Cirokhibridek a KWS kínálatában

Agrofórum Online

A KWS Magyarország Kft. fennállásának 25. évfordulója alkalmából ünnepi rendezvénysorozattal készült, melynek második és egyben befejező állomása Debrecen volt.

A szántóföldi bemutató keretén belül a KWS Magyarország Kft.  szemes cirok hibridjeit is megtekinthették az érdeklődők. Ez az elfeledett gabonanövény a kukorica alternatívájaként, a megváltozott körülményekhez való alkalmazkodás egyik kulcsa lehet.

Szanyi Istvána KWS Magyarország Kft. ügyvezető igazgatója beszédében kiemelte, 1999-ben indult a KWS története, ám akkor még a gazdák problémái és kihívásai teljesen mások voltak, mint amivel ma meg kell küzdeniük.

Versenyképesnek maradni

A klímaváltozást már senki nem kérdőjelezi meg, különösképpen hazánkban. A hektikussá váló csapadékeloszlás mellett, a klímánkra korábban nem jellemző hőségnapokkal is komolyan számolni kell és az energiaárak alakulása csak tovább tetézi a gazdák nehézségeit. 

A megváltozott körülmények következtében egyre nagyobb hangsúlyt kell fektetni arra, hogy melyek azok a növények, amelyeket sikeresen termesztve és értékesítve versenyképesek tudunk maradni.

Az biztosan látszódik már, hogy például az őszi és a tavaszi kapásnövények közötti egyensúly megtalálása vagy egy megfelelő vetésforgó kialakítása egyre nagyobb hangsúlyt kap a jövőben.

De egyre többeket foglalkoztat, hogy a hagyományos négy szántóföldi növényen kívül, új szárazságtűrő növényeket is termeljenek. Erre lehet egy nagyon jó megoldás a cirok.

A KWS Magyarország Kft. azon dolgozik, hogy a termelőknek megfelelő genetika, termesztéstechnológia és értékesítési lehetőség álljon a rendelkezésére, még ilyen extrém kihívások között is.

Repcében piacvezetők

A cég portfóliójában megtalálhatóak a kalászosok. Az őszi növények közül piacvezetők repcében. A 2024-es GOSZ-VSZT-NAK posztregisztrációs kísérlet győztese a KWS MIKADOS.

A tavaszi kultúrák között pedig természetesen kukoricában, napraforgóban és cirokban is jelen vannak. Az új, modern KWS kukorica hibridek, mint a KWS HYPOLITO és a KWS OLTENIO extrém körülmények között is jól szerepelnek. Jövő tavasszal a KWS RUBINUS, korai érésű vörös szemű szemes cirok bővíti tovább a magyarországi kínálatot.

A KWS Magyarország Kft. számára nagy öröm, hogy szoros együttműködésben dolgozhat a Debreceni Egyetemmel, hiszen az elméleti kutatásokat, független intézmény által gyakorlati tapasztalatokkal ötvözve a termelőknek átadni, ez a cég egyik legfontosabb küldetése.

A rendezvényen a klímaváltozással kapcsolatos kihívásokra reagálva együttműködési szándéknyilatkozat aláírására került sor a KWS Magyarország Kft. és a Debreceni Egyetem között.

A szántóföldi bemutató keretében az érdeklődők átfogó gyakorlati ismereteket kaphattak a cég portfoliójában található hibridekről. Az esemény méltó zárásaként a 25 éves KWS Magyarország Kft. partnertalálkozóval ünnepelte az elmúlt negyed évszázad sikereit.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Elég ma a műtrágya a sikeres termesztéshez? Válasz: egyértelműen nem.

3:44

Elég ma a műtrágya a sikeres termesztéshez? Válasz: egyértelműen nem.

2023. október 24. 10:09

Változnak az idők, és napjaink összetett gazdasági-környezeti rendszerében nem lehetünk a megszokás rabjai. Nem lehet elégszer hangsúlyozni: szemléletváltást követel az agrárium számos területe: a növénytermesztésben a fajtaválasztás, tápanyag-utánpótlási stratégia átalakítása pedig elengedhetetlennek bizonyul. Szakértők beszélnek a Gyulatanyán megrendezett kukorica-napraforgó szakmai napon arról, hogy milyen tényezőkre kell a jövőben még nagyobb hangsúlyt fektetni.

#traktorporn Lamborghini

2018. október 26. 06:57

Amikor jobban élvezed a traktorozást, mint bármi mást... Lamborghini Spire-F, Spire és Spark traktorok egy extrém videóban az Auditker Kft.-től.

Egy szerethető kukoricaállomány

2020. szeptember 29. 13:05

Augusztusban nagyon szép képet mutatott a KWS Kashmir kukoricahibrid Tiszalök és Tiszavasvári térségében. Az 500 hektáron szántóföldi növénytermesztéssel foglalkozó Agro-Szolg Szövetkezetnél zöldségnövényeket, csemegekukoricát és zöldborsót, de takarmánykukoricát és repcét is termesztenek. Utóbbi kettőt minden évben külön-külön 75-80 hektáron vetik - 2018 óta pedig KWS repce és kukorica is kerül a talajba.

Väderstad innovációk I. - Crossboard simító

2022. február 3. 07:49

A Väderstad az 1980-as évek végén szabadalmaztatta a speciális simítósorát, ami a svéd gyártó talajművelő és gabonavetőgépeihez rendelhető. Feladata a felszín hatékony egyengetése, a nagyobb hantok, rögök porhanyítása.

"Mindig a Vízügy kapja az első pofont" - Lábdy Jenő az ágazatok összefogásáról

2023. január 31. 14:24

Minden gazdálkodó a bőrén és a területein érezte, hogy a 2022-es év jelentős részében sokkal kevesebb csapadék hullott az átlagosnál, miközben a hőmérséklet is magasabb volt a megszokottnál.

A jövőben is támogatják a szójatermesztést? - Dr. Nagy István agrárminiszter válaszol

03:33

A jövőben is támogatják a szójatermesztést? - Dr. Nagy István agrárminiszter válaszol

2019. február 21. 08:45

A 2019-es AGROmashEXPO és AgrárgépShow nyitónapján dr. Nagy István agrárminiszter is bejárta a kiállítást a HUNGEXPO területén. A szakpolitikus a körbevezetés során a vasvári székhelyű Karintia Kft. standját is meglátogatta, ahol a szójatermesztés jelenlegi helyzetéről és jövőjéről beszélt.

Középpontban az aszálybiztosítás - Agrisk tanácsok

2018. május 28. 06:53

Sok a bizonytalanság az aszálybiztosítások kapcsán. Surmann Árpád, az Agrisk biztosítási szakértője válaszol a kérdésekre.