Növénytermesztés
Növénytermesztés

A növények szárazságtűrésében fontos szerepet játszó géneket fedeztek fel

A növények szárazságtűrésében fontos szerepet játszó géneket fedeztek fel

Agrofórum Online

Az elmúlt évtized során egy kutatócsoport tagjai a növénygyökerek molekuláris atlaszának létrehozására törekedtek annak megállapítása érdekében, hogy a szárazság és egyéb környezeti stressz észlelése mely gyökérrégióban kezdődik. Így bukkantak rá azokra a génekre, amelyek valószínűleg bevethetők a növények szárazságtűrő-képességének fokozása érdekében.

Az elmúlt évtized során a Kaliforniai Egyetem kutatócsoportjának tagjai a növénygyökerek molekuláris atlaszának létrehozására törekedtek annak megállapítása érdekében, hogy a szárazság és egyéb környezeti stressz észlelése mely gyökérrégióban kezdődik. Így bukkantak rá azokra a génekre, amelyek valószínűleg bevethetők a növények szárazságtűrő-képességének fokozása érdekében.

A paradicsomgyökér bizonyos sejtjeiből kinyert genetikai információk nagyban hozzájárulnak a gyökérfunkciók mélyebb ismeretéhez. A gyökerek külső felületén termelődő lignin és szuberin képződéséért felelős gének kulcsfontosságú szerepet játszanak a növények vízmegtartásában.

A szuberin vastag réteggel veszi körül a sejteket, amelyek így nem veszítenek vizet hosszabb csapadékhiány idején sem. A paradicsom és a rizs is tartalmazza a gyökereiben a vegyületet, mely az almatermés külső sejtjeinek felületén is megtalálható: függetlenül az elhelyezkedésétől minden esetben a vízveszteséget akadályozó funkciója van. (A lignin is szigetelő, valamint a sejtek mechanikai támasztásában játszik szerepet.)

Julia Bailey-Serres, az UC Riverside genetikus professzora szerint a szuberin és a lignin a növények természetes „aszályvédelmi” rendszerének részét képezik. Most, hogy azonosították azokat a géneket, amelyek a specifikus sejtrétegben a vegyületek kódolásáért felelősek, a génekben rejlő potenciál kiaknázásra kerülhet, különösen a növényi szárazságtűrés fokozásának jelenkori súlya miatt.

A kutatás kiterjedt továbbá a gyökerek merisztéma-régiójának vizsgálatára is. Az itt képződő sejtek meglepő hasonlatosságot mutatnak a paradicsom, Iúdfű, valamint rizs esetében is. A merisztémasejtek ismerete hozzájárulhat hatékonyabb gyökérrendszerek kialakításához.

A termesztők számára általában a növény föld feletti része szolgáltat információkat annak állapotáról. Nehezebb azonban a gyökérzet fejlettségének, mint a termelés sikerességét jelentősen meghatározó tényezőnek az ismerete. A növények merisztémájának módosításával kedvezőbb tulajdonságokat biztosító növényfajták alakíthatók ki.

Jóllehet a kutatás során csupán három növényfaj segítségével publikált adatokat a kutatócsoport, tagjai reménykednek a felfedezés kiterjeszthetőségében:

A paradicsomot és a rizst több mint 125 millió éves evolúció választja el egymástól, ennek ellenére továbbra is látunk hasonlóságot a legfontosabb jellemzőket meghatározó gének esetében. „- mondta Bailey-Serres. „Valószínűleg ezek a párhuzamosságok igazak más növényfajok esetében is.”

Forrás:

https://www.ucdavis.edu/news/discovery-increases-likelihood-growing-food-despite-drought

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A szántás rohamléptekkel szorul vissza, de vannak olyan térségek, ahol az eke kiszoríthatatlannak tűnik

2024. június 10. 07:10

Évről évre egyre kevesebb német gazdálkodó alkalmaz szántást a földjein, de az államok között óriási eltérések mutatkoznak.

Keresőkutyák találhatják meg az invazív, mérgező növényeket

2024. június 7. 09:10

Izgalmas kísérletben vizsgálják, hogy a kutyák megtalálják-e a termés minőségét veszélyeztető, mérgező gyomnövényeket a szántóföldi kultúrákban.

Sikeresen termesztik a felére csökkentett tenyészidejű rizst

2024. június 6. 14:40

Bár a rizs tenyészideje 120-150 nap, egy új fajta esetében ez az időszak alig a felére zsugorodott – amit üvegházban már termesztenek is.

8 tipp szilázsbálák fóliacsomagolására

2024. június 6. 07:10

A szilázsbálákat védő vékony fólia a kiváló minőségű takarmány hosszú távú megőrzésének biztosítéka. Mire figyeljünk a használatakor?

Az üvegházi zöldségtermés 6 százalékkal elmarad a tavalyitól Németországban

2024. március 19. 10:10

Németországban 2023-ban az üvegházi zöldségtermés 6 százalékkal csökkent az előző évhez képest, összesen 10 900 tonnára. A paradicsomot kisebb területen termesztették, míg az uborkatermesztés megduplázódott a teljes üvegházi területen.

Cáfolták az üzbég paradicsomban lévő veszélyes vírusról szóló híreket

2023. május 24. 14:35

A Karantén- és Növényvédelmi Ügynökség cáfolta az üzbegisztáni paradicsomban előforduló veszélyes vírusról szóló híreket. Az ellenőrizetlen adatok a Telegram több hírcsatornáján is megjelentek, a hír az egyik kazah tévécsatorna hírblokkjának beszámolóján alapult.

Mitől barnul, rothad meg a paradicsom alja?

2022. július 6. 04:36

Szeretném megtudni, hogy miért barnul, rothad meg a paradicsom alsó része?

Paradicsomszkennelő kerülhet forgalomba Hollandiában

2019. augusztus 4. 14:33

A jövőben a gépet fel lehet használni a betegség jeleinek azonosítására is, mivel észleli a foltosodást a növények levelein és a termésen.