SzakcikkekSzőlő-Bor

Nehéz a kárpátaljai borász dolga, de lehetne rosszabb is

2019. október 5. 08:33

Székely pálinkák, vajdasági fűszerpaprika, felvidéki lekvárok és kárpátaljai borok... utóbbiról Berecky István kárpátaljai borásszal beszélgettem.

Szőlő-Bor Videó

A szőlőtripsz jelentősége, kártétele és a védekezés lehetőségei

2019. június 10. 13:37

A szőlőtripsz károsítására rügyfakadás után lehet számítani. Mivel tavasszal meglepetésszerűen jelentkezhet a kártétel a fiatal hajtásokon, a fakadást követően rövid időn belül megelőző védekezés lehet szükséges.

Földközeli és drónos távérzékelési mérések a szőlészetben

2019. május 25. 12:43

A földközeli és drónos távérzékelési mérések felhasználják a térinformatika, a távérzékelési technika, valamint az új információs technológiai eszközök alkalmazását egyaránt.

A szőlő metszésének ideje

2019. április 15. 07:13

A metszés a termőegyensúly – azaz a termésmennyiség és a hajtásnövekedés összhangja – beállításának, fenntartásának az egyik legfontosabb termesztéstechnológiai művelete, amely végezhető ősszel és tavasszal is. A különböző időpontokban történő metszés előnyeit és hátrányait elemzi az írás, emellett három helyszínen e témában zajló kísérletek terméshozamra és -minőségre vonatkozó eredményét is közzé teszi.

Őshonos szőlőfajták a Duna menti borrégióban

2019. április 15. 06:52

A Duna menti borrégióban termő őshonos szőlőfajták borai különlegesek, egyediek, kizárólag ehhez a régióhoz kapcsolódóak. Az Újvidéki Egyetem Mezőgazdasági Kar Karlócai kísérleti telep szőlőfajta-gyűjteményében beállított 20 éves kísérlet eredményei alapjám mutatják be a szerzők 17 őshonos szőlőfajta termesztési és borászati értékét.

Talajápolás a szőlőben – fókuszban a fajgazdag sorköztakarás

2019. április 15. 06:52

A hazai szőlőültetvények „zöldítése” során körültekintően kell eljárnunk, ugyanis többek között figyelmet kell fordítanunk az ültetvény korára, kondíciójára, a talajféleségre és a talaj vízellátottságára. Az alkalmazható megoldások között megtalálható a természetes gyomflóra meghagyása, időszakos takarónövényzet kialakítása és a fajgazdag sorköztakaró létrehozása. A szerzők az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi) és partnerintézményei által 2012-től végezett on-farm vizsgálatok eredményei alapján bemutatják, hogy mely fajok alkalmasak a szőlőültetvények sorköztakarására.

Éghajlathatások elleni védelem Dunaföldváron, csemegeszőlő-ültetvényben

2019. március 24. 04:46

Az időjárás okozta káros hatások kivédésére, tompítására a dunaföldvári családi gazdaság a takarásos csemegeszőlő-termesztés különböző technológiai elemeit alkalmazza.

A csemegeszőlő-termesztés növényvédelmi kihívásai

2019. március 23. 10:36

A csemegézés a termesztési precizitás mellett fokozottabb figyelmet, megelőző jellegű hozzáállást és kiemelt növényvédelmi szakértelmet igényel, annak ellenére, hogy azonos kórokozóktól, kártevőktől, járványoktól, időjárási nehézségektől kell évről évre megvédeni a termést, mint a borszőlő esetén.

A csemegeszőlő komplett tápanyagellátása és összefüggései (2/2.)

2019. március 23. 06:48

A csemegeszőlő esetében az összetett élettani folyamatok miatt alapvető jelentőségű a tápanyagfelvételnek megfelelő harmonikus ellátás.

A Neszmélyi borvidék

2019. március 23. 05:47

Eleink különféle idők óta jártak-keltek ezen a vidéken, „ették a gyümölcsét és itták a levét”. Hogyan szolgálta ez a föld az itt élők javát?