Házikert

Hogyan éljék túl szobanövényeink a légkondicionálót?

Agrofórum Online

Mialatt a nyári kánikula tart, a légkondicionálók biztosítják számunkra a felfrissülés kényelmét és a hőmérséklet szabályozását. Ennek hatása azonban nem mindig kedvező a szobanövényeink számára.

Az ilyen jellegű kényelmi eszközök használata mellett érdemes tisztában lennünk növényeink igényeivel, mivel a légkondicionálók jelentősen befolyásolhatják az életkörülményeiket. A növényeknek általában specifikus fény-, hőmérsékleti és páratartalmi igényei vannak, amelyek közvetlen hatással vannak a fejlődésükre és egészségükre.

A léghűtő berendezések működtetése alapvetően csökkenti a levegő páratartalmát és hűti a levegőt, ami nem mindig ideális a növények számára, kifejezetten akkor, ha nem igazán kedveli a száraz levegőt. Ezért is fontos, hogy mi is megfelelően reagáljunk ezekre a változásokra, és szükség esetén jó megoldásokat alkalmazzunk a növényeink optimális életkörülményeinek fenntartása érdekében.

A csökkentett páratartalom száraz levegőhöz vezethet, amely különösen nem kedvez a közkedvelt növényházi növények számára, hiszen ezek kifejezetten a párásabb levegőhöz vannak szokva.

A megfelelő páratartalom fenntartása érdekében fontos lehet a permetezés vagy víz közeli elhelyezés. A nyári időszakban érdemes megfontolnunk az ilyen növények fürdőszobába helyezését, ami kifejezetten kedvező lehet számukra.

A hűtött levegő segíthet elkerülni a túlmelegedést, de figyelnünk kell arra is, hogy a növények ne legyenek közvetlen huzatban vagy akár a klíma kifúvó része közelében, amelyre különösen fontos odafigyelni érzékenyebb növények tartása esetében, mint a citrusfélék.

Így ismerhetjük fel a problémát

Ha a hőmérséklet és más környezeti feltételek megváltoztak, a növényeink könnyen vegetációs állapotba léphetnek, vagyis lassabban fejlődhetnek, vagy akár teljesen leállhat fejlődésük.

Emellett a száraz levegő miatt a por és más káros anyagok könnyebben terjedhetnek, rakódhatnak le a növények levelein, ezek pedig gátolják a fotoszintézisben és más anyagcsere-folyamatokban.

Megoldás mindkét fél számára

Az első és talán legfontosabb lépés a megfelelő növény választása a klimatizált helyiségekbe, amelyek kifejezetten jól bírják a szárazabb levegőt. Egyes páfrányfélék és filodendronok például tökéletes választásként szolgálnak az ilyen helyiségekbe, hiszen jelentősen javítják a levegő páratartalmát.

A meglévő párakedvelő növényeink esetében sem kell kétségbe esnünk, hiszen szerencsére van néhány megoldás az ideális mikroklíma kialakítására. Először is érdemes megfontolnunk a mozgatás gondolatát, vagyis keressünk olyan helyet a lakásban, ahol kevésbé éri a klíma vagy a huzat az adott növényt, és ha szükséges, időnként helyezzük a lakás különböző pontjaira.

Kertészeti boltok polcain széles választásban megtalálhatóak a permetezéshez szükséges spray-palackok, amelyek segítségével a növények leveleit finom vízpermettel kezelhetjük. Ez megnöveli a páratartalmat a növény körül, segítve a leveleket a kiszáradás elleni védelemben. Ezt érdemes reggelente vagy kora délután végezni, hogy a víz még időben elpárologhasson, mielőtt lecsapódna.

Mindenképpen figyeljük folyamatosan növényeinket és reagáljunk időben az esetleges „szárazsági” jelekre. Amennyiben a levelek elkezdenek sárgulni, vagy fonnyadni, törékennyé válnak, az gyakran a száraz levegő jele.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Milyen káros anyagoktól véd meg minket az anyósnyelv?

2024. október 17. 12:40

Az anyósnyelv az alacsony páratartalmat és a hűvös helyeket kedveli, mindemellett nagyon szívós, hálás szobanövény.

Hogyan érzékelnek a növények?

2024. október 17. 05:40

A növények esetében is sokfelé hallani és használjuk mi magunk is ezt a fogalmat, hogy a növények is éreznek. De mit is éreznek valójában?

Fűszernövények télen: ezt tegyük, hogy tavasszal újra hajtsanak!

2024. október 16. 11:40

A nyár folyamán jó néhány cserép fűszernövény összegyűjtésére volt lehetőség. Megmutatjuk, milyen igényeik vannak, hogy túléljék a telet.

Mikor indul a „hivatalos” madáretetési szezon?

2024. október 16. 08:40

A madáretetők felállítására a szakemberek azt javasolják, hogy októberben kerüljön sor, amikor általában már szűkösebbé válnak a táplálékforrások.

Klíma utólagosan beszerelhető még a régi MTZ traktorokba is

2023. július 10. 14:46

Hőségriadót rendelt el az országos tiszti főorvos hétfőtől Magyarországon, amely egyelőre szerdáig lesz érvényben. Ne legyenek illúzióink, az extrém nyári hőség hazánkban is egyre gyakoribb vendég lesz, amire érdemes felkészülniük a mezőgazdaságban dolgozóknak is.

Vidéken a hőség is elviselhetetlenebb, 8-10 házból csak egy légkondicionált

2024. július 26. 08:10

Egyre többen gondolnak a légkondikra szükségszerűségként, nem luxusként. De hogy áll Magyarország klímakészülékekkel? Használják-e már vidéken is?

Kellemetlen az autó vagy a traktor légkondicionálójának szaga? Itt a megoldás!

2017. június 27. 17:11

Az antibakteriális Verylube belső légtér- és szellőztetőrendszer-tisztító semlegesíti a kellemetlen szagokat, fertőtleníti a belső teret, a szellőző és a légkondícionáló rendszert.