Milyen réztartalmú készítmények alkalmasak a téli lemosó permetezéshez?

Agrofórum Online

Téli lemosó permetezéshez milyen réz készítményeket javasolnak? Több ismerősöm is és gazdaboltban is a felszívódó hatású Cupromaxot javasolták, mint új készítményt. Valóban alkalmas erre is?

Aki válaszol:
Dr. Némethy Zsuzsanna, ny. egyetemi adjunktus

Kedves Kérdező!

A téli lemosó permetezést mindig az adott fán előforduló károsítók ellen, azok összetétele alapján tanácsos elvégezni. Tehát ahol erős rovarfertőzés (levéltetű, atka, molyok) volt, mivel azok elsősorban a fákon telelnek át, olajtartalmú készítmény használata indokolt. Ahol fán áttelelő gombák és baktériumok okoztak gondot az előző években (monília, tafrína, sztigmína, körte varasodás, baktériumos elhalás stb.), azoknál a réz és kén hatóanyagú lemosó szereket ajánlott használni, mivel azok hatnak ellenük. Ha a felsoroltak együtt, mind előfordulnak, olyan készítményt válasszon, ami mindegyik alkotót együtt tartalmazza!

A lemosó készítmények mind kontakt hatásúak, tehát úgy fejtik ki ölő hatásukat, hogy kapcsolatba, érintkezésbe kerülnek a károsítóval, annak felszínével. Amennyiben a kijuttatás nem egyenletes és nem bő lével történik, számos károsító életben marad és tavasszal folytatja élettevékenységét. Tehát a megfelelő hatás elérésének a lemosás szerű, a felszín minden repedésébe belejutó, egyenletes bevonatot képező permetléeloszlás a feltétele.

Az utóbbi években megjelentek a felszívódó hatású rézkelát hatóanyagú levéltrágyák, melyek nem gombaölő szerek, melyeket, ahogy a nevük is jelzi, zöld növényre, azok leveleire kell kipermetezni, és felszínükön szívódik fel réztartalmuk. A felszívódás fás részek kérgén keresztül nem jellemző. Alkalmazásuk csak vegetációs időszakban eredményes, amikor a permetezendő növényen zöld levelek találhatók, és azok az aktív anyagcsere állapotában vannak, tehát felszívják a levélre adagolt tápoldatot. Télen, így jelenleg is, amikor a lombhullató fákon levél nem található, a fák anyagcseréje leállt, nyugalmi állapotban vannak, a felszívódó hatású réz hatóanyagú permetezés nem tud védelmi hatást kifejteni a fakérgen áttelelő gombák ellen. Kihajtás után már felhasználhatók, amikor a zöld levelek fejlődése megindul, és kialakul a tápanyagot felvevő zöld levélfelület.

A gyümölcsmúmiákat is el kell távolítani a fákról
A gyümölcsmúmiákat is el kell távolítani a fákról

Gombabetegségek ellen lemosó permetezésre továbbra is az erre a célra kifejlesztett, bevált és engedélyezett kontakt hatású Cu hatóanyagú szereket ajánlom házikertekben a megadott töménységben:

  • Bordóilé neo SC (hatóanyaga bordói keverék) 3-4% töménységben (30-40 ml/10 liter);
  • Cuproxat FW (tribázikus rézszulfát) 4-5% töménységben (40-50 ml/10 l víz).

A permetezést rügypattanáshoz közeli időszakra érdemes tervezni, amikor a rügypikkelyek már kissé megpattannak, így a lé közéjük is behatol. Kivitelezéséhez 10 °C körüli, szélcsendes, több napig száraz, csapadéktól mentes idő az optimális, ilyet válasszon! A védekezést előzze meg a metszés, és annak fontos része a beteg ágak, a gyümölcsmúmiák levágása, eltávolítása is. A lemosás során lecsepegő rézoldat a talaj élővilágát károsítja, permetezés előtt ajánlott a fakorona alatti talaj fóliás befedése a szennyezés megakadályozására.

Ki kell dobni a fonnyadó, barnuló levelű muskátlit?

2023. június 23. 04:37

A muskátlim levelei közt egy-egy levél fonnyadni, barnulni kezdett. A levélen hosszan, V alakban barna folt jelent meg. A levél fonákján a barna folt környékén kevés, fekete nagyon kicsi valamik vannak, de lehet, hogy csak kevés földmaradvány. Mi lehet a baja? Netán kidobjam?

Mi lehet a furcsa, narancssárga színű folyás a diófán?

2023. április 23. 11:38

Diófám fás részén furcsa, narancssárga színű habos folyást észleltem a napokban egy seb mellett. Mi ez a furcsa képződmény, mit tegyek vele? Nem fog kipusztulni a fa?

A felszívódó Sergomil-L 60 rézpótló szerepe és jelentősége a növények tápanyag-gazdálkodásában, előnyös mellékhatásokkal

2018. április 20. 06:57

A réz mikroelem esszenciális élettani hatását főleg nagy tömegével, és komplexképző hajlamával lehet magyarázni.

Tudnivalók a réztartalmú gombaölő szerek okszerű használatáról, figyelemmel a talajszennyezésre

2019. január 31. 04:38

A réz már több mint 150 éve használt hatóanyaga a növényvédelmi permetezéseknek. Ez a hatóanyag több helyen támadja a gomba szervezetét, először is a mitokondriális elektrontranszporton keresztül. A réz ellen rezisztencia nincsen. A kontakt gombaölő szer viszont csak megelőző jelleggel hatékony, azaz a gomba támadásakor már a növény felületén kell lennie.