Növénytermesztés

A növények szárazságtűrésében fontos szerepet játszó géneket fedeztek fel

Agrofórum Online

Az elmúlt évtized során egy kutatócsoport tagjai a növénygyökerek molekuláris atlaszának létrehozására törekedtek annak megállapítása érdekében, hogy a szárazság és egyéb környezeti stressz észlelése mely gyökérrégióban kezdődik. Így bukkantak rá azokra a génekre, amelyek valószínűleg bevethetők a növények szárazságtűrő-képességének fokozása érdekében.

Az elmúlt évtized során a Kaliforniai Egyetem kutatócsoportjának tagjai a növénygyökerek molekuláris atlaszának létrehozására törekedtek annak megállapítása érdekében, hogy a szárazság és egyéb környezeti stressz észlelése mely gyökérrégióban kezdődik. Így bukkantak rá azokra a génekre, amelyek valószínűleg bevethetők a növények szárazságtűrő-képességének fokozása érdekében.

A paradicsomgyökér bizonyos sejtjeiből kinyert genetikai információk nagyban hozzájárulnak a gyökérfunkciók mélyebb ismeretéhez. A gyökerek külső felületén termelődő lignin és szuberin képződéséért felelős gének kulcsfontosságú szerepet játszanak a növények vízmegtartásában.

A szuberin vastag réteggel veszi körül a sejteket, amelyek így nem veszítenek vizet hosszabb csapadékhiány idején sem. A paradicsom és a rizs is tartalmazza a gyökereiben a vegyületet, mely az almatermés külső sejtjeinek felületén is megtalálható: függetlenül az elhelyezkedésétől minden esetben a vízveszteséget akadályozó funkciója van. (A lignin is szigetelő, valamint a sejtek mechanikai támasztásában játszik szerepet.)

Julia Bailey-Serres, az UC Riverside genetikus professzora szerint a szuberin és a lignin a növények természetes „aszályvédelmi” rendszerének részét képezik. Most, hogy azonosították azokat a géneket, amelyek a specifikus sejtrétegben a vegyületek kódolásáért felelősek, a génekben rejlő potenciál kiaknázásra kerülhet, különösen a növényi szárazságtűrés fokozásának jelenkori súlya miatt.

A kutatás kiterjedt továbbá a gyökerek merisztéma-régiójának vizsgálatára is. Az itt képződő sejtek meglepő hasonlatosságot mutatnak a paradicsom, Iúdfű, valamint rizs esetében is. A merisztémasejtek ismerete hozzájárulhat hatékonyabb gyökérrendszerek kialakításához.

A termesztők számára általában a növény föld feletti része szolgáltat információkat annak állapotáról. Nehezebb azonban a gyökérzet fejlettségének, mint a termelés sikerességét jelentősen meghatározó tényezőnek az ismerete. A növények merisztémájának módosításával kedvezőbb tulajdonságokat biztosító növényfajták alakíthatók ki.

Jóllehet a kutatás során csupán három növényfaj segítségével publikált adatokat a kutatócsoport, tagjai reménykednek a felfedezés kiterjeszthetőségében:

A paradicsomot és a rizst több mint 125 millió éves evolúció választja el egymástól, ennek ellenére továbbra is látunk hasonlóságot a legfontosabb jellemzőket meghatározó gének esetében. „- mondta Bailey-Serres. „Valószínűleg ezek a párhuzamosságok igazak más növényfajok esetében is.”

Forrás:

https://www.ucdavis.edu/news/discovery-increases-likelihood-growing-food-despite-drought

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A cirok gyomirtásának kihívásai + videó

2025. június 27. 16:10

A cirok növényvédelmi kihívásainak zömét a gyommentesítés képezi. Soron következő videónkban ezt a témakört járjuk körbe - A tábla széléről.

Változik a szabályozás: átláthatóbb vízhasználat a cél

2025. június 20. 14:10

2025 júniusától új rendelet szabályozza a mezőgazdasági kutak engedélyezését, de a háztartási kutak többségét továbbra sem érinti a változás.

Szója, ami „beszél”: érzékelők figyelik az egészségét

2025. június 15. 13:10

Szenzorokkal „megszólal” a szója: amerikai kutatók olyan eszközöket fejlesztettek, melyek a növények állapotát közvetlenül mérik.

Burgonya fókuszban – jövőépítés nemzetközi szemlélettel

2025. június 4. 16:10

A burgonya világnapjához kapcsolódó szakmai konferencián hazai és európai szakértők vitatták meg a termesztés, kereskedelem és fogyasztás aktuális kihívásait és lehetőségeit.

Kutatás és fejlesztés a jövő biológiai növényvédelméért

2018. május 15. 08:23

A mediterrán országokban mára a hajtatott paprikában 100 %-os a biológiai növényvédelem aránya, paradicsomban is már 70 %. Vajon mi lehet a biológiai növényvédelem sikerének titka?

Miért száradnak, sárgulnak a paradicsom levelei a balkonon?

2023. augusztus 24. 04:40

Az egyik balkonládában a paradicsomom levelei hirtelen elkezdtek elszáradni, sárgás-barnás foltok jelentek meg rajtuk. Sok levél fonákján apró, sötétbarna pöttyök vannak. A terméseknek (egyelőre) semmi bajuk. Fényképet csatolok.

Már a paradicsomot is drónok porozzák be

2024. április 15. 12:40

A Two Wellsben található Perfection Fresh farm drónokat integrál a paradicsomtermesztési folyamatokba ellenőrzött üvegházi körülmények között. A kísérlet célja az, hogy megoldást találjanak a paradicsomtermesztés kritikus szempontjának számító beporzás kihívásaira.

Zöldség-palántanevelés és buktatói (I.)

2019. október 21. 04:36

Az elvetett mag csírázáshoz, majd a kikelt növény jó fejlődéséhez, egyidejűleg több környezeti tényező optimális jelenléte szükséges. Ami még bonyolultabbá teszi a termesztést, hogy a palánta fejlődése során a környezeti igénye jelentősen változik.