Honnan tudhatom, hogy megérett a sárga-, illetve a görögdinnye?

Agrofórum Online

A sárga- és a görögdinnye is szépen növöget már a kertünkben, honnan tudhatom, hogy megérett a gyümölcs?

Aki válaszol:
Dr. Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

A sárgadinnye érettségének meghatározásával némileg egyszerűbb dolgunk van, mint a görögdinnye esetében. A sárgadinnye termései kisebb mértékben utóérnek, így kisebb mértékű korai szüretelésük során sem válnak fogyaszthatatlanná. Szüretelésére hazánkban általában a növények ültetési idejétől függően júliustól szeptemberig kerül sor. A sárgadinnye érettségének egyik jele, hogy a bibe körüli részen kissé puhulni kezd, emellett pedig a szárát a növényről könnyen le is lehet választani. Fontos, hogy a kellően érett termésnek ilyenkor már kialakul kellemes édes illata is.

A görögdinnye termésérésének időszaka hozzávetőleg egy hónapig tart, vagyis a termékenyülést követően, a környezeti tényezőktől függően kb. 30 nap szükséges a szedési érettségének eléréséhez. Fő szedési időszaka, a sárgadinnyéhez hasonlóan, az ültetés és a fajta függvényében, július elejétől általában szeptemberig tart. A görögdinnye érettségének meghatározása nem egyszerű, de annál fontosabb feladat, hiszen leszedése után utóérése már nem következik be, így akár ízetlen is maradhat a korán szedett termésünk. Nagyüzemi körülmények között, akár több termés leszedésével és kóstolásával is lehet dönteni érettség tekintetében, viszont kiskertben egy-két darab fejlődő termésnél jobb ezzel kapcsolatban biztosra menni.

Külső tulajdonságok szerint, szemrevételezés alapján, akárcsak a vásárlás során, kertünkben is megpróbálkozhatunk megállapítani a termések kellő érettségét. Az optimális érettséget jelzi, ha a termés melletti kacs elszárad, kocsánya barnulni és száradni kezd, a terméshéj sötétedik és fényesebb lesz. Emellett a dinnyét a talajról felemelve hasi részének sárga színezete is érettségéről árulkodik, de a hajnali harmat lecsapódása is nagyobb mértékben jelentkezik az érett termések felületén. A dinnye ütögetéséből származó kongó hanggal a nagy víztartalmú, vagyis túlérett terméseket tudjuk kiválogatni, melynek leginkább a vásárlás során van nagyobb jelentősége.

Bármely dinnyefaj szüretéről is legyen szó, érdemes a leszedett terméseket mihamarabb behűteni, hiszen ezzel őrizhető meg és tartható fenn legtovább fogyaszthatóságuk.

Kiemelt kép: Pixabay

Aranyat értek a fiatal tehetség dinnyével foglalkozó kutatásai

2019. július 4. 04:36

A Pro Scientia Aranyérem Odaítélő Bizottság nemrégiben tartott ülését követően nyilvánosságra hozták az idei XXXIV. OTDK versenysorozat kapcsán kitüntetésben részesülők névsorát.

Már görögdinnye-termelésben is a kínaiak a világelsők

2021. február 23. 09:15

A globális görögdinnye-termelői listán Kína vezet, méghozzá a második helyezetthez képest egy nagyságrenddel nagyobb adattal. Törökország a második listán, a harmadik pedig India. A magyarországi termés 188 ezer tonnát tett ki.

Megalakult a kamara dinnye munkacsoportja

2019. május 9. 06:47

2018-ban a görögdinnyét 4844 hektáron termeltek, a betakarított mennyiség 158 655 tonna volt.

A görögdinnye-fogyasztás egészségügyi előnyei

2024. július 11. 11:40

A görögdinnye rengeteg vizet és tápanyagot, ugyanakkor nagyon kevés kalóriát tartalmaz, és rendkívül frissítő hatású.