Talajművelés és vetés gyorsan, precízen, hatékonyan – Väderstad szántóföldi bemutató

Agrofórum Online

A svéd Väderstad magyarországi képviselete 1998 óta minden évben megtartja szántóföldi gyakorlati bemutatóját. Olyan hagyomány ez, amit nem lehet megszakítani, a gazdák pedig – a kiemelkedő részvételből következtetve – maguk is várják ezeket a találkozási lehetőségeket.

Idén a zalai Dióskál, a tolnai Gerjen, valamint (hogy Kelet-Magyarország se maradjon ki a sorból) Hajdúböszörmény adott otthont a rendezvénysorozatnak. Az időzítés ezúttal is tökéletesen sikerült, hiszen július utolsó hetében már lementek az aratások, a repce alapművelések viszont még nem kezdődtek el, így a termelők időt szakíthattak a gyakorlati gépbemutatókra.

A Väderstad célja az, hogy mindig az adott időszaknak megfelelő technológiákat mutassa be az érdeklődőknek. Az állógépes bemutatón a gabona- és szemenkénti vetőgépekre helyezték a hangsúlyt.

Rapid gabonavetőgép
Rapid gabonavetőgép

Mozgógépes bemutatón szerepelt a Carrier rövidtárcsa család számos tagja, így az eredeti verzió mellett a továbbfejlesztett Carrier XT, és a nagyobb (510 vagy 610 mm átmérőjű) tárcsalapokkal rendelkező Carrier XL család egyik modellje.

Carrier XT rövidtárcsa
Carrier XT rövidtárcsa

A kultivátorok terén is folyamatosan bővül a paletta, tavaly mutatták be a Cultus HD munkagépet, amely 3 és 5,25 méter közötti munkaszélességben érhető el. A nagy vonóerőt biztosító traktorok mögé és kötött talajviszonyok esetében is tudnak tehát ajánlani immár függesztett kivitelű nehéz szántóföldi kultivátorokat. A TopDown kultivátor sem maradhatott otthon, az éppen 20 éve bemutatott munkagép 3–7 méteres változatokban érhető el, és akár 40 cm mélységben is képes dolgozni.

TopDown kultivátor
TopDown kultivátor

A Väderstad kiállította az Extract V sorközművelő kultivátorát is, amely új területet képvisel a kínálatában. Széles spektrumon mozogva képes a 75 cm-es kapás sortávtól kiindulva a legkisebb, 22,5 cm-es sortávban történő munkavégzésre egyaránt.

Extract V sorközművelő kultivátor
Extract V sorközművelő kultivátor

A rendezvényen jelen volt a hazai talajok elismert szakembere, Dr. Birkás Márta professzor asszony, akitől a gazdák megtudhatták, milyen talajművelési módszerekkel védekezhetnek az időjárási szélsőségek káros hatásai ellen.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Repcefénybogár piretroid-rezisztencia mérés

2018. február 27. 10:59

A piretroidok gyakori használatával ellenállóvá válhatnak a tavaszi kártevők, így a repcefénybogár is. A rezisztencia mérés módszerét a videóban tekintheti meg.

Mi lesz veled, növényvédelem? - A szakma jövőjéről kérdeztük a Növényorvosi Napon megjelenteket

2019. december 6. 17:52

November közepén rendezték meg a 2019-es Növényorvosi Napot a gödöllői Szent István Egyetem aulájában, ahol arra voltunk kíváncsiak, mit gondolnak a szakemberek a növényvédelem jövőjéről, a szakma kihívásairól.

Szálastakarmányozás, tárolás? A Gravetti Kft. mindenre megoldást kínál

05:10

Szálastakarmányozás, tárolás? A Gravetti Kft. mindenre megoldást kínál

2023. december 6. 14:10

Akár a szálastakarmányozás gépeiről, akár a tárolás eszközeiről beszélünk, a Gravetti Kft. kiváló lehetőségeket szolgáltat mindkét szegmensben. Idén az Agritechnica kiállításon is talákozhattunk a forgalmazóval a Richell standján, ahol Shelterall típusú tárolósátrakkal ismerkedhettek meg az érdeklődők, valamint az ELHO gépgyártó partner esetében is körbejárhattuk a kiállított gépeket.

Hardi Percek IV. rész - TurboFiller vegyszer-bekeverő rendszer

2018. november 16. 09:09

A HARDI TurboFiller vegyszerbekeverő segítségével könnyen és gyorsan keverhető be a permetté, ezáltal a gépkezelő a legnagyobb biztonságot élvezi a veszélyes anyagokkal végzett művelet közben. A vegyszerbekeverőben található tartálymosó pedig lehetőséget nyújt a göngyölegek gyors, hatékony tisztítására és a növényvédő szerek minden cseppjének hasznosítására.

A korszerű borászatoknál elengedhetetlen a gépi szüret - (Bock, Koch és Garamvári Szőlőbirtok)

2022. november 11. 13:24

Három borvidék... három borászat... egybevágó vélemények.

Ősgabonák nyomában - Kalászos kísérletek biogazdálkodóknak

2022. november 16. 15:26

Ha kalászos fajtaválasztásról van szó, akkor nincsenek könnyű helyzetben az ökológiai gazdálkodók. A legtöbb, hazánkban is elérhető árpát, búzát ugyanis többségében konvencionális termelésre nemesítették, szelektálták.

Precíziós öntözéstől a kukorica csepegtetéséig - A KITE öntözési szolgáltatásai, megoldásai

2022. november 7. 13:37

Hatalmas érdeklődés mellett, Nagy István agrárminiszter jelenlétében tartotta meg öntözési szakmai napján szeptember végén a KITE Zrt. Nádudvaron a 2022-es aszályos nyár után több száz gazdálkodó volt kíváncsi arra, hogy milyen megoldásokkal lehet enyhíteni a klímaváltozás okozta károkat.