Házikert

Ültessen korbácsliliomot őszre!

Agrofórum Online

A korbácsliliom (Eremurus) egy különleges, egzotikus megjelenésű növény, amely kora ősszel, szeptembertől októberig ültethető el a kertben. Ez a napimádó virág magas, látványos virágzatával tavasztól nyárig díszíti majd a kertet, azonban ahhoz, hogy igazán pompásan fejlődjön, fontos, hogy megfelelő helyre és a kellő időben ültessük.

Ültetése során az egyik legfontosabb szempont az időzítés, mivel ez a növény kora ősszel kerül a földbe, leginkább szeptember és október között, amikor a talaj már lehűlt, de még nem érkeztek meg a fagyok.

Az ültetés előtt érdemes gondosan megválasztani a helyet, mivel a korbácsliliom kifejezetten a napos, meleg helyeket kedveli.

A talaj tekintetében nagyon fontos, hogy jó vízelvezető képességű legyen, mert a növény gyökerei érzékenyek a pangó vízre, és könnyen rothadásnak indulhatnak, amennyiben túl sok nedvességet kapnak.

Amikor kiválasztottuk a megfelelő helyet, készítsünk elő egy olyan talajt, amely jól szellőzik és nem túl kötött. Ha a kert talaja túlságosan agyagos vagy nehéz, érdemes homokkal vagy kaviccsal lazítani rajta, hogy a víz gyorsan átfolyhasson, és ne álljon meg a gyökerek körül.

Ügyeljen az ültetési mélységre

Az ültetési mélység kulcsfontosságú: a hagymák teteje nagyjából 5-7 centiméterrel legyen a föld alatt, ami éppen elég ahhoz, hogy a hagyma védve legyen a fagyoktól, de ne kerüljön túl mélyre, mert így nehezebben tör majd elő tavasszal.

Az ültetéskor ügyeljünk arra is, hogy a gyökerek szépen terüljenek el a gödörben, ne csomósodjanak össze, mivel ez akadályozhatja a növény fejlődését, valamint a gödör elég széles legyen, amelyet a végén humuszos földdel töltsön fel.

Miután elültettük a hagymákat, enyhén öntözzük meg a talajt, de ne áztassuk el, mert ez, különösen az ősz elején, amikor még viszonylag meleg lehet, kárt okozhat a hagymákban. A téli fagyok ellen érdemes mulccsal védeni a földet, amely szigeteli a növényt, és megakadályozza, hogy a talaj túl gyorsan hűljön le vagy száradjon ki.

Nagyobb területet igényel

Az Eremurus különleges igényei közé tartozik, hogy – mivel mélyre hatoló gyökereket növeszt – nagyobb területre van szüksége, így érdemes más növényektől távolabb ültetni, hogy zavartalanul fejlődhessen. Tavasszal, amikor a növény növekedésnek indul, fontos, hogy rendszeresen öntözzük, de csak annyira, hogy a talaj nedves maradjon, és ne álljon víz a gyökerek körül.

A téli időszakban ne felejtse el, hogy a hagymák különösen érzékenyek a pangó vízre és könnyen rothadásnak indulhatnak. Ahhoz, hogy a növény átvészelje a téli időszakot és tavasszal elinduljon a növekedése, érdemes rendszeresen ellenőrizni a tél folyamán is a talajt.

Amennyiben szükséges, lazítsa meg a talajt, és ha lehetséges, tegyen alá több homokot vagy kavicsot, hogy biztosítsa a megfelelő vízelvezetést!

Tartsa szem előtt, hogy a növény csak mérsékelten fagytűrő, azért ha a mulcsréteg nem elég vastag vagy nem megfelelő, a fagyok károsíthatják a hagymákat. Ennek jele lehet, ha a mulcs alatti talaj túl gyorsan áthűl, vagy ha keményre fagy, ami esetenként azt eredményezheti, hogy a hagymák megsérülnek.

Ilyenkor fontos, hogy ellenőrizzük a mulcsréteget, és szükség esetén pótoljuk azt. Bár a korbácsliliom télen a föld alatt pihen, az esetleges fagykár vagy gyökérrothadás csak tavasszal válik láthatóvá, amikor a növény nem hajt ki időben, vagy nagyon gyengén indul meg a fejlődése. Ezért előrelátóan fontos, hogy télen rendszeresen figyeljük a talajt, a vízelvezetést és a hőmérsékleti viszonyokat, és biztosítsunk elegendő védelmet a hideg ellen.

Bár elég igényes növény, amelynek igen sok gondoskodásra van szüksége ahhoz, hogy szép legyen, de ha idővel sűrűsödésnek indul, akkor biztosan tudhatjuk: megfelelően gondoztuk.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Őszi gyepápolás: így készítse fel a füvet a télre

2024. szeptember 21. 14:10

Ha a felsorolt feladatokat elvégzi, garantáltan szép és ellenálló gyeppel kezdi a telet és várhatja a tavaszt.

Hogyan veszik fel a növények a tápanyagokat?

2024. szeptember 20. 16:10

Bár a műtrágyákról, tápoldatokról sokat hallunk, talán nem mindenki tudja, hogy mit és hogyan „esznek” a növények. Pedig akár éhen is halhatnak!

Őszi faültetési tippek a sikeres gyökeresedésért

2024. szeptember 20. 05:40

Ősszel mindenki nekilát vagányan fákat ültetni, és aztán jön a tavasz és rájövünk, hogy hoppá, valami gond van. Nézzük most az őszi faültetési tippek sorát!

Mángold: salátaként, főzelékbe, élelmiszerként és gyógynövényként is alkalmazható

2024. szeptember 19. 14:40

A mángold tele van tápanyagokkal, így egész évben friss vitaminforrást biztosíthat. Legyen szó salátáról, főzelékről vagy köretként való felhasználásról, a mángold kiváló alapanyag.

Otthoni növényszaporítás: dugványozási alapok

2021. március 16. 08:59

A dugványozás az egyik legpraktikusabb növényszaporítási mód a magvetés mellett. Viszonylag egyszerű is, így kezdő kertészek számára is hamar sikerélménnyel járhat. A dísznövények jó része dugványozással szaporítható, egyesek viszonylag gyorsan, mások lassabban hoznak gyökereket.

Mire ügyeljünk a muskátli dugványozása során?

2024. szeptember 9. 12:10

Miként dugványozzam megfelelően a muskátlit? Mire figyeljek a művelet során?

Amit a bazsarózsáról tudni érdemes

2023. április 23. 10:37

Nézzük a bazsarózsa ápolásáról szóló tudnivalókat!

Hogyan szaporíthatók a szobanövények?

2022. április 10. 05:06

Szeretnék tájékoztatást kérni arról, hogy a szobanövények szaporítására milyen módszereket lehet alkalmazni?