Zöldség

Miért gyengül a rebarbara? Itt a megoldás!

Agrofórum Online

A rebarbara (Rheum rhabarbarum) a kora tavaszi kertek egyik legkorábbi és leglátványosabb zöldségféléje, ám csak akkor hoz évről évre vastag, ízletes szárakat, ha időnként megújítjuk a tövét. A legjobb alkalom erre a kora ősz, amikor a növény már pihenőre készül, de a talaj még elég meleg a gyökeresedéshez. Az átültetés nemcsak a tápanyag-utánpótlást segíti, hanem a szaporításra is remek lehetőséget kínál.

A következőkben bemutatjuk, mikor, hogyan és hová érdemes a rebarbarát átültetni, hogy a következő szezonban ismét erőteljes, egészséges tövekkel és bőséges terméssel hálálja meg a gondoskodást.

Mikor kell átültetni a rebarbarát?

A rebarbara igazi „nagyétkű” növény, vagyis a környezetéből rengeteg tápanyagot von el. Emiatt 6-8 évente ajánlott új helyre költöztetni, különben a szárak elvékonyodnak, a terméshozam pedig fokozatosan csökken.

A legideálisabb időpont az átültetésre a kora ősz (szeptember-október), amikor a levelek már sárgulnak, és a növény föld feletti része visszahúzódik. Az őszi ültetés előnye, hogy a talaj még meleg, a gyökerek pedig tél előtt megkezdhetik a regenerálódást. Tavasszal így már erőteljesen indulhatnak meg a hajtások.

A megfelelő hely kiválasztása

A rebarbara a napos, szélvédett és tápanyagban gazdag helyeket kedveli. Félárnyékban is megél, de a hozam gyengébb lesz. A legjobb, ha a talaj mélyrétegű, jó vízáteresztő, és enyhén savanyú kémhatású (pH 6-6,5).

A pangó víz és a kötött, levegőtlen talaj a gyökérrothadás legfőbb okozói, ezért érdemes egy kis kavicsréteget tenni az ültetőgödör aljára a jobb drénhatás érdekében. Fontos szabály, hogy legalább öt évig ne ültessünk rebarbarát ugyanarra a helyre, mert a kórokozók és a tápanyaghiány miatt a növény gyengén fejlődne!

Hogyan zajlik az átültetés és tőosztás?

Az átültetést mindig a levelek visszavágásával kezdjük, szárrészeket 5-10 cm-re a talaj felett metsszük vissza! Ezután a tövet nagy földlabdával ássuk ki, hogy minél több gyökér megmaradjon!

A tőosztásnál éles ásóval vagy késsel dolgozzunk, hogy a vágási felületek simák legyenek, így gyorsabban gyógyulnak! Egy-egy új tődarab legalább egy, de inkább két rügyet tartalmazzon, és körülbelül 1 kg tömegű legyen! A frissen vágott részeket ültetés előtt hagyjuk 1-2 órán át szikkadni, így kisebb az esélye a rothadásnak!

A rebarbara a környezetéből rengeteg tápanyagot von el

Az új helyen a gödör legyen kétszer akkora, mint a gyökérlabda, a talajt érett komposzttal vagy marhatrágyával dúsítsuk! Az ültetésnél ügyeljünk, hogy a rügyek éppen csak földdel legyenek fedve, mert a túl mélyre kerülő tő könnyen elrothad!

Az ültetést követően a talajt kézzel tömörítsük, majd alakítsunk ki öntözőperemet, hogy a víz ne folyjon el! Az első hónapokban a rendszeres öntözés és a talajtakarás (mulcs) különösen fontos, mert ez segíti a gyökeresedést és megakadályozza a kiszáradást.

Gondozás az átültetés után

Az átültetett rebarbarának legalább egy vegetációs időre van szüksége, hogy megerősödjön. Ezért az első évben ne szedjünk le szárakat, hanem hagyjuk, hogy a növény elegendő levélfelületet fejlesszen!

A következő év tavaszán a tő újra teljes erővel hajt ki. Tavasszal szerves trágyával vagy komposzttal érdemes indítani a szezont, és szükség esetén káliumban gazdag tápoldattal segíthetjük a szárfejlődést.

A rebarbara egészséges növekedéséhez elengedhetetlen a gyommentes környezet és a jó talajszerkezet fenntartása. A növény meghálálja a gondoskodást: akár 10-15 évig is produktív maradhat, ha rendszeresen megújítjuk és jól tápláljuk.

Hasznos tudnivalók a rebarbaráról

A rebarbara magas oxálsavtartalma miatt nyersen nem javasolt a fogyasztása, de megfőzve, lekvárban, szörpben vagy süteményben igazi tavaszi különlegesség. A szedési időszak általában áprilistól június 24-ig tart – ezután az oxálsav mennyisége megnő, ami már az egészségre is kedvezőtlen lehet. A későbbi szedésre is alkalmas új fajták, mint például a ‘Livingstone’, lehetővé teszik, hogy a rebarbaraszezon akár őszig is kitolódjon.

Képek: Pixabay.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A fokhagyma termesztése és helyes betakarítása

2025. november 7. 16:10

A fokhagyma termesztése néhol már több ezer évre nyúlik vissza a történelemben. Hazánkban és a legtöbb európai országban azonban ez csak néhány évszázados múltat jelent.

Vajon tényleg teleltethető a paradicsom?

2025. november 6. 11:10

Megmenthető a paradicsom a hideg hónapokra? Mutatjuk, mikor és hogyan érdemes kísérletezni a teleltetéssel.

A zeller betakarítása: mikor, mit és hogyan érdemes szedni?

2025. október 31. 11:10

Akár gumójáért, akár száráért termesztjük, a zeller bőséges termést ad, ha tudjuk, mikor és hogyan érdemes szedni.

Hobbiból vállalkozás - chili termesztése a kezdetektől

2025. október 30. 04:51

Oravecz Kristóf századosnál jártunk, aki chili termesztésével és paprikaszósz készítéssel foglalkozik. Hogyan lett a hobbiból vállalkozás?

Zöldség Videó

Miért sárgul a jukka a szobában?

2022. november 14. 05:37

A jukka esetében kevesen tudják, hogy a Yucca elephantipes és Y. aloifolia is téli pihenőre vágyik. Ilyenkor teleltetni 5-10 Celsius-fok között kellene fényes helyen.

Át kell ültetni a kaktuszokat? Mikor és hogyan?

2022. április 12. 07:37

Az a feltevés, hogy a kaktuszok igénytelen növények, aligha van igényük arra, hogy ápolják őket tévesnek bizonyul. Nevelésük során pár dologra nem árt odafigyelni, többek között időnként átültetni őket.

Miként kezeljem az elszürkült és megrágott levelű leandert?

2023. november 11. 04:37

Az idén ajándékba kapott leandertő levelei nagyon furcsák, szürkés színűek, és valami rágja is. Mit tudok vele tenni, ha meg akarom menteni? Hogyan kezeljem?

Miért lankadnak az Aloe vera levelei?

2023. február 15. 04:36

Aloe verámat nyáron a szabadban, télen a lakásban tartom. Levelei most kissé lankadtnak tűnnek, mi lehet a probléma?