SzakcikkekSzőlő-Bor

Vajdaságban nemesített rezisztens szőlőfajták (1.)

2019. november 16. 09:44

A második világháború után Vajdaságban a Karlócai Szőlészeti Kutató Intézetben (Sremski Karlovci) megkezdődött a szőlő nemesítése, amely később integrálódott az Újvidéki Egyetem Mezőgazdasági fakultásba és azután mint szőlészeti kísérleti telep maradt mindmáig.

A kén-dioxid szerepe a borászati technológiában, különös tekintettel a kombinált alkalmazásra

2019. november 2. 14:12

A piaci árutermelés kereteiben történő borászati tevékenység során nem kerülhetők meg a termék minőségét meghatározó ismérvek.

Gyökerek – a szőlőtőkék láthatatlan szervei

2019. november 2. 08:44

A gyökerek, a szőlő láthatatlan részei, mivel a talajban fejlődnek, ott végzik életfunkcióikat. Talán ezért is szerény és hiányos ismeretünk szerveződésükről és életükről. Sokkal kevesebbet tudunk róluk, mind a tőkék föld feletti részeiről. De azt biztosan tudjuk, hogy a gyökérrendszer finom, vékonyka gyökerei veszik fel a talajból a tápanyagokat, amihez a talaj vize oldószerként szolgál.

Somló: Isten ittfelejtett kalapja

2019. október 29. 06:54

Hazánk egyik legkülönlegesebb borvidékének történetén, történelmén kalauzolja végig a szerző az olvasókat. A Nagy-Somlói borvidék a fehérszőlők és fehérborok termőterülete, az ajánlott öt fajta: Furmint, Juhfark, Hárslevelű, Tramini és Olaszrizling. Az írásból az is kiderül, hogy miért nevezik a somlói bort a nászéjszakák borának.

Nehéz a kárpátaljai borász dolga, de lehetne rosszabb is

2019. október 5. 08:33

Székely pálinkák, vajdasági fűszerpaprika, felvidéki lekvárok és kárpátaljai borok... utóbbiról Berecky István kárpátaljai borásszal beszélgettem.

Szőlő-Bor Videó

A szőlőtripsz jelentősége, kártétele és a védekezés lehetőségei

2019. június 10. 13:37

A szőlőtripsz károsítására rügyfakadás után lehet számítani. Mivel tavasszal meglepetésszerűen jelentkezhet a kártétel a fiatal hajtásokon, a fakadást követően rövid időn belül megelőző védekezés lehet szükséges.

Földközeli és drónos távérzékelési mérések a szőlészetben

2019. május 25. 12:43

A földközeli és drónos távérzékelési mérések felhasználják a térinformatika, a távérzékelési technika, valamint az új információs technológiai eszközök alkalmazását egyaránt.

A szőlő metszésének ideje

2019. április 15. 07:13

A metszés a termőegyensúly – azaz a termésmennyiség és a hajtásnövekedés összhangja – beállításának, fenntartásának az egyik legfontosabb termesztéstechnológiai művelete, amely végezhető ősszel és tavasszal is. A különböző időpontokban történő metszés előnyeit és hátrányait elemzi az írás, emellett három helyszínen e témában zajló kísérletek terméshozamra és -minőségre vonatkozó eredményét is közzé teszi.

Őshonos szőlőfajták a Duna menti borrégióban

2019. április 15. 06:52

A Duna menti borrégióban termő őshonos szőlőfajták borai különlegesek, egyediek, kizárólag ehhez a régióhoz kapcsolódóak. Az Újvidéki Egyetem Mezőgazdasági Kar Karlócai kísérleti telep szőlőfajta-gyűjteményében beállított 20 éves kísérlet eredményei alapjám mutatják be a szerzők 17 őshonos szőlőfajta termesztési és borászati értékét.

Talajápolás a szőlőben – fókuszban a fajgazdag sorköztakarás

2019. április 15. 06:52

A hazai szőlőültetvények „zöldítése” során körültekintően kell eljárnunk, ugyanis többek között figyelmet kell fordítanunk az ültetvény korára, kondíciójára, a talajféleségre és a talaj vízellátottságára. Az alkalmazható megoldások között megtalálható a természetes gyomflóra meghagyása, időszakos takarónövényzet kialakítása és a fajgazdag sorköztakaró létrehozása. A szerzők az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi) és partnerintézményei által 2012-től végezett on-farm vizsgálatok eredményei alapján bemutatják, hogy mely fajok alkalmasak a szőlőültetvények sorköztakarására.