlegesen, vagy teljes mértékben a húsra kiterjedő. Gyakrabban fordul elő ez a jelenség a túlérett terméseken, míg az időben leszüreteltek esetében inkább kevésbé tapasztalható. A tárolás folyamán is kialakulhat a húsbarnulás, vagy akár nagyobb mértékben is kiterjedhet a gyümölcshúsban. Fontos tehát az optimális időben történő szüretelés és megfelelő körülmények között való tárolás, esetleg a mihamarabb megtörténő feldolgozás. A minél hosszabb tárolást a hidegebb körülmények teszik lehetővé, míg a magas hőmérséklet nemcsak barnulást, hanem rothadást is előidézhet.

Lehetséges kiváltó okok között kell megemlíteni az egyenetlen tápanyag-ellátást is, melyből a kalcium hiánya áll legtöbbször a húsbarnulás hátterében. Kalciumból általában kellő mennyiség található meg a talajban, viszont annak felvételét a nem elegendő mennyiségű víz akadályozhatja. Ezt orvosolhatjuk egyrészt a kalcium lombon keresztüli pótlásával, vagyis lombtrágyázással, valamint a fák rendszeres, főként aszályos időszakban történő öntözésével egyaránt. A barnulás még nem jelenti azonban azt, hogy a terméseket ki kellene dobni, azokat ennek ellenére nyugodtan fel lehet használni.

A kórokozók közül gyakorta jelent problémát a monília a birstermesztés során. A moníliás termések felületén viszont minden esetben található rothadó, barnuló foltosodás, mely kezdetben csak kisebb, majd idővel akár nagyobb kiterjedésű is lehet. A moníliás betegség ellen védekezni a termések felületén kialakuló sebzések megakadályozásával lehet, ami azt jelenti, hogy az almamoly, illetve a gyümölcsmolyok elleni védekezésnek van kiemelt szerepe a betegség megelőzésében.

Kiemelt kép: Pixabay

Kertészeti növényvédelmi előrejelzés: itt a védekezés ideje a szilvadarazsak és a körtebolhák ellen

2023. április 12. 09:18

Az elmúlt hetekben több alkalommal visszatérő fagyos időjárás nagy károkat okozott a virágzó és virágzás előtt álló gyümölcsfákban.

Veszélyben a kajszibarack

2022. április 3. 06:04

A március utolsó napjaiig kitartó, az évszaknál jóval melegebb időjárás hatására sok növény, így a csonthéjas termésű gyümölcsfák fejlődése is felgyorsult. Ezt még az országos szinten is igen erőteljes vízhiány sem tudta fékezni. A március utolsó napján kezdődő időjárásváltozás, a régóta várt csapadékos időjárás érkezése azonban néhány növényfaj, így a kajszibarack számára is súlyos mértékű növénykórtani veszélyhelyzetet eredményez.

Lefékezhető-e még a moníliás betegségek további terjedése? Érdemes, kell-e még permetezni ellenük?

2021. május 25. 12:20

Három monília gomba faj fertőzi a csonthéjas gyümölcsfáinkat. A károsításuk helyét, felismerhetőségüket a következő táblázat foglalja össze:

Ez már igazi növényvédelmi szezon a szántókon és a gyümölcsösökben is

2018. április 20. 06:54

A meleg idő országszerte robbanásszerűen virágba borította az őszi káposztarepce táblákat és a gyümölcsös kerteket. A természet igyekszik behozni lemaradását.