Hogyan gondozzuk a kertbe ültetett bazsalikomot?

Agrofórum Online

Hogyan kell gondozni a kertbe ültetett bazsalikomot? Mikor vágjuk le? Mi legyen a virágaival?

Aki válaszol:
Dr. Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

A bazsalikom egy kedvelt egynyári fűszernövényünk, melyet nemcsak a lakásban, így cserépben, hanem kertünkbe kiültetve is nevelhetünk a nyár folyamán. Érdemes a növényből tavasszal palántát vásárolni, vagy akár az általunk magról nevelt kis növényt kiültetni május közepén. Szaporítása állandó helyre vetéssel is történhet, ennek optimális ideje április végére, május elejére tehető, hiszen magjainak csírázása csak magasabb hőmérsékleten megy végbe. A magról vetett növények esetében azonban számítanunk kell arra, hogy csak később adnak szedhető leveleket számunkra.

A bazsalikom kedveli a meleg és napos fekvést, így lehetőség szerint ilyen helyet keressünk számára kertünkben. Melegigényessége miatt a gyorsan melegedő, jó vízgazdálkodású, középkötött, homok- vagy vályogos homoktalajok tekinthetők termesztése szempontjából a legalkalmasabbnak. A növény kb. 40-60 cm-es magasságra nő meg, melyen sűrűn állnak fényes felületű, tojás alakú, sötétzöld színű, kellemes illatú levelei. Virágzatai általában fehér színűek, álfüzérben, a hajtások végein állnak.

A magvetésnél fontos ápolási feladatnak tekinthető a kelés elősegítése öntözéssel, valamint a túl sűrű vetés esetében történő egyelés is. A növények tőtávolsága legalább 30 cm-es legyen növekedési erélyük miatt. Az öntözés mellett az állományt, akárcsak cserépben való nevelésnél, érdemes az öntözéssel egymenetben tápanyagokkal is ellátni kétheti rendszerességgel. A növény gondozásának részét képezi a gyomok irtása, a talaj kapálással való lazítása és a rendszeres öntözés egyaránt.

A növényről a már éppen megjelent bimbókat is el kell távolítani, ennek lekésése esetében a füzérvirágzatot egyben eltávolítani. Ez fontos feladatnak tekinthető, hiszen így érhető el, hogy a növényt állandó vegetációban tartsuk, ne öregedjen el, és levelei egész nyáron szedhetők legyenek. A levelek közül mindig a nagyobb méretűeket és puhábbakat szedjük le. A leveleket akár frissen is felhasználhatjuk, de szárítás után is tárolhatók, valamint le is fagyaszthatók.

Kiemelt kép: Pixabay

Hogyan takarítsuk be a friss fűszernövényeket ősszel, hogy egész télen használhassuk őket?

2022. szeptember 3. 06:36

Tanulja meg, hogyan takarítsa be a friss fűszernövényeit ősszel, hogy egész télen felhasználhassa őket a konyhában, sütéshez-főzéshez, tinktúrákhoz, gyógyteákhoz, és sok minden máshoz.

Gyömbér vagy gyömbérgyökér? Nem ugyanaz!

2023. október 9. 05:40

A gyömbért nagyjából mindenki ismeri, hiszen a legtöbb zöldségesnél, élelmiszerboltban kapható. Na, de mi is az a gyömbérgyökér?

Fehér árvacsalánból zöld kenyér

2022. április 22. 06:35

A fehér árvacsalán friss leveleiből fűszert is készíthetünk.

Még június végén is vethető zöldségek

2023. június 28. 05:36

Ebben a cikkben összeszedtem pár növényt, amit még nyáron is ráérünk vetni.