18℃ 15℃
április 18. Andrea, Ilma, Apolló, Aladár
Házikert

Hogyan lehet saját avokádófánk?

Agrofórum Online

Az avokádó csíráztatása régi-új „hobbi”. Hiszen mindazok, akik imádják az avokádót és kedvelik a növényeket, fájó szívvel dobják ki reggeli után az életerős avokádó magokat, amelyekből szépséges növény fejlődhetne.

A régi módszer: fogpiszkálókkal

Évekkel ezelőtt indult el egy „csíráztatási trend”, amelyet kifejezetten az avokádóra találtak ki: három-négy fogpiszkálót kellett a magba szúrni (szegény mag), majd az ily módon kitámasztott avokádó magot egy vízzel teli pohár tetejére tenni úgy, hogy a teteje a levegőn maradjon.

A mag néhány nap elteltével aprócska gyökereket hozott, eztán kellett elültetni a földbe. A magból hamarosan meseszép növény, később egy picike fa fejlődött ki, ami vidám és kedves díszévé vált bármely lakásnak, irodának, konyhának, terasznak.

Ez a módszer sajnos nagy valószínűséggel nem eredményezett termést (legalábbis a lelkes amatőr próbálkozók köreiben), de lett egy szép növényünk, amelynek ily módon mi „adtunk életet”.

Az új módszer: nedves papírtörlőkkel

Nos, az új csíráztató módszer a réginél valamivel barátibb. Nincs szükség ugyanis fogpiszkálókra, sem szurkálásra. Az avokádó magot egy pohár vízbe kell tenni, amíg szépen átnedvesedik, aztán le kell húzni a magot fedő vékony héj réteget és a magot egy vizes papírkendőbe kell csavarni.

Azt is alaposan meg kell öntözni vízzel, majd egy fedeles műanyag dobozba tenni és meleg, napfényes helyen tartani a többi csíráztatása szánt maggal együtt. Az első gyökerek megjelenése után az avokádó magot vízzel teli kis vázákba kell tenni, majd amikor a gyökérzete már kellőképpen fejletté válik, termőfölddel teli cserépbe kell ültetni és egy napfényes, jól szellőző helyre tenni.

Sajnos ezzel a módszerrel sem várhatunk termést, de a saját kis avokádó fánk, bár pici, de szépséges lesz, főként, ha megfelelő körülmények között tartjuk.

A csíráztatásról szóló videót itt lehet megtekinteni: 

(Fotó: Pixabay)

Rózsagondozás kezdőknek: metszés lépésről lépésre

2025. április 18. 13:10

A rózsák metszése nem csupán esztétikai célokat szolgál – ennél sokkal többről van szó. Ha tudatosan végzi ezt a munkát, akkor egészségesebb és dúsabb virágzatú növényeket nevelhet.

Gyűjtsük össze a konyhában a húsvéti tojásfestéshez a színezőanyagokat!

2025. április 18. 05:40

A természetes színezőanyagokkal elképesztően változatos húsvéti tojásokat festhetünk az ünnepre.

Hogyan készítse fel az átteleltetett muskátlit a tavaszra?

2025. április 17. 11:10

A muskátli az egyik legkedveltebb balkonnövény, amelyet sokan egynyáriként kezelnek, pedig megfelelő gondozással több éven át is gyönyörködhetünk benne.

Fenyők metszése tavasszal: egészséges forma, dús lombozat

2025. április 16. 11:10

A fenyők metszése sok kertbarát számára nem tartozik a megszokott kerti teendők közé. Igaz, hogy az örökzöld növények látszólag kevés beavatkozást igényelnek, a metszésük mégis kulcsfontosságú lehet.

Hogyan termesszünk magról fenyőfát?

2022. december 23. 10:33

A fenyőfák lassan, de biztosan magról is nevelhetők. Ha van egy hímivarú és egy nőivarú fenyőfánk, akkor azok virágzáskor (jellemzően nyár közepén) tobozokat fognak hozni, amelyek magjaiból – kellő türelemmel és odafigyeléssel – új fákat nevelhetünk.

Miért és hogyan érdemes a burgonya gumóját ültetés előtt csíráztatni?

2021. március 17. 08:36

A burgonya előcsíráztatása házikerti körülmények között is bevált módszernek számít.

Otthon nevelt kávécserje igényei és ápolása

2022. november 21. 05:37

Azért kezdtem neki pár éve a kávécserje nevelésének, mert Szumátrától Brazílián át a legkülönfélébb helyekről kaptam csíráztatható kávészemeket, és egy lehetőségem volt “nem” elrontani.

Hogyan termesszünk kurkumát otthon?

2024. szeptember 25. 07:10

Ha meleg éghajlatú helyen él, akkor a kurkumát egész évben a szabadban termesztheti konténerekben vagy a földben.