Meg lehet előzni az őszibarack tafrinás levélfodrosodását?

Meg lehet előzni az őszibarack tafrinás levélfodrosodását?

Agrofórum Online

Egy kérdéssel fordulok Önökhöz: meg lehet előzni az őszibarack leveleinek tafrinás levélfodrosodását?

Aki válaszol:
Dr. Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

Az őszibarackfák tafrinás levélfodrosodását okozó kórokozója (Taphrina deformans) ellen csak megelőzéssel léphetünk fel eredményesen, hiszen hosszú lappangási ideje miatt a fertőzés már a tünetek megjelenése előtt akár 2 héttel is bekövetkezett. Jelentős károkat képes okozni, hiszen súlyos mértékű fellépése esetén korai lombhullás is bekövetkezhet, mely az adott évi, illetve a következő évi termésképződés szempontjából is hátrányosnak mondható. A jellegzetes tünetek közé tartozik a levelek sodródása, ráncosodása, a levélszín változása is, mely kezdetben, sárgászöld, majd sárgásbarna, végül piros lesz. Nemcsak a leveleket érinti a fertőzés, hanem a hajtások és a vesszők is megvastagodhatnak és deformálódhatnak. A tünetek a gyümölcsök héján is megmutatkoznak hólyagok és torzulás formájában, valamint húsukban rothadás is megjelenhet.

A védekezést már a metszés során elkezdhetjük a beteg és torzult részek eltávolításával és megsemmisítésével. Kiemelt jelentősége van a lemosó kezelések elvégzésének is, hiszen a kórokozó a fás részeken telel át, ehhez réztartalmú készítményt szükséges alkalmaznunk. Az időjárás szempontjából a kórokozó fertőzésének a hűvös és csapadékos körülmények kedveznek. Az őszibarack rügyei pedig minél közelebb vannak a rügypattanás időszakához, annál fogékonyabbak a fertőzésre. A rügypattanás előtti időszakban, a fertőzésnek kedvező időjárás esetében akár kétszer is érdemes lehet rezes kezelést végezni, de a rügypattanás után rezet a levelek érzékenység miatt már ne használjunk.

Kémiai védekezést a levelek egérfüles állapotában, pirosbimbós állapotban, virágzás végén, valamint a terméskötődéskor érdemes végezni. Fertőzésre kb. május elejéig számíthatunk, hiszen a hőmérséklet ekkor már általában 15-20 fok körüli, mely már nem kedvez a tafrina fertőzésének. Kisebb levélméret esetében érdemesebb még kontakt hatóanyagú készítményt (kaptán) választani, majd a későbbiekben a lomblevelekre pedig felszívódó, hosszabb hatástartammal rendelkező, pl. penkonazol hatóanyagot permetezni.

Már három éve gyenge a gyümölcstermés

2020. június 23. 09:16

Egy átlagos év termésének csak a negyede várható kajszibarackból, de kevesebb lesz őszibarackból, almából, meggyből és cseresznyéből is.

Alig maradt egy-két ép levél a barackfámon - megmenthetem még?

2024. május 8. 04:36

Tafrinával megfertőzött barackfáimon alig maradt egy-két ép levél. Egyenként leszedtem a megbetegedett leveleket. Gyümölcskezdemények maradtak a fákon. Ezekre érdemes-e, szabad-e még permetezni, és ha igen mivel? Meg tudom-e még menteni a termés egy részét? És mit tudok tenni még idén a jövő évi termés megmentéséért?

Őszibarack-termesztés a Mecsek környékén

2019. november 2. 04:56

Klimatikus adottságai révén a Mecsek környékét tartják régóta hazánk egyik legjobb őszibarack-termesztő vidékének.

Mikortól védekezzünk őszibarack tafrina ellen?

2020. március 13. 04:36

Cs. Károly kérdése: Öt őszibarackfám van és rendszeresen problémát okoz a tafrina. Mikortól védekezzek őszibarack tafrina ellen?