Hogyan előzzük meg a paradicsom bogyóinak repedését?

Agrofórum Online

Felrepednek a kertemben termesztett paradicsombogyók. Hogyan előzhetem meg ezt a kedvezőtlen jelenséget?

Aki válaszol:
Dr. Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Érdeklődő!

A paradicsom termésrepedése mögött többféle tényező is állhat. A legtöbb esetben viszont, ahogyan a cseresznyénél is, a nem megfelelő vagy egyenetlen vízellátás áll a repedések hátterében. Emellett a nagyon magas hőmérséklet egyaránt kiválthatja a termések felnyílását, de vannak olyan fajták, melyek kifejezetten erre hajlamosnak is mondhatók. Érdemesebb tehát a fajtaválasztás során vastagabb terméshéjjal rendelkező fajtákból választani, a vékonyabb héjjal rendelkezők ugyanis kevésbé állnak ellen a felrepedésnek. Emellett a több rekeszű, nagyobb mérettel rendelkező, befőző paradicsomok is nagyobb mértékben hajlamosak a felrepedésre. Hőmérsékletingadozás általi repedés is bekövetkezhet, de ez leginkább fóliában, üvegházban fordulhat elő, abban az esetben, ha a hőmérsékletingadozás a 10 fokot meghaladja. A termések mellett ekkor a száron és a leveleken is létrejöhetnek apró repedések.

Az egyenetlen vízellátásra, valamint a hirtelen nagy mennyiségű csapadékra, vagy öntözővízre általában a termések reagálnak a legérzékenyebben. A nagyobb méretű paradicsomok főként sugárirányban repednek fel, míg a kisebb bogyókon rendszerint koncentrikus repedések figyelhetők meg. A koncentrikus repedés leginkább a kocsány körüli részen alakul ki, hiszen itt tud a bogyó legkönnyebben felrepedni, főként, akkor ha nagyobb mennyiségű esővíz meg is áll a termések ezen részén. Erre leginkább öntözés hiányában, száraz időszakot követő nagy esőzés után lehet számítani, akár még a zöld, éretlen bogyók esetében is. A sugárirányú repedés a kocsánytól indul és a bogyón halad végig függőlegesen a bibepont irányába. Az ilyen jellegű repedés a túléret, valamint túlöntözött termésekre jellemző. Az érés előrehaladtával a termésrepedési hajlam egyre jobban fokozódik.

A repedéseket sajnos orvosolni már nem lehet, továbbá a sebeken gyakran másodlagos kórokozók, kártevők is megjelenhetnek, ezért fontos, hogy a kialakulást megelőzzük. A fajtaválasztás mellett az egyenletes vízellátással már sokat tehetünk a megelőzés érdekében. Emellett a tápanyagok harmonikus ellátásával, főként a kalcium, kálium és a bór kellő mennyiségben történő adagolásával is megelőző jelleggel védekezhetünk.

Kiemelt kép: Pixabay

Hajtatott paradicsom rossz termékenyülésének okai és megszüntetése II. - Megoldások

2020. január 15. 04:37

Napjainkban a korszerű, talaj nélküli és konténeres paradicsomhajtatás során tapasztalt kiemelkedő terméseredmények (50-70 kg/négyzetméter) elképzelhetetlenek valamilyen megtermékenyítést elősegítő eljárás hiányában.

Magyarországra is megérkezett a díjnyertes, sötétlila paradicsom

2021. május 11. 15:30

Megkezdődött hazánkban is a többszörösen díjnyertes YOOMTM paradicsom termesztése és forgalmazása. A következő hónapokban mintegy 300 ezer csomag kerül a különleges színű csemegéből a fogyasztók asztalára.

Jelentősen esett a spanyol paradicsom ára 2018-ban

2019. március 5. 14:02

Spanyolország elégedett lehet fő európai piacaira irányuló exportjával. A Németországba irányuló szállítmányok értéke 3 százalékkal, a Franciaországba és az Egyesült Királyságba szállított árué pedig 5, illetve 3 százalékkal nőtt.

Az ország minden pontjára eljutnak az ÖMKi tájfajta paradicsompalántái

2023. május 4. 10:27

Már elérhetőek a Lidl Magyarország üzlethálózatában az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet magyar tájfajta, öko paradicsompalántái.