A gyapottok-bagolylepke: a paradicsom réme

Agrofórum Online

A gyapottok-bagolylepke kártétele a soron követlező témakör a ,,Tábla szélén". Ez a kártevő az egyik legmeghatározób rovar a paradicsom vegetációja során, és kései észlelése visszafordíthatatlan károkat okozhat az állományunkban.

Nem vagyunk túl a ,,krízisen” az első nemzedék megjelenésével, és a hernyók hatástalanításával. Ez a migráló lepkefaj 3, gyakran 4 nemzedékkel van jelen, gyakran az összes fejlődési alakja megtalálható növényeinken, a rajzáscsúcsok összemosódnak.

A gyapottok-bagolylepke hernyójának berágása a termésbe (Fotó: Dabis Balázs Silvius)

A gyapottok-bagolylepke lárváját csak igen korán, fejlődésének legfeljebb 7. napjáig van lehetőségünk elcsípni. Ehhez kértünk tanácsot Hertelendy Péter növényorvostól, aki igencsak jártas a paradicsomot érintő problémák terén is.

Ahol nincsen varsás, szexferomont tartalmazó csapda a rajzásmegfigyelés, és a védekezés időpontjának meghatározásához, ott ne szégyeljük bevetni a nagyítót: az ellenség igen apró – legalábbis amíg a bogyón kívüli életét éli, a kezdeti berágások elején.

A fénykerülő gyapottokbagolylepke-lárvák hamar berágnak a termésbe, és ott folytatják fejlődésüket… ekkor már tenni nem sok mindent lehet.

További részletek a videóban!

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Így gazdálkodnak a koronavírus-járvány idején Kalocsán

00:00

Így gazdálkodnak a koronavírus-járvány idején Kalocsán

2020. március 30. 14:55

Egyre komolyabb problémákat okoz a koronavírus-járvány a gazdálkodók számára, mindennél nagyobb kihívásokkal kell szembenézniük, ám a munka nem állhat le a földeken. Így van ez a szántóföldi növénytermesztéssel és tejtermeléssel foglalkozó, kalocsai családi gazdaságnál is, ahol minden erővel az élelmiszer-ellátás zavartalanságán dolgoznak.

Mulcsozó robot, John Deere terepjáró és favágó verseny a vadászok legnagyobb seregszemléjén

03:50

Mulcsozó robot, John Deere terepjáró és favágó verseny a vadászok legnagyobb seregszemléjén

2019. február 16. 06:14

Látványos favágó verseny... terepjárók és vadászpuskák... kapitális trófeák... szebbnél szebb preparátumok... A 2019-es FeHova - Fegyver, Horgászat és Vadászat Nemzetközi Kiállítás ezúttal nagy sikerrel zárult, a HUNGEXPO területén mintegy 55 ezer látogató volt kíváncsi a több mint 270 kiállító ajánlataira, termékeire, és a rengeteg programra, ami négy napos rendezvényt kísérte.

"Vennem kell egy másik pótkocsit" - KWS újdonságok testközelből (Székely)

02:22

"Vennem kell egy másik pótkocsit" - KWS újdonságok testközelből (Székely)

2019. október 2. 08:32

Sebők László Szabolcsban, Székely térségében gazdálkodik mintegy 200 hektáron, aminek kétharmadán kukoricát termeszt.

Milyen mélyre és mikor vessük az őszi kalászosokat? - Isterra fajtabemutató Kaposváron

2022. augusztus 3. 15:42

Cellule, Basilio, Frenetic... Csak néhány rendkívül népszerű búzafajta, ami helyet kapott az ISTERRA Magyarország kaposvári kísérleti parcellájában, ahol június közepén a hagyományos kalászos bemutató mellett egy technológiai tesztsorozattal is várták a termelőket.

Egymillió uborkapalánta a hightech üvegházban

2021. március 7. 08:18

Az elmúlt években telített lett a magyar hajtatott paradicsom piaca hiszen a közelmúltban számos magas légterű, hightech üvegházat adtak át hazánkban. Emiatt aztán a zöldségtermelők új utakat kerestek, és a hajtatott uborka az a növény, amit viszonylag kis átalakítási költség mellett, gazdaságosan lehet nevelni az ilyen fejlett üvegházakban. Ez azt is eredményezte, hogy minden eddiginél nagyobb igény mutatkozik az uborkapalántákra, amit az Árpád-Agrár Zrt. több mint egy éve átadott szegvári palnátanevelő üvegházában is érzékelnek.

Fajtasorból indult, üzemi szintű kukoricahibriddé vált

2020. október 2. 09:31

Az Aranybulla Zrt.-nél 2000 hektáron történik szántóföldi növénytermesztés, amiben hangsúlyos szerepe van a siló-, valamint a szemeskukoricának, hiszen különösen fontos az agrárvállalat 300 szarvasmarhájának kiszolgálása.

A talajszelvény titkai - Mi a különbség a Neosollal támogatott és a kezeletlen kontroll között?

2022. június 15. 10:56

Mi a különbség a Neosol talajkondicionáló készítménnyel már három éve folyamatosan megtámogatott talaj, és a kezeletlen kontroll terület között? A mezőfalvai NAK Szántóföldi Napokon erre adtak választ az Impavidus Zrt. szakemberei a rendezvényre kiásott talajszelvényben.