Hogyan ápoljuk nyáron a szamócát?

Agrofórum Online

A nyári időszakban milyen ápolási munkák merülhetnek fel a szamóca termesztése során házikerti viszonyok között? Válaszukat előre is köszönöm!

Aki válaszol:
Dr. Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Érdeklődő!

A szamóca nyári ápolása az öntözés és tápanyag-utánpótlás mellett, növényvédelmi vonatkozásban is fontosnak tekinthető. Nem mindegy azonban, hogy szamócánk még mindig terem, vagyis folyton termő, vagy terméseinek érése már befejeződött. Az egyszer termő szamóca esetében bevált szokásnak tekinthető a lomb eltávolítása a szüret végeztével. A lombozat eltávolításának számos pozitív hatása van, hiszen serkenti az új levelek képződését, elősegíti a rügydifferenciálódás kedvezőbb alakulását és a következő évi termésmennyiség növekedését egyaránt. A lombozat eltávolításának jótékony hatásai viszont csak akkor érvényesülnek, ha azt még a nyár közepéig elvégezzük. A nyár végén, július második fele után végzett lombeltávolítás ugyanis a termés mennyiségére és a növény fejlődésére is már negatívan hat.

A folyton termő szamócák esetében természetesen az összes levél eltávolítása nem lehetséges az állandó terméshozás miatt. A betegség tüneteit mutató, öregedő levelek levágása viszont jó megoldás lehet a levélfoltosságok elterjedésének megelőzésére. A beteg levelek mellett a képződő indák levágásával is hozzájárulunk a növény egészségének megőrzéséhez.

A levélfoltosságok elleni kémiai védelem az állandó betakarítás miatt nem tekinthető egyszerű feladatnak, viszont súlyos fertőzés esetében a három napos élelmezés-egészségügyi várakozási idővel rendelkező Signum WG kiskertben is alkalmazható. Emellett a vegetációs időszak végén is ajánlatos permetezést végezni, a többi gyümölcsfajhoz hasonlóan lemosó kezelést végrehajtani, réztartalmú készítménnyel az áttelelő kórokozók képleteit csökkenteni.

A szamóca rendszeres öntözése fontos feladat, hiszen gyökerei sekélyen helyezkednek el, így a forróságban a növények akár ki is száradhatnak. A folyamatosan termő fajták emellett kifejezetten nagy tápanyag-igénnyel is rendelkeznek, csak így tudják fenntartani növekedésüket, állandó termésképzésüket. Sok esetben találkozunk az ősz folyamán olyan tövekkel, melyek pusztulásnak indulnak, ennek hátterében sokszor a növények elégtelen víz- és tápanyag-ellátása áll, amely kis odafigyeléssel, gondozással megelőzhető.  

Kiemelt kép: Pixabay

Miért vannak habos csomók a szamócán?

2021. április 24. 07:37

Fólia alagútban nevelt szamócáimon furcsa valamik jelentek meg. Habos, áttetsző, puha csomók vannak a levelek szárán és a virágokon. Csatoltam egy képet is, mert nehéz leírni. Mik ezek, kell-e védekezni ellene?

UV-lámpákkal a szamóca kártevői ellen?

2022. december 30. 08:28

A takácsatka nagy károkat képes okozni a szamóca ültetvényekben. Erre jelenthet ígéretes megoldást egy formabontó módszer!

Szamóca: palántázási tippek magaságyáshoz

2021. április 26. 13:17

A szabadföldben nevelt szamócák lassan virágba borulnak, viszont sok indán keresztül lehet zsúfolásig telt már a magaságyásunk. Mit lehet ilyenkor tenni?

Az eper egészségügyi előnyei

2024. április 30. 08:10

Az eper antioxidánsokban és C-vitaminban gazdag, amelyek segítenek csökkenteni a krónikus gyulladásos folyamatokat és az ezzel járó egészségügyi problémákat.