Növénytermesztés
Fizetett tartalom

Kétszer ad, aki gyorsan ad

AGRO.bio Hungary Kft.

El Niño-hatás, aszály, jégverés, hőségriadók. Júniusban aratott kalászosok, hektikus terménypiacok, hatóanyag-kivonások. AÖP-támogatott mikrobiológiai termékek, talajegészség józan ésszel is felmérhető felértékelődése. A szármaradványok irányított bontásával a talajok nitrogén-, foszfor- és káliumtartalmának, valamint mikroelemeinek pótlása. Ismerős, ugye? Mi most egy másik nézőpontra hívjuk fel a figyelmét.

Amikor növényvédő szert vagy műtrágyát keres, a termelők többsége sok szempontot mérlegel: hatóanyag-tartalom, azok koncentrációja, hatásspektrum és hatékonyság, formuláció, felhasználhatóság, kijuttatási lehetőségek, feltételek és korlátozások, keverhetőség, eltarthatóság, a gyártó megbízhatósága, a termék minősége és nyomonkövethetősége, elérhetősége, ára, hektárköltsége, kiszerelése, továbbá a fizetési feltételek, a szállítás gyorsasága stb.

Nos, nincs ez másképpen a mikrobiológiai termékek, ezen belül pedig a szárbontók esetében sem. Mégis sokszor úgy tűnik – talán amiatt, hogy ezen készítmények működésével és használatával kapcsolatban még nincs ugyanannyi felhalmozott ismeret és tapasztalat, mint egy gyomirtó vagy hagyományos műtrágya esetében –, hogy a fontos részletek kevesebb figyelmet kapnak a vásárlási döntés során.

Bontja vagy nem bontja; milyen gyorsan bontja?

Aki próbált már zsíros, olajos foltot hideg vízzel feltakarítani, majd ugyanezt meleg vízzel és mosószerrel vagy zsírbontó oldószerrel, tudni fogja, mire szeretnénk felhívni a figyelmet. Egy szárbontó esetében jogos elvárás, hogy lebontsa a cellulózt.

A kukoricaszár esetében például viszont ez csak a második lépés, ráadásul a könnyebb. Az első lépés az, hogy az alkalmazott termék tartalmazzon olyan baktériumtörzset is, amely az egyébként nehezen és lassan felbomló ligno- és hemicellulóz-szerkezeteket először rövid cellulózdarabokra aprítja.

Mindezt ráadásul hatékonyan ÉS gyorsan, hogy ne évek múlva hasznosuljon tápanyagként, hanem már a táblán következő kultúrnövény számára is elérhetővé váljon.

És ha már a közérthető példáknál tartunk: Ön szerint hogyan könnyebb húst darálni? Ha egy sertéscombot egyben próbálunk átszuszakolni a szerencsétlen darálón, vagy ha előbb kisebb darabokra vágjuk? Fontos részlet tehát, hogy az alkalmazott szárbontó készítmény milyen baktériumtörzseket tartalmaz, azok hogyan működnek és mit várhatunk tőlük – vásárlás előtt érdemes tájékozódni.

Az AGRO.bio Hungary Kft. CELL® gyökér- és szármaradványbontó mikrobiológiai készítményében található Cellvibrio ostraviensis törzs képes a ligno- és a hemicellulóz igen hatékony és egyedülállóan gyors elbontására.

Jelenleg az egyetlen olyan szárbontó termék a piacon, amelyben a szárbontásért felelős Cellvibrio ostraviensis törzs mellett két kísérő baktériumtörzs, a Pseudomonas fluorescens és az Azotobacter vinelandii is megtalálható.

A Pseudomonas fluorescens megakadályozza a nitrogén elillanását a kijuttatott műtrágyából, valamint erős biokontrollhatása miatt csökkenti a kórokozók fertőzési nyomását. Az Azotobacter vinelandii pedig nitrogént köt meg a talajban lévő levegőből és növekedési hormont (auxin) termel, elősegítve ezzel a növény fejlődését. A CELL® használata műtrágya-megtakarítást eredményez, valamint hatékonyabbá teszi a növényvédelmet még a kórokozóknak kedvező időjárási körülmények között is.

Az AGRO.bio CELL® termékét egyedülálló módon, ellenőrzött gyógyszergyártási technológiával, a Kárpát-medencében őshonos baktériumtörzsek használatával, az ISO 9001:2015 minőségirányítási rendszer és az ISO 14001:2015 környezettudatos irányítási rendszer előírásai szerint állítjuk elő.

Felhasználási javaslat

A CELL® cellulózbontót (dózisa 1,0 l/ha, 200–400 l/ha vízmennyiséggel kijuttatva) közvetlenül az egyenletesen apró darabokra felaprított szármaradványokra kell permetezni, majd azonnal a talajba kell dolgozni. Ha BactoFil T-Jettel végezzük a munkát, akkor minimum 60 liter/ha lémennyiséggel dolgozzunk. A talajmunkára legalkalmasabb eszközök a tárcsa, a kultivátor és a grubber, amelyek a hatékony lebontást elősegítve, egyenletesen keverik be a növényi maradványokat a talajba.

Bővebb információkért kattintson rövid tájékoztató videóinkra,

Miért fontos a szármaradványok irányított elbontása?
Szármaradvány-kezelés kijuttatási technológiája
Borbás Marcsi: Tippek komposztáláshoz (Kertem sorozat)

vagy keresse területi szaktanácsadó kollégáinkat, akik készséggel állnak rendelkezésre, akár szakmai segítségre, akár gyors szállításra van szüksége, vagy az aktuális akcióink iránt érdeklődik: https://agrobio.hu/hu/kapcsolat

A kertészkedők kérésére már 2 dl-es és 1 l-es kiszerelésben is kapható az AGRO.bio webáruházában a CELL® készítmény. Rendelje meg online és házhoz szállítjuk: https://webshop.agrobio.hu/spl/702886/KOMPOSZTALAS

Daoda Zoltán
szakmai igazgató
AGRO.bio Hungary Kft.

Különböző talajok eltérő vízellátottságának hatása a kukorica és a szemes cirok kezdeti fejlődésére

2025. április 14. 16:10

A globális éghajlatváltozás következtében az extrémitások és stresszhatások a tenyészidőszak bármely szakaszában megjelenhetnek, megnehezítve ezzel a kukorica sikeres és gazdaságos termesztését.

Az őszi káposztarepce magyarországi termesztéshanyatlása, és ami a háttérben meghúzódik

2025. április 9. 11:10

A repcéhez kötődő magyarországi termesztési hajlandóság hanyatlása egyértelműen a termelésbiztonságot veszélyeztető tényezőkre vezethető vissza.

Innováció és kihívások a szójatermesztésben

2025. március 31. 11:10

A Magyar Szója és Fehérjenövény Egyesület továbbképzésén a szója piaci trendjeiről, a növényvédelemről és a talajmegőrzésről is szó esett.

Gáz nélkül szárítunk - költséghatékony megoldás a termények biztonságos tárolására

2025. március 31. 06:40

A mezőgazdasági terményszárítás hagyományosan fosszilis energiahordozókra támaszkodik, ami magas költségekkel és környezeti terheléssel jár. Azonban a gázköltség teljes kiváltása már lehetséges!

Itt a nyár, a takácsatka-károsítások szezonja

2022. június 20. 10:37

A szántóföldi növénykultúrák közül a kabakosok és a bab, valamint a szója a kedvencei, de sajnos a legnagyobb területen termesztett kukorica és a napraforgó is szerepel a takácsatkák étlapján.

Az esőzések lassítják a vetési munkálatokat

2023. május 6. 07:12

Európában mind a négy kiemelt agrártermék, a malmi búza, a kukorica, a repce és a takarmánybúza kurzusa is pluszban zárt.

A gázár miatt drága a terményszárítás is

2021. november 6. 07:29

Franciaországban a kukorica betakarítása jóval elmaradt a korábban megszokott ütemtől, és a kései betakarítás fejfájást okoz a szárítási költségek megugrásával szembesülő termelőknek.

A pánik most áresést hoz?

2020. február 4. 09:02

A januári búza-áremelkedés megakasztotta a belső keresletet, az export megint nehézségekbe ütközik, „eltűntek” a teherautók, a dunai szállítás sem tud teljes sebességgel haladni, nincs hova.