Házikert

Mi legyen a szobanövényekkel ősszel, ha eddig a kertben laktak?

Agrofórum Online

A szobanövények jó részét nyáron a kertben is nevelhetjük, hiszen a meleg és sok fény csak még szebbé teszik őket. De mi legyen a szobanövényekkel ősszel, ha eddig a kertben helyeztük el őket? Elmondom az én trükkjeimet!

Először is meg kell különböztetni a melegigényes és a hidegebb környezetet is eltűrőket, mert eltérő időben kell őket behozni. A hidegtűrőbb szobanövények, mint akár a Cymbidium orchidea, akár egészen a fagyokig is kint lehet, mert hidegházi növények közé tartozik.

Ugyanakkor a Monstera, Alocasia és hasonló pára és melegigényes növényeket már lassan be kell költöztetni a kertből, mert bár napközben akár meleg is lehet, de az éjszakák már hűvösek.

A növényvédelemre figyeljünk oda!

A növényvédelem azért kardinális kérdés, mert a kertből bármikor behozhatunk kártevőket a lakásba és a melegben boldogan „viháncolva” elszaporodnak majd.

Viszont a lakásban nem szabad komolyabb vegyszerekkel védekezni, mert nehezebb is megoldani, hogy a kötelező várakozási időket kivárjuk. Lakásban mindig bio készítményeket szoktam javasolni és az elmúlt időszakban már csak egy speciális kitozántartalmú készítménnyel próbálom a beltéri növényeimet megvédeni. Ennek az a nagy előnye, hogy a növény nemcsak azt hiszi, hogy rovartámadás érte és sok növény ilyenkor ellenanyagot tud termelni, de többnyire a levélszövetek is megvastagodnak, és így a kártevők nehezebben szívogatják meg a leveleket.

Ennek a kitozánalapú növénykondicionálónak annak ellenére, hogy rovarok elleni védelem a szerepe, nincs várakozási ideje, és bátran használhatjuk gyerekszobai növények kezelésére is.

Szobanövények a kertben
Szobanövények a kertben (fotó: Pixabay)

Nézzük át a növényeket behordás előtt!

Behordás előtt fontos átnézni a növényeket, hogy csakis egészségeseket vigyünk be a lakásba. Alaposan nézzük át a levelek színét és fonákát is! Sok kártevő a hajtások ízközeinél, az elágazásoknál tud megbújni.

Ha úgy látjuk, hogy egy alaposabb növényfürdetéssel ez megoldható, akkor zuhanyozzuk le a kádban a növényeket, és ha felszáradtak a levelek, akkor már mehetnek a helyükre!

FONTOS: ne kerti csapról zuhanyozzuk le őket, mert az a víz nagyon hideg lesz! Mindig kézmeleg, kicsit langyos, de nem forró vízzel zuhanyozzuk le őket!

Kiemelt kép: Pixabay

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Így szedjük a kakukkfüvet

2024. szeptember 28. 10:10

A kakukkfű kiváló fűszer- és gyógynövény. Nem mindegy azonban, hogyan és mikor metsszük és szedjük annak érdekében, hogy új hajtásokat hozzon.

Mennyi vizet igényelnek a fák?

2024. szeptember 26. 08:10

Ha nemrég ültettük el a fát, kiemelten fontos, hogy amíg meg nem honosodik a kertünkben, mindig elegendő vizet kapjon.

Hogyan gyűjtsünk vetőmagot ősszel?

2024. szeptember 26. 05:40

Nem feltétlen pénz kérdése a virágos kert, hiszen vetőmagot magunk is tudunk gyűjteni.

Tört kukoricával tényleg megóvhatjuk a rózsát?

2024. szeptember 25. 08:10

A rózsák egyik leggyakoribb őszi betegsége a fekete foltos betegség (Diplocarpon rosae), amely egy gombás fertőzés.

Milyen gondozási hibák fordulhatnak elő télen a szobanövényeknél?

2024. január 25. 04:38

Milyen gondozási hibák fordulhatnak elő télen szobai növényeknél? Köszönöm válaszukat!

Szobanövények depresszió ellen

2023. március 10. 05:36

A szobanövények ápolásának többek között abban rejlik a jelentősége, hogy még akár a depressziót is elűzhetik a mindennapjainkból.

Hogyan neveljük szobában a cikláment?

2021. január 13. 09:04

Decemberben kaptam egy szép cserepes ciklámen virágot, és 1 hét múlva a virág levelei és a meglévő bimbói is lekonyultak, lefeküdtek a cserépre. Hogyan tudom megmenteni, mit csináltam rosszul?

Növénydzsungel a lakásban a téli szürkeség ellen

2023. január 13. 05:37

Ha esztétikus növénytengert akarunk a lakásban kialakítani, akkor kellenek karakteres nagy növények, és több közepes és kis méretű is. Így lesz harmonikus a kompozíció.