16℃ 8℃
október 29. Nárcisz, Melinda, Őzike

Miért lesz foltos érés közben az alma a fán?

Agrofórum Online

Segítségért fordulok most Önökhöz. Miért foltosodik meg érés közben az alma a fán? Válaszukat nagyon várom!

Aki válaszol:
Dr. Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

Az alma terméseinek foltossága kártevő és kórokozó eredetű is lehet, de abiotikus körülményekre egyaránt visszavezethetők a nem kívánt tünetek. A kórokozók közül gyakori a ventúriás varasodás, mely a levelek és termések fekete színű foltosodását okozza. A terméstünetek kezdetben apró foltok formájában mutatkoznak meg, majd idővel növekednek, barnából fekete színűvé válnak, parásodnak, varas kinézetűek lesznek. A betegség nyomán a gyümölcsök felülete egyenetlen lesz, héjuk berepedezhet, akár az egész termés féloldalassá válása is bekövetkezhet.

A varasodás mellett gyakori betegsége az almának a lisztharmat is, mely a leveleken, virágokon és apró kötődött terméseken lisztes bevonat, illetve torzulás formájában is megmutatkozhat. A terméseken fejlettebb korban a lisztes bevonat alatt hálózatos parásodás figyelhető meg.  

A termésfoltosság okai között a kaliforniai pajzstetűvel való fertőzöttséget is meg kell említenünk. Súlyos károkat képes okozni a fás részeken való szívogatásával, így a növény gyengítésével, de a terméseken való szívogatásával is. Táplálkozásának hatására a termések felületén piros színű, úgynevezett lázfoltok képződnek, míg egyes fajták esetében a foltok olajos jellegűek is lehetnek.

Jelentős gyümölcsfoltosodás, vagyis keserűfoltosság tud kialakulni abban az esetben is, amennyiben a fa nem tud kellő mennyiségű kalciumot felvenni. Gyakran előfordul, hogy a kalcium hiánya miatt a terméseken apró, barnuló, majd fekete foltok figyelhetők meg, akár az érés folyamán is, de a betárolt terméseken már tárolás során egyaránt megjelenhetnek a tünetek. A foltok általában kicsik, 0,2-1 cm-es nagyságúak, gyümölcshúsba mélyedők, a foltok alatt pedig a hús minőségének romlása is bekövetkezik. Az ilyen termések a foltok alatt rossz ízűek, fogyaszthatatlanok. A foltosságra jellemző továbbá az is, hogy általában a bibepont felől kezdődik, mert oda jut el legkésőbb a termésben a kalcium, annak ellátottsága a legrosszabb. A kalcium elégtelen ellátása nyomán a szövetek szilárdságukat is elveszthetik, így puhulás és húsbarnulás egyaránt bekövetkezhet.

Kiemelt kép: Pixabay

A hazai gyümölcsültetvények fagykárainak értékelése

2018. március 14. 11:15

Jelenleg csak rügykárokról lehet beszélni, terméskárokra vonatkozóan csak nagyon áttételes és pontatlan következtetések vonhatók le.

Megjelennek az első levéltetvek az almán

2025. március 17. 08:10

A márciusinál sokkalta melegebb időjárás következtében, sokféle fás szárú növény esetében indult meg a rügypattanás.

Alma- és körteültetvények pollenadó nélkül?

2019. március 20. 07:39

Alma- és körteültetvényekben porzófajták alkalmazása nagyobb mértékű gyümölcskötődést eredményez, de fokozhatja a kötődött termések heterogenitását is, illetve nehezítheti a termésritkítás kivitelezését. Porzófajták nélkül megfelelő méhkaptár elhelyezésével sikeres lehet az almatermesztés. Körteültetvényekben pedig porzófajta hiánya esetében a megfelelő metszés, növénykondicionálás és gibberellinek alkalmazásával segített terméskötődés eredményezhet megfelelő termésmennyiséget.

Megújulóban van az almatermesztés Magyarországon

2024. augusztus 8. 09:10

A Fruitnet, a frisstermék-iparággal foglalkozó honlap írt a magyarországi almatermesztés javuló helyzetéről. Merre tart a hazai almaágazat?