Mi legyen a zölden leszedett paradicsommal?

Mi legyen a zölden leszedett paradicsommal?

Agrofórum Online

Mi legyen a zölden leszedett paradicsommal? Beérhet még?

Aki válaszol:
Dr. Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

A paradicsom azon kevés zöldségfajok egyike, amelyek a betakarítás után is tovább érhetnek. Ideális esetben a paradicsomot nem szabad addig betakarítani, amíg teljesen meg nem érik, nem alakult ki terméseik fajtára jellemző színezete. Nem kell terméseiknek feltétlenül pirosnak lennie, hiszen vannak például sárga, zöld vagy narancssárga paradicsomfajták is.

Bizonyos esetekben azonban nem lehet megvárni, amíg a paradicsom teljesen beérik, ez főként a szezon végén, ősszel fordulhat elő, amikor már csökken a hőmérséklet és a napsütéses órák száma, így ezek beérése természetes körülmények között már nem megy végbe. Ezeket, lehetőleg a fagyok beállta előtt le kell szedni és zárt térbe kell helyezni. A fagyok előtt leszedett termések nem repednek ki, mint ahogy az a száraz időszak utáni heves esőzéseknél gyakran előfordul, hanem azok egészségesek maradnak. Az egészséges és ép paradicsom időben történő betakarítása is fontos, megelőzve ezzel felrepedését és azokon a főként nyirkos időben terjedő gombás betegségek kialakulását.

Az éréshez a sértetlen, éretlenül szüretelt paradicsomot dobozba egymás mellé, szellősen helyezzük, majd ezt tegyük melegebb körülmények közé. Az ideális hőmérséklet a paradicsom bogyóinak éréséhez 18-20 Celsius-fok, de ettől tarthatók alacsonyabb hőmérsékleti viszonyok között is, ahol lassabban végbemenő érésük várható. Amennyiben gyorsan szeretnénk paradicsomainkat beérlelni, elhelyezhető mellettük akár egy alma is, mely etiléntermelése miatt segíti annak megérését. A legjobb az, ha minden nap ellenőrizzük a paradicsomok állapotát, és kiválogatjuk azokat, melyek romlásnak indultak, így előzve meg összes termésünk elrothadását.

A zöld paradicsomok egyenként való leszedegetése helyett azt a módszert is választhatjuk, hogy a növény éretlen terméseit tartó hajtásait vágjuk le, azokat pedig fellógatva tároljuk, melyekről később közvetlenül az érett paradicsomok leszüretelhetők. Arra azonban mindenképp számítanunk kell, hogy az utóérett termések íze nem lesz olyan, mintha a szabadban, kerti körülmények között érett volna meg.

Új eljárással előre jelezhető, ha tárolás során foltossá válik az alma

2024. május 29. 08:10

Az emberek – el nem ítélhető módon –  nem vásárolnak olyan almát, aminek foltos-barnás a héja. Mit tehetnek ez ellen a termesztők?

Mikor érett a dió és a mogyoró termése?

2022. szeptember 12. 04:38

Mitől függ, hogy mikor szüretelhető a dió és a mogyoró? Mikor tekinthető érettnek az említett növények termése?

Erre különösen figyeljen a rebarbara termesztésénél!

2024. május 25. 12:10

A rebarbarának szüksége van a megmaradt hajtásokra, hogy a következő évben is fotoszintetizálni tudjon és ismét vastag szárakat képezzen.

A francia gabonafélék terméskilátásai az esőzések ellenére sem javulnak

2023. július 3. 10:40

Franciaországban a gabonafélék többségének állapota az ötödik hete romlott a meleg és száraz időszakot megszakító záporok ellenére.