Mi legyen a zölden leszedett paradicsommal?

Mi legyen a zölden leszedett paradicsommal?

Agrofórum Online

Mi legyen a zölden leszedett paradicsommal? Beérhet még?

Aki válaszol:
Dr. Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

A paradicsom azon kevés zöldségfajok egyike, amelyek a betakarítás után is tovább érhetnek. Ideális esetben a paradicsomot nem szabad addig betakarítani, amíg teljesen meg nem érik, nem alakult ki terméseik fajtára jellemző színezete. Nem kell terméseiknek feltétlenül pirosnak lennie, hiszen vannak például sárga, zöld vagy narancssárga paradicsomfajták is.

Bizonyos esetekben azonban nem lehet megvárni, amíg a paradicsom teljesen beérik, ez főként a szezon végén, ősszel fordulhat elő, amikor már csökken a hőmérséklet és a napsütéses órák száma, így ezek beérése természetes körülmények között már nem megy végbe. Ezeket, lehetőleg a fagyok beállta előtt le kell szedni és zárt térbe kell helyezni. A fagyok előtt leszedett termések nem repednek ki, mint ahogy az a száraz időszak utáni heves esőzéseknél gyakran előfordul, hanem azok egészségesek maradnak. Az egészséges és ép paradicsom időben történő betakarítása is fontos, megelőzve ezzel felrepedését és azokon a főként nyirkos időben terjedő gombás betegségek kialakulását.

Az éréshez a sértetlen, éretlenül szüretelt paradicsomot dobozba egymás mellé, szellősen helyezzük, majd ezt tegyük melegebb körülmények közé. Az ideális hőmérséklet a paradicsom bogyóinak éréséhez 18-20 Celsius-fok, de ettől tarthatók alacsonyabb hőmérsékleti viszonyok között is, ahol lassabban végbemenő érésük várható. Amennyiben gyorsan szeretnénk paradicsomainkat beérlelni, elhelyezhető mellettük akár egy alma is, mely etiléntermelése miatt segíti annak megérését. A legjobb az, ha minden nap ellenőrizzük a paradicsomok állapotát, és kiválogatjuk azokat, melyek romlásnak indultak, így előzve meg összes termésünk elrothadását.

A zöld paradicsomok egyenként való leszedegetése helyett azt a módszert is választhatjuk, hogy a növény éretlen terméseit tartó hajtásait vágjuk le, azokat pedig fellógatva tároljuk, melyekről később közvetlenül az érett paradicsomok leszüretelhetők. Arra azonban mindenképp számítanunk kell, hogy az utóérett termések íze nem lesz olyan, mintha a szabadban, kerti körülmények között érett volna meg.

Betakarítási kockázatokat hoz a meleg időjárás

2020. június 5. 08:03

A kukorica kurzusának jót tett, hogy a koronavírus-járvány utáni helyzetben várhatóan emelkedik az üzemanyagok és így a kukoricából előállított etanol iráni igény is.

Az árvíz miatt került veszélybe az olasz gyümölcsök betakarítása

2023. május 27. 09:50

A halálos áldozatokkal is járó áradások Észak-Olaszországban tönkre teszik a gyümölcstermést az ország egyik leggazdagabb mezőgazdasági régiójában – közölte a Coldiretti mezőgazdasági lobbi.

Csalódást keltő egyelőre a betakarított árpa, ennél többet vártak Békésben

2023. július 5. 16:00

Nőtt az őszi árpa vetésterülete tavalyhoz képest Békésben, és a termésátlag is jobb lett, de mégsem elégedettek a helyi gazdák, mert ennél nagyobb hozamot vártak.

Miért kell a kombájnt átrakó kocsival kiszolgálni? - Mit kínál a Fliegl erre a célra?

2018. június 22. 10:55

A kombájn hasznos idejét, vagyis amikor arat, dolgozik a kasza, az átrakó kocsi használata, a menet közbeni ürítés, a folyamatos elszállítás jelentősen megnöveli.