A 4 éves szilvafám alsó ágai elkezdtek elszáradni. A múlt hónapban már két ágat tőben le kellett vágni, mára újabb két ág levelei kezdtek elfonnyadni. Mi a teendő a probléma megoldásához?
Aki válaszol:
Dr. Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos
Kedves Kérdező!
A küldött képen a fa alsó fás részeinek felkopaszodását, azok hajtásvégeinek lankadását látom tünetként. A fás részek elhalását, azok kopaszodását több tényező is kiválthatja, mely akár az elégtelen víz- és tápanyag-ellátással, de fényhiánnyal is összefüggésben lehet.
A talajban élő kártevők, főként a pajorok, gyökereken való táplálkozása sem kizárható, hiszen fiatal fa lévén, fejletlenebb gyökereinek roncsolódása gyors lankadás formájában tud megmutatkozni. A talaj kártevőmentességéről a fa körüli rész óvatos felásásával, majd átvizsgálásával győződhetünk meg. A szilvafa, csonthéjas gyümölcsfaj lévén, sajnos ugyancsak tud fertőződni azon kórokozókkal, melyek a kajszinál ismeretes gutaütést is okozzák, így ezen kórokozók jelenléte sem kizárható a tünetek alapján.
A fa részleges elhalását és teljes pusztulását a leukosztómás elhalás, a pszeudomonászos fertőzés, a verticilium kórokozója, de fitoplazmás betegség is kiválthatja. A leukosztóma esetben, az elhalások mellett tünetként figyelhető meg a törzsön és az ágakon kialakuló, enyhén besüppedő, ovális foltok megjelenése, melyet gyakran kísér mézgafolyás egyaránt. A pesudomonászos fertőzés esetében elsőként a levelek halványodása, majd lankadása, végezetül pedig elszáradása következik be, az ágrészeken pedig rákos sebek kialakulása és mézgafolyás ugyancsak látható a betegség kialakulása nyomán. Gyors lefolyású lankadást és hervadást tud okozni a verticilium jelenléte is a fákon. A fitoplazmás betegség főként a japán szilva jelentős betegsége, tipikus tünetei viszont kevésbé szembetűnők.
Védekezés lehetősége a kórokozók ellen
A fent említett betegségek ellen kialakulásuk után már védekezni nem tudunk, így egyetlen lehetőségünk, ha kialakulásukat megelőzzük. Kiemelt szerepet kap a vásárolt facsemeték egészsége, fontos, hogy azokat megbízható helyről vásároljuk meg. A fákat elegendő vízmennyiséggel, de tápanyagokkal is fontos ellátni, illetve a növényvédelmi teendőkre is ajánlatos rendszeresen odafigyelni. Emellett a metszés időpontja nemcsak a kajszi esetében, hanem csonthéjas gyümölcsfaj lévén a szilvánál is mérvadó. A nyugalmi időszakban ugyanis kerülni kell a fákon kialakuló sebzéseket, hiszen ezeken keresztül több kórokozó is fertőzheti szilvafáinkat. A metszést a rügypattanáshoz legközelebbi időszakban kell végezni, ekkor a kórokozók fertőzésétől már kevésbé kell tartani.
Kiemelt kép: Pixabay