Házikert

7 jó tanács a forró nyári napokra: hogyan segítsünk a muskátliknak a nagy hőségben

Agrofórum Online

A muskátlik jobban bírják a nyári hőhullámokat, mint a többi balkonvirág. Cikkünkből megtudhatja, miért van ez így, és hogyan könnyítheti meg a muskátlik életét az erkélyeken és teraszokon a nyár legforróbb napjain.

Ami korábban rendkívülinek tűnt, ma egyre inkább a megszokottá válik: az elviselhetetlenül forró nyári napok, amelyeken a járda szinte izzani látszik. Az ilyen időszakok ma már nem csak napokig, hanem hetekig tartanak. Nemcsak az emberek szenvednek a rekkenő hőségben, a természet is megküzd a szélsőséges hőmérséklettel.

A muskátlik szeretik a napot és a hőséget – ez annak is köszönhető, hogy a nyár nagyköveteinek is nevezett szépséges virágok Dél-Afrikából származnak. A muskátlik tartós károsodás nélkül elviselik az átmeneti szárazságot, mivel száruk és húsos leveleik képesek elraktározni a vizet.

A muskátlik, amelyek az erkélyeket és teraszokat tavasztól őszig mesés és kevés gondozást igénylő virágtengerré változtatják, még mindig magukban hordozzák ezt a dél-afrikai örökséget. Ugyanakkor virágzás szempontjából nagy teljesítményre nemesítették őket.

Ez a nagy teljesítmény pedig egy dolgot igényel: vizet. Így aztán a legmelegebb hónapokban a muskátliknak több vízre van szükségük, mint az átlagos nyári napokon, hogy a legszebb pompájukban tündökölhessenek. Lássuk, milyen szabályokat kell betartanunk ahhoz, hogy ebben a segítségükre legyünk!

1. Időben kell öntözni

A muskátlinak vízre van szüksége a virágzáshoz és a növekedéshez. Ezért fontos, hogy a talaja mindig elég nedves legyen. Ha a komposztot frissnek és hűvösnek érezzük, nincs szükség öntözésre. Ha azonban száraz és meleg, érdemes az öntözőkannáért nyúlni. Ha a föld már fellazult a cserép peremétől, akkor mindig locsolnunk kell.

2. Reggel vagy este

Reggel vagy este, amikor a nap alacsonyan áll az égen, kevesebb víz párolog el öntözéskor, mint a déli órákban. A muskátli jobban tudja hasznosítani a vizet, ha ilyen napszakokban kapja.

3. Közvetlenül a gyökerekhez

A legjobb, ha az öntözőkanna csövét közvetlenül a növények közé, nagyon közel a talajhoz tartjuk, így a víz oda jut, ahol szükség van rá.

4. Egy nagy pohárnyi víz

Az öntözés célja a talaj átnedvesítése kell, hogy legyen. Ezt úgy érhetjük el, hogy öntözésenként a cserép térfogatának körülbelül tíz százalékát adjuk hozzá a vízhez. Ez azt jelenti, hogy egy 80 cm hosszú balkonláda körülbelül 2,5 litert nyel el. Egyszerűbben számítva: egy nagy pohár vizet kell minden egyes növényre számítani. A felesleges víznek azonban le kell tudnia folyni.

5. Jó minőségű talaj

A virágföld minősége nagyban befolyásolja, hogy mennyi víz áll a muskátlik rendelkezésére. A jó komposzt, miután megöntözik, a saját súlyának többszörösét tartja meg, és a durva és finom pórusok kiegyensúlyozott arányának köszönhetően szerkezetileg mégis stabil marad. A jó minőségű komposzt tehát jót tesz a gyökereknek.

6. A trágyázás trükkje

Mivel a forróság idején a párolgás sebessége nagy, jobb, ha hetente kétszer trágyázunk, a folyékony műtrágyát két részre osztva ahelyett, hogy egyszerre juttatnánk ki a teljes mennyiséget. Folyékony műtrágyát sosem szabad a kiszáradt talajra önteni, mert az a gyökerek károsodásához vezethet.

7. Kevesebb öntözés

Csökkenthetjük az öntözés mennyiségét, ha napernyőt/napvitorlát/takaróvásznat teszünk a növények fölé, vagy árnyékosabb helyre helyezzük át őket. A világos színű ültetőedények kevésbé melegednek fel, mint a sötétek, a mázas agyagcserepek pedig kevesebb nedvességet párologtatnak el, mint a máz nélküliek.

Mit tesz a hőség a növényekkel?

A forró napokon és a trópusi éjszakákon a párolgás mennyisége megnövekszik. A talaj és a növény is elpárologtatja a vizet. Ha a talaj túl száraz, az anyagcserefolyamatok  lelassulnak – a növények a kelleténél gyengébben virágoznak és nőnek.

Ha túl sokáig marad száraz a talaj, a növények az elraktározott vízhez nyúlnak. A raktáraik azonban idővel kimerülnek, és ennek következtében csökken a belső sejtnyomás. Ha ez a plazmolízisnek nevezett állapot túl sokáig tart, már nem lehet visszafordítani, a növény elpusztul. Ez rendkívül ritkán fordul elő a muskátliknál, mert húsos szárukban és leveleikben rengeteg vizet tárolnak.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Milyen káros anyagoktól véd meg minket az anyósnyelv?

2024. október 17. 12:40

Az anyósnyelv az alacsony páratartalmat és a hűvös helyeket kedveli, mindemellett nagyon szívós, hálás szobanövény.

Hogyan érzékelnek a növények?

2024. október 17. 05:40

A növények esetében is sokfelé hallani és használjuk mi magunk is ezt a fogalmat, hogy a növények is éreznek. De mit is éreznek valójában?

Fűszernövények télen: ezt tegyük, hogy tavasszal újra hajtsanak!

2024. október 16. 11:40

A nyár folyamán jó néhány cserép fűszernövény összegyűjtésére volt lehetőség. Megmutatjuk, milyen igényeik vannak, hogy túléljék a telet.

Mikor indul a „hivatalos” madáretetési szezon?

2024. október 16. 08:40

A madáretetők felállítására a szakemberek azt javasolják, hogy októberben kerüljön sor, amikor általában már szűkösebbé válnak a táplálékforrások.

Támogatják a hosszú távú élőállat-szállításokra vonatkozó magyar intézkedéseket

2019. július 16. 13:04

Magyarország június 21-től tavalyhoz hasonlóan ismét megtiltotta a hosszú távú, Magyarországról Törökországba tartó kérődzőállat-szállítmányok indítását a megfelelő klímaberendezéssel nem rendelkező járművek esetén.

Miért virágzik nyár végén a körtefa?

2022. szeptember 14. 04:36

Az elmúlt hetekben körtefánkon virágok jelentek meg. Láttam a környékünkön olyan, főleg fiatal fákat, melyek levetették leveleiket is. Mi okozhatja ezt a szokatlan idejű virágzást?

Hőségben fontos a védőital és a több pihenőidő

2018. július 27. 06:10

Figyelni kell a munkavállalók cseréjére is, hogy felváltva, rövid ideig tartózkodjanak a tűző napon, illetve, hogy 11-15 óra között lehetőség szerint hűvösebb, árnyékos helyen dolgozzanak.

Délelőtt 10-kor abba kell hagyni a szőlő szedését Franciaországban

2023. augusztus 26. 11:10

A szőlőszedőket arra kérték, hogy hajnali 3 és 4 óra között kezdjenek a területeken, és 10 órakor álljanak meg, hogy elkerüljék a hőséget.