Milyen kártevő rág lyukakat a füge levelébe?

Agrofórum Online

Milyen kártevő rág lyukakat a füge levelébe? Hogyan védekezzek ellene?

Aki válaszol:
Dr. Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

A füge-levélmoly kártétele hazánkban általánosnak tekinthető, hiszen már jó pár éve megtalálható faj Magyarországon. Eredetileg Dél-Európában előforduló kártevő, mely már hazánkba is sajnos behurcolt fajnak tekinthető. Sikeres betelepedését a nyári nagy meleg, illetve a tél enyhe időjárása is elősegítette. A kártételt a hernyó okozza, mely világos színű testéről, a rajta található sötét szemölcsökről és kb. 2 cm-es hosszúságáról ismerhető fel. Lepkéje viszonylag kisebb méretű, vöröses-barnás szárnyú, enyhe sárgás bemosással, két fehér csíkkal. Évente két nemzedéke fejlődik ki, rajzásuk áprilisban kezdődik meg, amikor tojásaikat már el is helyezik a füge leveleire.

A tojásrakás csomókban történik, a belőlük kelő lárvák kb. május közepén kezdik el táplálkozásukat, vagyis a levelek hámozgatását, majd lyuggatását. Fejlődésükkel párhuzamosan egyre többet fogyasztanak a hernyók, majd pedig a levelekben vagy ágcsomókon fehér szövedéket készítenek magunknak, ahol bebábozódnak. Jelentős lombkártevők lehetnek, hiszen súlyos levélveszteséget is okozhatnak, mely a növény kondíciójának gyengüléséhez is vezethet. A rágásnyomok mellett a leveleken fekete szemcsék, vagyis ürülékük is jelzi a jelenlétüket. A bábokból kb. június végén repülnek ki a lepkék, majd a hernyóik július végétől egészen októberig találhatók meg a leveleken. Kifejlett egyedeik telelése védett helyen történik.

A fent leírtakból jól látható, hogy a növényeken május közepétől jelenhetnek meg a lárvák, majd pedig nyár közepétől egészen októberig számíthatunk a kártételre. A kezdeti károsítást, valamint felszaporodásukat a hernyók kézzel való összegyűjtésével is megakadályozhatjuk, de ez csak alacsony egyedszám és kisebb fügebokor esetében valósítható meg. Megoldás lehet a hernyós levelek leszedegetése és megsemmisítése egyaránt. Nagyobb növényeknél, erős fertőzésnél csak a kémiai védekezés adhat megoldást. A füge esetében permetezésre engedélyezett készítmények nincsenek, viszont a NeemAzal környezetkímélő hatóanyaga fás szárú dísznövények esetében rendelkezik engedéllyel és jó hatékonysággal alkalmazható a rágó és szívó kártevők elleni védelemben.

Kiemelt kép: Pixabay

Mi károsítja a már megérett fügét?

2020. július 30. 13:26

Mi károsítja a már megérett fügét?

Hogyan téliesítsük a fügét? Szükséges-e a takarása?

2020. november 8. 14:16

A füge mediterrán vidékről származik, ezért sajnos -15 foknál alacsonyabb hőmérséklet hatására már könnyen elfagyhat.

Támogatnák a kivi- és a fügetermesztést

2018. október 15. 05:17

A tervek szerint már a 2019-re vonatkozó támogatáskérelmek beadásakor jelezhetik igényüket a gazdálkodók a kivi- és a fügetermesztésre.

Levélrozsda támadta meg a füge levelét?

2022. július 22. 04:36

Fiatal (kapott) fügebokron nagyon szép termés ígérkezik, de megjelent a leveleken a füge levélrozsda. Mivel permetezhetem?