Miért lesz foltos érés közben az alma a fán?

Agrofórum Online

Segítségért fordulok most Önökhöz. Miért foltosodik meg érés közben az alma a fán? Válaszukat nagyon várom!

Aki válaszol:
Dr. Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

Az alma terméseinek foltossága kártevő és kórokozó eredetű is lehet, de abiotikus körülményekre egyaránt visszavezethetők a nem kívánt tünetek. A kórokozók közül gyakori a ventúriás varasodás, mely a levelek és termések fekete színű foltosodását okozza. A terméstünetek kezdetben apró foltok formájában mutatkoznak meg, majd idővel növekednek, barnából fekete színűvé válnak, parásodnak, varas kinézetűek lesznek. A betegség nyomán a gyümölcsök felülete egyenetlen lesz, héjuk berepedezhet, akár az egész termés féloldalassá válása is bekövetkezhet.

A varasodás mellett gyakori betegsége az almának a lisztharmat is, mely a leveleken, virágokon és apró kötődött terméseken lisztes bevonat, illetve torzulás formájában is megmutatkozhat. A terméseken fejlettebb korban a lisztes bevonat alatt hálózatos parásodás figyelhető meg.  

A termésfoltosság okai között a kaliforniai pajzstetűvel való fertőzöttséget is meg kell említenünk. Súlyos károkat képes okozni a fás részeken való szívogatásával, így a növény gyengítésével, de a terméseken való szívogatásával is. Táplálkozásának hatására a termések felületén piros színű, úgynevezett lázfoltok képződnek, míg egyes fajták esetében a foltok olajos jellegűek is lehetnek.

Jelentős gyümölcsfoltosodás, vagyis keserűfoltosság tud kialakulni abban az esetben is, amennyiben a fa nem tud kellő mennyiségű kalciumot felvenni. Gyakran előfordul, hogy a kalcium hiánya miatt a terméseken apró, barnuló, majd fekete foltok figyelhetők meg, akár az érés folyamán is, de a betárolt terméseken már tárolás során egyaránt megjelenhetnek a tünetek. A foltok általában kicsik, 0,2-1 cm-es nagyságúak, gyümölcshúsba mélyedők, a foltok alatt pedig a hús minőségének romlása is bekövetkezik. Az ilyen termések a foltok alatt rossz ízűek, fogyaszthatatlanok. A foltosságra jellemző továbbá az is, hogy általában a bibepont felől kezdődik, mert oda jut el legkésőbb a termésben a kalcium, annak ellátottsága a legrosszabb. A kalcium elégtelen ellátása nyomán a szövetek szilárdságukat is elveszthetik, így puhulás és húsbarnulás egyaránt bekövetkezhet.

Kiemelt kép: Pixabay

Almatárolás felsőfokon

2022. augusztus 4. 07:32

Napjainkban a hosszútávú tárolásra a termelők motivációja inkább a felvásárlási ár lehetséges emelkedése lett, amely sajnos nem midig váltja be a hozzá fűzött reményeket.

Nem tolonganak a felvásárlók az almáért

2019. január 21. 08:03

Rájár a rúd a hazai almatermesztőkre. Bár az elmúlt évben rekordmennyiség termett a kedvelt gyümölcsből az országban, az alacsony árak és a kereslet hiánya miatt szinte alig lehetett túladni a terményen.

Terméskiesést okoz a hőség az olasz almatermelésben

2019. augusztus 30. 13:02

A Prognosfruit legfrissebb adatai szerint Olaszország az EU második legnagyobb almatermelője.

Miért hullik le az alma és a szilva az érést megelőzően?

2024. július 13. 04:39

Új kerttulajdonos vagyok, a kertben örökölt gyümölcsfákkal. Két almafánk van, melyeknek termései leesnek érés előtt a fáról, foltok is vannak rajtuk. Hasonló „panaszom” van szilvafámra is, annak is hullanak érés előtt termései tömegével. 2 éves kislányom miatt a kertben nem permetezünk semmit. Mi lehet a jelenség oka?