Miért lesz foltos érés közben az alma a fán?

Agrofórum Online

Segítségért fordulok most Önökhöz. Miért foltosodik meg érés közben az alma a fán? Válaszukat nagyon várom!

Aki válaszol:
Dr. Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

Az alma terméseinek foltossága kártevő és kórokozó eredetű is lehet, de abiotikus körülményekre egyaránt visszavezethetők a nem kívánt tünetek. A kórokozók közül gyakori a ventúriás varasodás, mely a levelek és termések fekete színű foltosodását okozza. A terméstünetek kezdetben apró foltok formájában mutatkoznak meg, majd idővel növekednek, barnából fekete színűvé válnak, parásodnak, varas kinézetűek lesznek. A betegség nyomán a gyümölcsök felülete egyenetlen lesz, héjuk berepedezhet, akár az egész termés féloldalassá válása is bekövetkezhet.

A varasodás mellett gyakori betegsége az almának a lisztharmat is, mely a leveleken, virágokon és apró kötődött terméseken lisztes bevonat, illetve torzulás formájában is megmutatkozhat. A terméseken fejlettebb korban a lisztes bevonat alatt hálózatos parásodás figyelhető meg.  

A termésfoltosság okai között a kaliforniai pajzstetűvel való fertőzöttséget is meg kell említenünk. Súlyos károkat képes okozni a fás részeken való szívogatásával, így a növény gyengítésével, de a terméseken való szívogatásával is. Táplálkozásának hatására a termések felületén piros színű, úgynevezett lázfoltok képződnek, míg egyes fajták esetében a foltok olajos jellegűek is lehetnek.

Jelentős gyümölcsfoltosodás, vagyis keserűfoltosság tud kialakulni abban az esetben is, amennyiben a fa nem tud kellő mennyiségű kalciumot felvenni. Gyakran előfordul, hogy a kalcium hiánya miatt a terméseken apró, barnuló, majd fekete foltok figyelhetők meg, akár az érés folyamán is, de a betárolt terméseken már tárolás során egyaránt megjelenhetnek a tünetek. A foltok általában kicsik, 0,2-1 cm-es nagyságúak, gyümölcshúsba mélyedők, a foltok alatt pedig a hús minőségének romlása is bekövetkezik. Az ilyen termések a foltok alatt rossz ízűek, fogyaszthatatlanok. A foltosságra jellemző továbbá az is, hogy általában a bibepont felől kezdődik, mert oda jut el legkésőbb a termésben a kalcium, annak ellátottsága a legrosszabb. A kalcium elégtelen ellátása nyomán a szövetek szilárdságukat is elveszthetik, így puhulás és húsbarnulás egyaránt bekövetkezhet.

Kiemelt kép: Pixabay

Miért barnul meg az alma gyümölcshúsa a magház körül?

2024. január 21. 04:38

A tavalyi almatermések húsa belül megbarnult, a héjon semmi tünet nem látható, ránézésre egészségesnek látszanak a gyümölcsök. A barnulás a magok körül fejlődött ki, nem egyenletes a megjelenése. Mi lehet a baj? Szeretném a jövőben megelőzni a betegséget.

Mitől fekete foltos és pöttyös az alma?

2023. január 21. 04:36

Meg tudják mondani, hogy mitől fekete foltos és pöttyös a sárga almánk? Már a fán kezdődött. Elég csúnya ránézésre, de a belseje egészséges. Most a pincében vannak lerakva.

Komoly károkat okozhatnak az almásokban az aknázómolyok?

2018. szeptember 13. 04:00

I. Katalin kérdése: A képen látható tüneteket találtam almafám levelein, mi okozza ezt és mit tehetek ellene?

Fontos a megfelelő felvásárlási ár almatermesztés esetében is

2018. augusztus 14. 09:30

Az idei évben kialakítható olyan felvásárlási ár az ipari alma piacán, ami lehetővé teszi, hogy mind a termelők, mind pedig a feldolgozók megfelelő jövedelem mellett végezhessék tevékenységüket.