Milyen állatkák nyüzsögnek a szobanövények földjén?

Agrofórum Online

Szobanövényem talaján a videóban látható állatkák vannak. Mik ezek, illetve hogyan tudok megszabadulni tőlük?

Aki válaszol:
Dr. Némethy Zsuzsanna, ny. egyetemi adjunktus

Kedves Kérdező!

A cserép földjének felszínén valamelyik ugróvillásfaj (Collembola) egyedei láthatók. Sok, több száz faja él hazánkban, gyakoriak talajokban, komposztokban, a szerves anyagok lebontásában vesznek részt. A virágok talajába is beültetéskor a talajjal kerülnek.

Magyar nevüket sajátságos mozgásukról kapták: a potroh alján rendelkeznek egy speciális villa alakú szervvel, ami segítségével végzik a talajról felpattanó, ugráló mozgásukat. A fajok környezeti igénye, élettere különböző. A képen látható faj a talajban élők csoportjába tartozó, ezek fehérek, aprók, 2 csáppal, fejlett rágó szájszervvel és 3 pár lábbal rendelkeznek. Az ugróvillások táplálékai lehetnek növényi részek, gyökerek, részben lebomlott növényi maradványok, mikroorganizmusok, apró rovarok.

Ugróvillás a szobanövény földjén (a kérdező felvétele)

Folyamatosan nedves, jellemzően a túlöntözött növények talajaiban szoktak felszaporodni. Növények cserepeinek talajállapotát jelzik: a kilúgozott, tápanyagban szegény talajok felszínén gyülekeznek, „nyüzsögnek” és jellegzetesen ugrálnak. A föld felszínét gyakran a levedlett fehér bőrük borítja.

Néhány praktika leküzdésükre:

  • A növény talaját átültetéssel tudja mentesíteni: cserépből kivéve, alaposan rázza és áztassa le a födet gyökeréről, a cserepet mossa ki, majd új tápanyagban gazdag földbe ültesse vissza a növényt!
  • Ügyeljen arra, hogy a növény igénye szerint adjon vizet, ne öntözze a későbbiekben túlzottan a virág talaját!
  • Alul, a cserép alatti tálkában víz ne álljon tartósan!
Ugróvillás
  • Hagyja a cserép földjét az öntözések között, ha rövid időre is, kiszáradni! Ez nem kedvez a nedves, párás körülményeket kedvelő ugróvillásoknak, ilyen körülmények között visszaszorulnak.
  • Ha átültetésre nincs mód térjen át az alulról történő, felszívató vízpótlásra!
  • Rovarölő szerek is hatnak ellenük, permetlével a talaj felszínét is lepermetezheti. Ezt a legvégső esetben alkalmazza, tekintettel arra, hogy a talajban élő egyéb hasznos mikroméretű rovarokat is elpusztítja a kezelés!

Az ugróvillások nem képesek repülni, ilyen módon nem terjednek, ellenben talajlazításra használt eszközökre tapadt földdel egyik cserépből a másikra átvihetők, terjeszthetők. Erre figyeljen, csak letisztított eszközökkel végezze a gyakori öntözés miatt tömörödött talajok fellazítását!

Át lehet még ültetni a ház falához közel lévő fügebokrot?

2023. április 10. 11:37

Tavaly vásárolt kertünkben a ház közelében van egy fügebokor, ami a ház falának közelsége miatt elhajlik, nem tud egyenesen nőni. Mit tegyek vele? Át lehet még ültetni olyan helyre, ahol jól fogja magát érezni?

Így vásároljunk nagy dézsás növényeket, hogy később is szépek legyenek!

2023. szeptember 6. 06:40

A dézsás növényeknek teljesen más igényei vannak, mint egy kertben, a beültetett növényeknek. Így ha dézsában is tartanánk növényt, netán már meglévő hatalmas nagy növényt vásárolunk, akkor vannak trükkök, hogy sokáig igazán szép lehessen a növényünk.

Mire ügyeljünk a szobanövények átültetésénél?

2024. január 26. 04:37

Mire ügyeljek a szobanövények átültetésénél, milyen „szabályokat” hasznos betartani? Számos új növényem van, ezek tavaszi átültetését tervezem.

Így ültetjük át a szobanövényeket tavasszal

2023. március 6. 05:36

Miért pont tavasszal van az átültetés ideális ideje, ha szobanövényekről beszélünk? És hogyan ültessük őket?