32℃ 20℃
június 6. Norbert, Norberta, Cintia
Növénytermesztés
Fizetett tartalom

Megfejtették az aszálytűrő kukoricák titkát: a talajban rejtőzik

Agrofórum Online

A Bonni Egyetem által vezetett nemzetközi tanulmány a kukorica különböző éghajlati viszonyokhoz való alkalmazkodóképességét vizsgálta, kiemelve a gyökérrendszer szerepét.

A kutatás, amelyben több mint 9000 kukoricafajta vett részt, jelentős különbségeket mutatott ki a gyökérrendszerekben attól függően, hogy mennyire száraz vagy aszályos helyről származtak.

Többféle gyökér, többféle funkció

A tanulmányban megállapították, hogy a kukorica a csírázást követően akár tíz, gyököcskéből eredő gyökereket is képes kifejleszteni, a származási régiótól függően. Ez teszi lehetővé, hogy a növény hatékonyan vegye fel a tápanyagokat a talajból, ami optimális körülmények között különösen előnyös. A sok, gyököcskéből eredő gyökérrel rendelkező növényeknek azonban gyakran kevesebb hajtáseredetű oldalgyökere van, amelyek a vízfelvétel szempontjából kulcsfontosságúak.

Érdekes, hogy a különösen száraz régiókból származó kukoricafajtáknak kevesebb vagy egyáltalán nincs gyököcskéből eredő gyökere. Még a teosinte, a mai kukorica vad őse is alig rendelkezik ilyen típusú gyökérrel.

Már egy gén is nagy különbségekre képes

A tudósok azt is megvizsgálták, hogy mely gének felelősek a hajtáseredetű oldalgyökerek kialakulásáért. Több mint 160 jelölt gént tudtak azonosítani. Ezek közül az egyiket elemezték részletesebben, és azt találták, hogy ez a gént a kísérleti növényekben szelektíven kikapcsolva a gyökérrendszert úgy tudták módosítani, hogy több oldalgyökér képződjön, ami javította a növények szárazságtűrését.

Valószínűleg ez az oka, hogy a gyököcskéből eredő gyökerek száma fajtától függően nagymértékben változik: a száraz területekhez alkalmazkodott fajták lényegesen kevesebb ilyet és több oldalgyökeret képeznek. A múltban a nemesítők e fajták továbbfejlesztésekor öntudatlanul is erre a gyökérrendszerre szelektáltak.

Ez a gén tehát fontos a szárazságtűrő kukoricafajták nemesítésében. Az éghajlatváltozás miatt az ilyen fajták a jövőben kulcsfontosságúak lehetnek a terméskiesések minimalizálása és az élelmezésbiztonság biztosítása szempontjából.

Fotó: Pixabay

Burgonya fókuszban – jövőépítés nemzetközi szemlélettel

2025. június 4. 16:10

A burgonya világnapjához kapcsolódó szakmai konferencián hazai és európai szakértők vitatták meg a termesztés, kereskedelem és fogyasztás aktuális kihívásait és lehetőségeit.

Globális felmelegedés: veszélyben az élelmiszernövények

2025. május 12. 08:10

A felmelegedés miatt a legfontosabb élelmiszernövények fele veszélybe kerülhet világszerte, főleg az alacsonyabb övezeteken.

Erősödik az RAGT: felvásárolta a Deleplanque Csoportot

2025. május 3. 16:10

A francia RAGT lezárta a Deleplanque Csoport felvásárlását, ezzel tovább bővíti vetőmag-portfólióját és megerősíti európai jelenlétét.

„Kukoricázz velünk!” – termelési verseny 2025

2025. április 23. 13:10

A Kukorica Kör Egyesület idén is meghirdette a „Kukoricázz velünk!” termelési versenyt! Az eddigi évekhez hasonlóan a 2025-ös versenyben sem a legnagyobb terméseredményt díjazzák.

Drágult a búza a magasabb exportértékesítés miatt

2024. július 6. 07:10

Európában a malmi búza, a kukorica és a repce kurzusa is pluszban zárt, a takarmánybúza árszintje stagnált.

A kedvező időjárás miatt csökkentek az árak

2023. április 21. 08:44

Európában mind a négy kiemelt agrártermék, a malmi búza, a kukorica, a repce és a takarmánybúza kurzusa is mínuszban zárt.

A kukorica ára csaknem 4 százalékkal lőtt ki a héten

2024. december 21. 07:40

Európában csak árcsökkenést lehetett látni, a malmi búzáért 0,2 százalékkal, a kukoricáért 0,6 százalékkal, a repcéért 4,1 százalékkal, a takarmánybúzáért pedig 0,4 százalékkal kellett kevesebbet fizetni.

Miért vannak szürke foltok a csemegekukorica végén?

2020. szeptember 10. 13:32

Csemegekukorica töveken elszórva címeren és a csöveken furcsa, néhány cm-es képletek nőttek, színük szürke, belsejük feketés. Mik ezek és tehetek-e ellenük bármit?