Támad a szklerotínia a napraforgóban

Agrofórum Online

Tárkány mellett jártunk, szklerotíniát találtunk - mi a teendő? Hertelendy Péter növényorvos válaszolt az Agrofórumnak. A szklerotínia levelekről induló aszkospórás fertőzésének tünetein túl tányér és szártüneteket is megfigyelhettünk. A növényvédős nem volt rest: a fertőzést sikerült elkapni egy jól időzített boszkalidos permetezés segítségével.

A Sclerotinia sclerotiorum, szklerotínia, vagyis a napraforgó fehérpenészes szár- és tányérrothadását előidéző kórokozó gomba két módon fertőzhet. Az egyik út, amikor a gomba micélium útján támad a talajból: ez esetben a biológiai készítmények jöhetnek szóba. Jó hatásfokú antagonista, esetleg hiperparazita szervezeteket tartalmazó készítmények állnak rendelkezésre. Ugyanakkor ezek kezelése nagyfokú odafigyelést igényel, lévén élő szervezetekről van szó.

A másik, aszkospórás eredetű fertőzés. A gomba sötét körülmények között úgynevezett apotéciumot fejleszt, azon aszkuszok képződnek, melyekből nagyobb csapadékmennyiség hatására tízezrével szabadulnak ki az aszkospórák, és amennyiben ezek növényi felületet érnek, elindítják a fertőzést…

További részletek a videóban!

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Így olvadt össze a DuPont és a Dow - Porfólió Farm bemutató Dombóváron

2018. október 8. 06:08

2019 júniusában lesz önálló, tőzsdén forgalmazott vállalat, de a DuPont és a Dow egyesülésével létrejött Corteva Agriscience™ Magyarországon is bemutatkozott. A Dombóváron tartott Porfólió Farm rendezvényen több száz gazdálkodó előtt mutatták be az új céget, és annak legújabb termékeit.

Még mindig csak beszélünk a precíziós gazdálkodásról

2020. március 30. 10:31

Nincs más választás, csak az előre menekülés, a fejlesztés, a precíziós gazdálkodás gyakorlati bevezetése a gazdaságokba.

"Nagy becőszám, 4,3 tonnás üzemi átlag" - Kiváló tapasztalatok az UMBERTO KWS repcével! (Zanat)

03:47

"Nagy becőszám, 4,3 tonnás üzemi átlag" - Kiváló tapasztalatok az UMBERTO KWS repcével! (Zanat)

2019. július 18. 10:49

Bosits Tamás édesanyjával mintegy 420 hektáron folytat szántóföldi növénytermesztést. A hagyományos kultúrák mellett olajtökkel és a cukorrépával is foglalkoznak. Őszi káposztarepcét 2006-ban vetettek először a Szombathely környéki földjeiken, a növény azóta a vetésforgó szerves részét képezi.

BOBCAT Bemutatónapok

2020. január 15. 09:44

A 2019-es Bobcat Bemutatónapokon több mint 700 ügyfél és kereskedő vett részt az EMEA-régió minden részéből, ahol a már meglévő termékpaletta az új fejlesztésekkel együtt került bemutatásra. Ez a meghívotti létszám az eddigi legtöbb a rendezvény történetében, akik azért jöttek, hogy megragadják a lehetőséget, hogy munkakörülmények között próbálhassák ki a Bobcat rakodók, minikotrógépek, teleszkópos rakodók és szerelékek teljes választékát.

Mesterhármas a Lemkentől - A tárcsa, a kultivátor és az eke Mezőfalván

2019. június 12. 07:40

A május végén megrendezett NAK Szántóföldi Napokon és AgrárgépShow-n a gazdálkodók a Lemken több munkagépével is megismerkedhettek, méghozzá gyakorlati körülmények között.

Heroikus küzdelemmel védik a vadászok a házi sertések állományát - FeHoVa 2020 gazdálkodó szemmel

2020. február 19. 16:46

Számos mezőgazdasági kérdést is érintett a 2020-as FeHoVa - Fegyver, Horgászat és Vadászat Nemzetközi Kiállítás, amelyek közül messze kiemelkedett az afrikai sertéspestis ügye. A Kárpát-medence vadászainak legnagyobb találkozóján Dr. Nagy István agrárminiszter például köszönetet mondott a vaddisznók gyérítésében résztvevőknek.

Permetezés a kukorica kártevői ellen

2020. augusztus 17. 20:46

A növényvédelemre az aratási szezon csúcsidejében is összpontosítani kell, a kukoricamoly és a gyapottok-bagolylepke ugyanis nem vár arra hogy a kombájnok leálljanak. A Szerencsi Mezőgazdasági Zrt.-nél éppen ezért július első napjaiban is rovarcsapdával figyelik a kártevők populációit. A gazdaságban 1500 hektáron termesztenek siló és szemes kukoricát, amit az állatok takarmányozása mellett humán felhasználásra is értékesítenek. A toxinmentesség éppen ezért rendkívül fontos, a gombabetegségek megelőzésében pedig az egyik kiemelt feladat a rovarkártételek minimalizálisa.