Milyen tünetei vannak a körte ventúriás varasodásának?

Milyen tünetei vannak a körte ventúriás varasodásának?

Agrofórum Online

Milyen tünetei vannak a körte varasodásának? Mit csináljak, ha már megjelentek ezek a tünetek?

Aki válaszol:
Dr. Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

A körte ventúriás varasodása (kórokozó: Venturia pyrina) a körtefák egyik legjelentősebb betegsége. A kórokozó által okozott tünetek nemcsak a leveleken, hanem a hajtásokon, virágokon és terméseken is kialakulhatnak, ezzel okozva minőségi és mennyiségi kártételt egyaránt. A levélen megjelenő kezdeti tünetek sárgászöld színűek, enyhén kidomborodók, később pedig sötétedő, bársonyos gyep borítja a foltokat. Súlyos fertőzés akár idő előtti lombhulláshoz is vezethet. A virágokon szintén kör alakban bársonyos gyep kialakulása tapasztalható meg. A terméseken létrejövő sötét színű varas foltok következtében deformáció, növekedésbeli visszamaradás, valamint a termés héjának parásodása is bekövetkezik. A hajtásokon kerek-ovális sárgászöld színű foltok mutatják a kárt, melyek később felszakadoznak vagy felhólyagosodnak. A varasodás okozója csak a hajtásokat, még nem fásodott részeket képes megfertőzni.

A védekezés tervezésében alapvető szerepet kap a megelőzés, hiszen a kialakult tüneteket megszüntetni már nem lehet, a permetezéssel a kórokozó terjedése korlátozható. A fertőzés forrásai a beteg leveleken, valamint hajtásokon kialakult foltok, ezért e részek összegyűjtésével és megsemmisítésével a következő évi fertőzés mértéke csökkenthető. Kiemelt szerepe van továbbá, a fás részeken való telelése miatt a rügypattanás előtt elvégzett réztartalmú szert is magába foglaló lemosó kezelésnek. Nagyobb mértékű elterjedésére főként csapadékos évjáratban kell számítani, viszont száraz évjáratban sem zárható ki megjelenése.

Megelőző jelleggel már a kihajtás után, egészen a virágzásig legalább két, de arra hajlamosító időjárás esetében akár három gombaölő szeres kezelés elvégzése is szükségessé válhat. Amennyiben a tünetek már megjelentek, hetente érdemes elvégezni a kezelést a továbbfertőzés megakadályozása érdekében (penkonazol, tebukonazol). A korábbi érésű fajták esetében ne csak a gyümölcsök leéréséig, hanem utána is fokozottan ügyeljünk a lombozat egészségi állapotának megőrzésére.

A mandula jelentős gombás betegségeinek áttekintése – egy új kórokozóval bővült a lista

2019. november 16. 11:05

A mandula leggyakoribb betegsége a ventúriás varasodás, amely elleni védekezés a mandula vegyszeres növényvédelmének gerincét alkotja. A szerzők emellett kitérnek a moníliára, a tirosztrómás betegségre, és egy újonnan megjelent betegség, a mandula fomopsziszos vesszőelhalásának kórokozóját is bemutatják.

Milyen rezisztens almafajtát választhatunk a kertünkbe?

2019. december 20. 08:27

K. Ilona kérdése: Hallottam, hogy kaphatók már rezisztens gyümölcsfák a faiskolákban. Tudnának ajánlani ilyen almafákat? Érdemes ezeket ültetni?

Fókuszban az almalisztharmat

2018. május 24. 10:42

A gyümölcsösök aktuális növényvédelmi problémáira és a lehetséges megoldásokra hívjuk fel a szakemberek figyelmét szakcikkünkben.

Hogyan előzhető meg a körte varasodása?

2022. augusztus 6. 04:36

Szeretném megtudni, hogy miként előzhető meg a körte varasodása?