Melyik betegség okoz foltokat a paradicsom levelén?

Agrofórum Online

Kis fóliaházunkban paradicsomot is nevelünk. Levelein eddig még nem látott foltok jelentek meg, igen sok. Milyen betegség ez, a kép alapján meghatározható? Hogyan lehet ellene védekezni?

Aki válaszol:
Dr. Némethy Zsuzsanna, ny. egyetemi adjunktus

Kedves Kérdező!

Szép felvételt küldött, ami alapján teljes bizonyossággal meghatározható a betegség, melynek neve: paradicsom kladospóriumos betegsége (kórokozó gomba neve: Cladosporium fulvum, újabban Passalora fulva névvel jelölik).

A betegség bár leírások szerint hajtatott paradicsomok betegsége, az elmúlt években szabadföldön is előfordult, több esetről tudok, családunk kertjében magam is megtaláltam szabadban nevelt paradicsom növényeken. A hajtatásra nemesített paradicsomfajtákat a gomba elleni rezisztenciára nemesítik – több-kevesebb sikerrel -, ezzel próbálják az ellene való rendszeres permetezéseket kiváltani.

Paradicsom kladospóriumos foltossága
Paradicsom kladospóriumos foltossága (fotó: a kérdező felvétele)

A gomba elsősorban a leveleket fertőzi meg, és azokon nehezen jellemezhető foltokat okoz. A foltok a levelek színén kezdetben sárgák vagy zöldek, szabálytalan alakúak, elmosódott szélűek, néhány mm nagyságúak. A foltokban a levelek hátoldalán rozsdabarna színű bársonyos felületű gombabevonat növekedik, a foltok alakja erek által határolt, szegletes. A felsorolt jellegzetes tulajdonságairól biztosan meghatározható. A foltos levelek később elhalnak, elszáradnak. Ritkán, de a virágzatot és a fiatal bogyókat a csészeleveleknél vagy a bibepont körül is megfertőzheti.

A gomba szaporodásának a 20 °C körüli hőmérséklet és a magas, 70-80%-os páratartalom kedvező, ilyen nevelési, tartási körülményeket kerülni érdemes. Nyáron a termesztőberendezésben megfelelő erősségű árnyékolással és szellőztetéssel lehet csak a kívánt feltételeket biztosítani.

Paradicsom kladospóriumos foltossága levél hátoldalán
Paradicsom kladospóriumos foltossága levél hátoldalán (fotó: a kérdező felvétele)

A paradicsomnövények közötti légáramlást, a lombozat szellőzését biztosítani kell, szabadban és fólia alatti termesztésénél is. A fertőzött leveleken, hajtásokon a talajra lehullva a kórokozó élve, fertőzőképes állapotban hónapokig fennmarad. A gomba szaporítóképletei megtapadnak a termesztőberendezés vázszerkezetén, fóliákon, üvegen, a termesztési ciklus befejezése után a berendezést is fertőtleníteni szükséges. Fertőzött paradicsomból kinyert magvakkal is terjed a gomba, ezért fertőzött növényről soha ne szedjünk magot. Védekezés alapja a foltos levelek levétele a növényről, azokat gondosan, zsákban gyűjtse össze, azzal együtt kerüljön a háztartási szemétbe! Komposztra semmiképpen ne tegye! A kórokozó konídiumai légáramlással, vízcseppekkel is terjednek.

Kémiai védekezés eredményessége gyakran kétséges, ezért különösen jelentős a kladospórium rezisztens fajta választása, a gombának nem kedvező termesztési feltételek biztosítása, a hajtatóberendezés letermés utáni fertőtlenítése. Jelenleg az azoxistrobin hatóanyagú gombaölő szerek (Amistar) engedélyezettek ellene. A tiokarbamát csoportba tartozó kontakt fungicidek is hatásosak, közülük már csak a Polyram DF van forgalomban, azt is érdemes használni. Bizonyos irodalmi adatok a réz hatóanyagú szereket is ajánlják.

Kiemelt kép: Pixabay

A paradicsomvész miatt pusztulhatott ki a paradicsom a kertben?

2024. augusztus 4. 10:10

Miért pusztult ki a paradicsom a kertemben? Lehet, hogy a paradicsomvész miatt?

Földkeverék-újdonság a zöldségnövények számára!

2019. május 27. 12:41

A hazánkban nagy múlttal rendelkező Florasca Környezetgazdálkodási Kft. földkeverő üzeme új terméket tervezett, melyben már közeg-víztartóképességet befolyásoló adalékanyag is van. Az így létrehozott földkeverék két új termékének neve: Florasca EverGreen zöldségföld és Florasca EverGreen virágföld.

Mitől lyukas a paradicsom?

2018. szeptember 17. 09:27

F. Géza kérdése: Folyton növő paradicsom növényeim tetején a fiatal zöld terméseken és az érőfélben levőkön is 2-4 mm-es, szabályos kör alakú, mély lyukakat találtam. A szomszédom szerint meztelencsiga okozza. Más nem idézhet elő ilyen kárt a paradicsomnál?

Van, ahol kedvezően hat az éghajlatváltozás a paradicsom termesztésére

2023. október 6. 14:10

„Télen a talajt méteres hótakaró fedi. Nyáron és ősszel azonban dúsan terem rajta a napsütésben érő paradicsom. Nincs finomabb egy olyan paradicsomnál, amelynek gyökerei a termékeny, szabad földből táplálkoztak, és amelynek leveleit lágyan ringatja a hegyek felől fújó szellő” – jelentette ki Antoine Daccache, akinek a paradicsomföldjei 1500 magasan fekszenek a Libanoni-hegységben.