Terményárak
Terményárak

A szárazság miatt ugrott meg a búza ára

A szárazság miatt ugrott meg a búza ára

Agrofórum Online

Vegyes hangulatban zárult a hét az agrárpiacokon. Chicagóban a búza 3,3 százalékkal, a szójabab pedig 0,6 százalékkal drágult. Közben a kukorica értéke 1 százalékkal, a repcéé pedig 4,3 százalékkal csökkent. Európában enyhe vevői túlsúly alakult ki, a malmi búza 2,6 százalékkal, a kukorica pedig 1,6 százalékkal került többe, ám a repce kurzusa 0,1 százalékkal mérséklődött. A takarmánybúza árszintje is emelkedett a hét utolsó kereskedési napján.

A chicagói búza pénteken jó 3 százalékkal emelkedett, mivel az észak-amerikai tavaszi búza száraz körülményei, valamint az Európában és Oroszországban tapasztalható kedvezőtlen időjárás aggodalmat keltett a globális készletekkel kapcsolatban.

A szójabab határidős ára szintén emelkedett az Egyesült Államokban tapasztalható időjárás kapcsán, míg a kukorica kurzusa alacsonyabban zárt annak hatására, hogy a legutóbbi esőzések felélesztették a terméskilátásokat.

Európában valamivel kedvezőbb volt a piaci hangulat. A malmi búza, a kukorica és a takarmánybúza plusszal, a repce pedig mínusszal zárta a pénteket. Párizsban a szeptemberi határidőre a malmi búza 214,25 euróba került tonnánként, ami 5,5 eurós áremelkedést jelentett. Napközben a 210 és 215 eurós sávban mozgott a kereskedés. Az elmúlt napokhoz képest megélénkült a forgalom, összesen 22 605 kontraktus jött létre. Decemberre viszont jóval több, majdnem kétszer annyi, pontosan 43 156 üzletet kötöttek a parketten. Erre, a későbbi határidőre a 6,25 eurós áremelkedés után 216 euró/tonnás árszint alakult ki, ami mindössze 50 eurócenttel maradt el a napi maximumtól. A kukorica ára is emelkedett, a 3,75 eurós plusz után 246 euró/tonnás árszint alakult ki, ez egyben a napi legmagasabb érték volt. Mindeközben a repce ára csökkent, igaz csak 50 eurócenttel. Ez a nap végére 547,5 euró/tonnás árhoz vezetett, pedig korábban 556,25 eurón is kötöttek üzletet.

Londonban a takarmánybúza tonnánkénti 5,95 angol fontos plusz után 176,85 angol fontba került. Napközben a 172 és a 177 angol fontos sávban mozgott a kurzus.

Kiemelt kép: Pixabay

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Minőségi problémák a globális búzakészletekkel kapcsolatban

2024. július 20. 06:40

Európában a malmi búza, a kukorica és a takarmánybúza kurzusa is pluszban zárt, ám a repce olcsóbb lett.

Olcsóbb a kukorica a nagy kínálati nyomás miatt

2024. július 19. 06:40

Európában a malmi búza stagnált, a kukorica, a repce és a takarmánybúza kurzusa viszont pluszban zárt.

Megállt az orosz búza exportárának csökkenése

2024. július 18. 12:10

Az orosz búza exportárának több mint egy hónapos esése megtorpant. Az eddigi betakarítások alapján az átlagtermés emelkedett.

Drágult a búza a jobb exportértékesítések miatt

2024. július 18. 06:40

Európában a malmi búza, a kukorica és a repce is drágult, ám a takarmánybúza kurzusa mínuszban zárt.

Augusztusban hűvösebb lehet az idő – esnek az árak

2021. július 25. 20:15

Európában jó hangulatban zárult a hét: a malmi búza, a repce és a takarmánybúza drágult, igaz a kukorica viszont vesztett értékéből.

Egyhetes csúcson a kukorica az argentin időjárás miatt

2023. február 22. 06:37

A rosarioi gabonatőzsde pénteken közölte, hogy Argentína kukoricaexportja éves szinten mintegy 40 százalékkal esik vissza március és június között.

Az őszi káposztarepce gyomirtásának sarokpontjai

2019. január 27. 08:35

Mint minden kultúrnövény, így a repce esetében is igaz, hogy azok a gyomok okozzák a legnagyobb terméskiesést, melyek együtt kelnek vele. Mindig akkor járunk el helyesen, ha az első adandó alkalommal végrehajtjuk a gyomirtást.

Egyhetes mélyponton a kukorica ára

2023. június 24. 07:32

A kukorica heti exportértékesítése mindössze 83 100 tonnát tett ki, közel a piaci becslések legalacsonyabb határához.